2013-09-21 02:48:04
Φωτογραφία για Σε BB+ υποβάθμισε την Κροατία η Fitch
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το κρατικό αξιόχρεο της Κροατίας κατά μία βαθμίδα, από BBB- σε BB+, δηλαδή στην κατηγορία των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων.

Ο Fitch αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή επικαλούμενος την επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών της βαλκανικής χώρας και τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Η νέα αξιολόγησή του συνοδεύεται από το χαρακτηρισμό της προοπτικής του κρατικού αξιόχρεου της Κροατίας ως σταθερής.

Ο ίδιος οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε τις προβλέψεις του σχετικά με το έλλειμμα της χώρας, τις οποίες είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2012. Αναμένει πλέον ότι το έλλειμμά της θα ανέλθει στο 4,7% του ΑΕΠ της φέτος, από 3,9% που προέβλεπε προηγουμένως. Παρομοίως, αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για το ρυθμό συρρίκνωσης της κροατικής οικονομίας, που πλέον αναμένει ότι θα ανέλθει σε -0,9% το 2013, ενώ ως τώρα προέβλεπε ότι θα ήταν -0,3%.


Ακόμη, το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον Φιτς, αναμένεται να φθάσει το 66% του κροατικού ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του οίκου, η προηγούμενη εκτίμηση του οποίου ήταν πως θα έφθανε στο 62%.

Η Κροατία, πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου. Η οικονομία της, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσέλευση τουριστών στις ακτές της στην Αδριατική, βρίσκεται σε ύφεση ή σε στασιμότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συρρικνώθηκε κατά -0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι συνολικά το 2013, η κροατική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά -0,4% του ΑΕΠ.

Την 2α Αυγούστου ένας ακόμη μεγάλος οίκος αξιολόγησης, ο Standard and Poor's, είχε ανακοινώσει πως ενδέχεται να υποβαθμίσει το 2014 το κρατικό αξιόχρεο της Κροατίας, το οποίο σήμερα τοποθετεί στη βαθμίδα BB+, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας της.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ