2013-09-22 20:20:32
Φωτογραφία για Ισχυρή αλλά όχι μόνη
Γλυκόπικρη γεύση φαίνεται να αφήνει το αποτέλεσμα της κάλπης στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς... όπως όλα δείχνουν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έκαναν λόγο για συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικών (SPD).

Στις πρώτες της δηλώσεις η Καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πολύ καλό» και δεσμεύτηκε να τιμήσει την ψήφο όσων την επέλεξαν. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές συνεργασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε παλαιότερη τοποθέτησή της είχε αναφέρει πως δεν θα είχε πρόβλημα να προχωρήσει σε μια συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είχε κάνει στην πρώτη της περίοδο στην Καγκελαρία (2005-2009).

Από την άλλη πλευρά ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ευχαριστημένος για την αύξηση των ποσοστών της παράταξης, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική» την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, όπου με διάλογο κατάφερε να πείσει τους Γερμανούς πολιτες να τον επιλέξουν. Ωστόσο, τόνισε πως το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών δεν τον ικανοποιεί πλήρως.


Οι κάλπες στις 18.00 το απόγευμα, τοπική ώρα (19.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος) χωρίς απρόοπτα.

Εκτός Κοινοβουλίου ο Φίλιπ Ρέσλερ

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) βρίσκεται μπροστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με την ίδια να εξασφαλίζει άλλη μια τετραετία στην Καγκελαρία. Ωστόσο, καθώς το εκλογικό σώμα δείχνει να ρίχνει «πόρτα» στον σημαντικό κυβερνητικό εταίρο της και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη η δημιουργία ενός ευρύ κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ (SPD).

Την ίδια στιγμή εντείνεται το ενδιαφέρον για το αν τελικά το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) θα καταφέρει να πιάσει το 5% και να μπει στο Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης, Μπερντ Λούκε, έχει επανειλημμένα τονίσει πως το Βερολίνο δεν μπορεί να πληρώνει τα «σπασμένα» χωρών του προβληματικού Νότου, ενώ δεν έχει διστάσει να προτείνει ακόμα και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ξεκάθαρος:

«Θέλω η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Διότι αυτό είναι καλύτερο για το ευρώ και καλύτερο για την Ελλάδα», έχει πει.

Πλέον, αναμένεται με αγωνία το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Το exit poll του ARD δείχνει:

CDU/CSU: 42% (Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές)

SPD: 26% (Σοσιαλδημοκράτες)

FDP: 4,7% (Φιλελεύθεροι)

Αριστεροί: 8,5% (Linke)

Πράσινοι: 8% (Grune)

ΑfD: 4,9% (Εναλλακτική για τη Γερμανία)

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF:

CDU/CSU: 42,5%

SPD: 26,5%

FDP: 4,55%

AfD: 4,8%

Πράσινοι: 8%

Αριστεροί: 8,5% Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εργοτέλης - Πανιώνιος 1-1
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εργοτέλης - Πανιώνιος 1-1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ