2013-09-21 14:35:20
Φωτογραφία για Σκηνικό «πολέμου» στην Πάτρα από το 2012
Από τις αρχές του 2012 έχει ξεκινήσει στην Πάτρα ο «πόλεμος» μεταξύ αντιεξουσιαστών και μελών της Χρυσής Αυγής. Ολο αυτό το διάστημα έχουν καταγραφεί επεισόδια, ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί και ζημιές στο κέντρο της πόλης. Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και επαγγελματιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται πως λόγω των επεισοδίων κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους. Παράλληλα, κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πλευρό των μεταναστών έχουν καταγγείλει επιθέσεις σε αλλοδαπούς από άτομα που, όπως υποστηρίζουν, ανήκουν στη Χρ. Αυγή, χωρίς όμως κάποια από τα καταγγελλόμενα περιστατικά να έχει φθάσει στη Δικαιοσύνη.

Το φιτίλι για την έναρξη του «πολέμου» άναψε η λειτουργία γραφείων της Χρ. Αυγής στην οδό Γερμανού στην Πάτρα, στις αρχές του 2012. Ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν δύο φορές κατά των γραφείων τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2012, προκαλώντας υλικές ζημιές. Ακολούθησαν σκηνές έντασης μεταξύ μελών της Χ.Α. και αντιεξουσιαστών κοντά στην πλατεία Ομονοίας, όπου οι τελευταίοι έχουν κάνει κατάληψη στο «Μαραγκοπούλειο» κτίριο, επεισόδια στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων και ζημιές σε ψησταριά, όπου οι αντιεξουσιαστές θεωρούν ότι είναι στέκι μελών της Χρυσής Αυγής.


Στις 21 Μαΐου του 2012 ο φόνος του Θανάση Λαζανά από τρεις Αφγανούς μετανάστες, στην περιοχή των Ιτεών, προκαλεί τη βίαιη εμφάνιση της Χ.Α. στην Πάτρα. Με ενισχύσεις και από άλλες περιοχές προκαλούν εκτεταμένα επεισόδια έξω από το παλαιό εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες μετανάστες. Στις 22 Μαΐου, αντιεξουσιαστές επιτίθενται στον βουλευτή Αχαΐας της Χ.Α. Μιχ. Αρβανίτη, στην είσοδο τηλεοπτικού σταθμού, όπου νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη για τα επεισόδια στην Πειραϊκή Πατραϊκή.

Νέο σκηνικό έντασης

Τα επεισόδια μεταξύ μελών της Χ.Α. και αντιεξουσιαστών επαναλαμβάνονται τον Οκτώβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, με επίκεντρο και πάλι την ίδια ψησταριά, αλλά και το υπό κατάληψη «Μαραγκοπούλειο». Τον επόμενο μήνα δημιουργείται εκ νέου σκηνικό έντασης στο κέντρο της πόλης, λόγω ανοιχτής εκδήλωσης της Χ.Α. έξω από τα νέα της γραφεία στην οδό Γούναρη, δίπλα ακριβώς από κτίριο που στεγάζει αστυνομικές υπηρεσίες. Για να αποφευχθούν επεισόδια, η Αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα, με διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν κόψει στα δύο το κέντρο της πόλης. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, αντιεξουσιαστές αντιδρούν σε εκδήλωση της Χ.Α. και επιχειρούν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται, αλλά απωθούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών. Στις 24 Ιουλίου, η Χ.Α. διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Αχαιών Πεσόντων για να τιμήσει, όπως υποστήριξε, τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι αντιεξουσιαστές, που διαμαρτύρονται, απομακρύνονται από την Αστυνομία. Το ίδιο βράδυ επιτίθενται εναντίον αυτοκινήτου που θεωρούν ότι είναι μέλους της Χ.Α. και τραυματίζουν τρεις επιβαίνοντες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Χ.Α. ανακοινώνει ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, αλλά η Αστυνομία την απαγορεύει. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα γραφεία της Χ.Α. στην οδό Γούναρη γίνονται και πάλι επίκεντρο αντιδράσεων.

Του Ηλια Κανιστρα-kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ