2013-09-23 22:25:53
Φωτογραφία για 2ο Συνέδριο του έργου «Broadband» στην Πάτρα
Στην Πάτρα σήμερα και αύριο, φιλοξενούνται οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο: Tackling the "Broadband Gap" in SEE Rural areas through PPP model (PPP4Broadband), στα πλαίσια του προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας South East Europe – Transnational Cooperation Programme 2007 – 2013. Το συνέδριο διοργανώνει η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών Α.Ε. (ΑΔΕΠ) και από Ελληνικής πλευράς συμμετέχει επίσης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΤΑ - ΠΔΕ), ενώ στο συνολικό σχήμα συνεργασίας συμμετέχουν 17 φορείς από 9 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο PPP4Broadband αφορά στη διαχείριση του φαινομένου του ευρυζωνικού χάσματος με ολοκληρωμένες στρατηγικές ή παρεμβάσεις και έχει ως γενικό στόχο την διάχυση τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων για την βελτίωση της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε απομακρυσμένες περιοχές της ΝΑ Ευρώπης με τη χρήση μοντέλων Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το φαινόμενο του ευρυζωνικού χάσματος εντοπίζεται σε αγροτικές περιοχές ή στα προάστια αστικών περιοχών, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο με συνδέσεις κάτω των 256 kbps, που θεωρείται το κατώτατο όριο ευρυζωνικής πρόσβασης στην Ε.Ε.


Στις 9 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης που συμμετέχουν στο έργο πρόκειται να εγκατασταθούν αντίστοιχα Κέντρα Αριστείας για την Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών με συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα «ΣΔΙΤ» (Public-Private-Partnerships), τα οποία θα έχουν το ρόλο να παρέχουν τη γνώση, εμπειρία, προτυποποίηση και καθοδήγηση σε φορείς που θα αναπτύξουν Ευρυζωνικές Υποδομές ή Υπηρεσίες στο μέλλον.

Η λειτουργία του μοντέλου των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα θα δοκιμαστεί με την προετοιμασία 3 πιλοτικών σεναρίων επενδύσεων σε προεπιλεγμένες περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο (Ελλάδα, Ρουμανία, ΠΓΔΜ). Στον Ελλαδικό χώρο το πιλοτικό σενάριο επένδυσης πρόκειται να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στα προάστια του Δ. Πατρέων, σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο της ελλιπούς ευρυζωνικής κάλυψης, σε σχέση με το αστικό κέντρο.

Εκτός από τα σενάρια αξιοποίησης των ευρυζωνικών υποδομών, το έργο περιλαμβάνει ένα σύνολο από εκπαιδευτικές και προωθητικές δράσεις, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των στελεχών του Δημοσίου Τομέα στη χρήση και ορθή εκμετάλλευση των Ευρυζωνικών Υποδομών.

Το σημαντικότερο προσδοκώμενο όφελος για τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η βελτίωση τεχνογνωσίας σε θεσμικό, νομικό, οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο και η ανταλλαγή εμπειριών με τους άλλους εταίρους σχετικά με δύο σημαντικά και σύγχρονα θέματα: (α) Ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε απομακρυσμένες περιοχές και (β) Υλοποίηση έργων μέσω μοντέλων ΣΔΙΤ.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλ. Διαβούλευσης Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Παναγιώτης Ξυπολιάς και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΔΕΠ Δρ. Εύα Αθανασοπούλου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ