2013-09-21 01:40:52
Φωτογραφία για Μεταρρυθμίσεις στην Ακαδημία επιστημών της Ρωσίας
Η Κρατική Βουλή ψήφισε στην τρίτη και τελική ανάγνωση το νομοσχέδιο περί μεταρρυθμίσεων της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Υπέρ ψήφισαν 331 βουλευτές (στους 226 απαραίτητους ψήφους), 107 κατά, 1 αποχή.

Το Συμβούλιο Ομοσπονδίας μπορεί να εξετάσει την νομοθεσία περί μεταρρυθμίσεων στην Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας στη συνεδρίαση της Άνω Βουλής στις 25 Σεπτεμβρίου. Τέτοια δήλωση έκανε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο πρώτος αναπληρωτής του Προέδρου της Επιτροπής σε θέματα επιστήμης, παιδείας, πολιτισμού και πληροφορικής πολιτικής, κ. Βίκτωρ Κοσοούρωφ.

Το νομοσχέδιο ορίζει τις βασικές εξουσίες της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας και καθορίζει την διαδικασία διαχείρισης και οικονομικής στήριξης των δραστηριοτήτων της. Αναφέρεται ότι η Ακαδημία είναι ίδρυμα κρατικού προϋπολογισμού και τα καθήκοντα ιδρυτή και ιδιοκτήτη της περιουσίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας τελεί η κυβέρνηση.


Προβλέπεται επίσης η ένωση της Ακαδημίας Επιστημών με την Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας και την Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών της Ρωσίας. Οι Ακαδημαϊκοί των Ακαδημιών αυτών μπορούν να γίνουν μέλη της Ακαδημίας Επιστημών και οι Πρόεδροί τους θα γίνουν Αντιπρόεδροι της Ακαδημίας Επιστημών για τρία χρόνια μετά την αναδιοργάνωση. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών εκλέγεται για 5 χρόνια, δεν μπορεί όμως να έχει πάνω από δύο θητείες. Η χρηματοδότηση της Ακαδημίας προβλέπεται με ξεχωριστό άρθρο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά και για την περίοδο χρήσης.

Νωρίτερα ο πρώτος αναπληρωτής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στη Βουλή, Νικολάι Μπουλάγιεφ, δήλωνε ότι ένα από τα επικαιρα θέματα κατά την συζήτηση τροποποιήσεων με εκπροσώπους της Ακαδημίας Επιστημών έγινε το θέμα τη περιουσίας. Την Τετάρτη οι βουλευτές άφησαν στη νομοθεσία τη διάταξη για την υπαγωγή των ινστιτούτων στο ομοσπονδιακό πρακτορείο διαχείρισης της περιουσίας της Ακαδημίας Επιστημών το οποίο θα γίνει ιδρυτής των ινστιτούτων και θα ορίζει τις κρατικές εντολές για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Το πρακτορείο αυτό, όπως και ζήτησε το προεδρείο της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, θα υπάγεται όχι στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στην κυβέρνηση. Εξαίρεση θα αποτελούν τμήματα της Ακαδημίας Επιστημών στην Άνω Ανατολή, τη Σιβηρία και τα Ουράλια, τα οποία δεν θα παραδοθούν στο πρακτορείο, αλλά θα έχουν καθεστώς ιδρυμάτων ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που θα βρίσκονται στην διαχείριση της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Ταυτόχρονα η ίδια η Ακαδημία Επιστημών θα ετοιμάζει επιστημονικές εντολές στα ακαδημαϊκά ινστιτούτα.

Όπως διευκρίνισε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής σε θέματα παιδείας, Βιατσεσλάβ Νίκονωφ, μέλος της δικομματικής ομάδας για την ετοιμασία τροποποιήσεων, η Κρατική Βουλή κατά την δεύτερη ανάγνωση έλαβε υπόψη τις βασικές προτάσεις του επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας ,κου Βλαδίμιρ Φόρτωφ ,τις οποίες εκείνος συζήτησε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο. "Καταρχάς η Ακαδημία παρακάλεσε να μην αναφέρεται τίποτε στη νομοθεσία για τη διάλυση ή ίδρυση της Ακαδημίας Επιστημών. Το λάβαμε υπόψη. Η Ακαδημία ζήτησε να καθοριστεί το άμεσο δικαίωμά της για διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και το θέμα αυτό όχι απλά καθορίστηκε, αλλά και ενισχύθηκε σε σύγκριση ακόμα και με τη σημερινή κατάσταση. Αφού η Ακαδημία απέκτησε δικαίωμα να συντονίζει επιστημονικές έρευνες στο μέγεθος της χώρας, και όχι μόνο στην Ακαδημία Επιστημών, αλλά και στο σύστημα των ΑΕΙ τα οποία στην ουσία τώρα θα υπάγονται στην Ακαδημία Επιστημών στην επιστημονική τους εργασία ", υπογράμμισε ο βουλευτής.

"Η Ακαδημία ζήτησε το καθεστώς νομικού προσώπου για τα τμήματά της και τους παρείχαμε το καθεστώς του νομικού προσώπου και καθεστώς κρατικών ιδρυμάτων ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Η Ακαδημία ζήτησε να παραμείνει το καθεστώς των μελών της Ακαδημίας, και το καθεστώς αυτό τηρήθηκε ", υπογράμμισε το μέλος της Ενιαίας Ρωσίας. "Ο νόμος που ψηφίστηκε θα δώσει πρόσθετες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ρωσικής επιστήμης, θεμελιωδών ερευνών, της χρήσης τους με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας και άνοδο του επιπέδου ποιότητας ζωής των ανθρώπων ", είπε με τη σειρά του ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Ντούμα, γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Σεργκέι Νεβέρωφ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ποιος ωφελείται;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποιος ωφελείται;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ