2013-09-20 18:55:17
Φωτογραφία για Προ των πυλών της νέας γερμανικής βουλής οι ευρωσκεπτικιστές...!!!
Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Τρεις ημέρες πριν κλείσουν οι κάλπες, το προεκλογικό τοπίο στη Γερμανία έγινε άνω κάτω. Η τελευταία δημοσκόπηση της Insa δίνει στους ευρωσκεπτικιστές του AfD το «μαγικό» ποσοστό του 5% και τους βάζει στην επόμενη βουλή. 

Αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν στην κάλπη, τότε χριστιανοδημοκράτες (CDU) και ελεύθεροι δημοκράτες (FDP) δεν θα μπορούν να έχουν πλειοψηφία στην επόμενη βουλή και η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού θα είναι μονόδρομος.

Η δημοσκόπηση αυτή θέλει βέβαια κάποια προσοχή. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι είναι πολύ φιλικά προσκείμενη στην Κεντροδεξιά, ο διευθύνων σύμβουλος υπήρξε μέλος του κομματικού μηχανισμού του CDU και το ότι την χρησιμοποιεί η Bild, που θέλει να καβαλήσει το κύμα του ευρωσκεπτικισμού, δεν αποτελεί κανένα εχέγγυο αντικειμενικότητας.

Η υποχώρηση των πρασίνων, που χάνουν από την τελευταία μέτρηση 3 μονάδες και πέφτουν από τις 11 στις 8 είναι αφύσικη, όσο και αν η τάση έχει γυρίσει εναντίον τους και όσο και αν τους έχουν κάνει ζημιά οι κατηγορίες περί παιδοφιλίας που εκτοξεύουν εναντίον τους οι αντίπαλοι τους.


Παρά ταύτα είναι γεγονός ότι στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός, το επιτελείο της κ. Μέρκελ έχει και άλλες μετρήσεις στα χέρια του που δείχνουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος σταθερά από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά τη οποία ο Σόιμπλε άνοιξε τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας.

Η δημοσκόπηση προβλέπει ταυτόχρονη είσοδο του FDP και του AfD στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται μάλλον για το σενάριο τρόμου για την Ελλάδα: Γιατί σίγουρα θα βρεθούν φωνές μέσα στο CDU που θα υποστηρίξουν ότι θα ήταν προτιμότερη μια συμμαχία με το FDP και τους ευρωσκεπτικιστές (που ούτως ή άλλως είναι ένα καθαρά αστικό κόμμα δηλαδή σαρξ εκ της σαρκός τους) από έναν μεγάλο συνασπισμό, με τους σοσιαλδημοκράτες για τους οποίους τρέφουν τα ίδια αισθήματα που τρέφουν οι βουλευτές της ΝΔ για τους συναδέλφους τους στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως η κυρία Μέρκελ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά μια τέτοια συμμαχία και τη στάση του CDU απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές την επιβεβαίωσε πρόσφατα ο κ. Σόιμπλε, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση εναντίον τους.

Ωστόσο μόνον η παρουσία αυτού του κόμματος στην ομοσπονδιακή βουλή θα αποτελούσε μια εναλλακτική λύση για τους ουκ ολίγους βουλευτές της κ. Μέρκελ, που στηρίζουν με σφιγμένα τα δόντια και χωρίς κανέναν ενθουσιασμό την πολιτική των πακέτων βοηθείας της καγκελαρίου. Αυτό εκ των πραγμάτων θα έθετε όρια στο είδος της διευθέτησης των ελληνικών ζητημάτων στην οποία θα συναινέσει η Γερμανία μετά τις εκλογές, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Βερολίνου θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός.

Το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα ήταν αυτές οι δημοσκοπήσεις να διαψευστούν και το AfD να πάρει ένα ποσοστό, που δεν θα δημιουργεί προσδοκίες ότι σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορούσε να μπει στη βουλή. Ωστόσο τον τελευταίο ενάμισι μήνα, το AfD ανεβαίνει, αυτό το σενάριο απομακρύνεται. Οι γερμανικές εκλογές, στις οποίες τόσα είχε επενδύσει η κυβέρνηση – και όχι μόνο - μπορεί να αποδειχτούν μια δυσάρεστη έκπληξη για την Ελλάδα. Είθε να μην αποδειχθούν εφιάλτης…           

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/275336/dysaresth-ekseliksh-gia-thn-ellada-ean-epibebaiwthoyn-oi-teleytaies-metrhseis#ixzz2fRsPx0ju
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ