2013-09-26 19:45:06
Φωτογραφία για Περιφέρεια Αττικής: Ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος διαβούλευσης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Ολοκληρώθηκε χθες ο δεύτερος κύκλος των επαφών που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Σε αυτή τη φάση, η Αντιπεριφερειάρχης Κ.Τ., Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου κάλεσε τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων της περιοχής και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κ. Δημήτρη Αρμενάκη, τον Αντιπρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκο Κογιουμτζή και κ. Ηλία Βλαχάκη, τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Γαλατσίου Λαμπρινής κ. Γιώργο Κοκολάρα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων Δήμου Αθηναίων κ. Στάθη Σαχινίδη, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Γαλατσίου κ. Απόστολο Σπανό, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων Καισαριανής κ. Γιώργο Ντάλιο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Ηλιούπολης κ. Γιώργο Σιμώπουλο, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πατησίων «Αλυσίδα» κ. Κώστα Βαλή.


Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κ. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, παίρνοντας το λόγο, αιτιολόγησε την επιλογή της να ομαδοποιήσει ανά κατηγορίες τους εμπλεκόμενους φορείς που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση για τη λειτουργία ή μη των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές πέρα των ήδη επτά κατοχυρωμένων από το νόμο. Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης, τόνισε ότι η απόφαση αυτή, που καλούνται να εκδώσουν οι Αντιπεριφερειάρχες μέσα στο χρονικό περιθώριο που ορίζει ο νόμος, δεν αφορά τις επτά Κυριακές οι οποίες έχουν ήδη κατοχυρωθεί αλλά τις πλεονάζουσες Κυριακές.

Ο κ. Δ. Αρμενάκης, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, υπενθύμισε ότι αρμόδιοι για να αποφασίσουν πότε ανοίγουν τα καταστήματα είναι αποκλειστικά οι Εμπορικοί Σύλλογοι. Ο κύριος Αρμενάκης μετέφερε την αντίθεση των μελών της Ομοσπονδίας στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέρα των επτά Κυριακών που ορίζει ο Νόμος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, πόσο μάλλον που το κόστος θα αυξανόταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Κογιουμτζής από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε την άποψη των μελών του Συλλόγου που είναι η διατήρηση των επτά Κυριακών, καθώς υποστηρίζουν ότι οι παραγωγικές Κυριακές καλύπτονται ήδη από τον νόμο.

Παράλληλα, ο κ. Κογιουμτζής έθεσε το ζήτημα του επαναδιορισμού της τουριστικής περιοχής, προτείνοντας να ακουστούν οι απόψεις των αρμόδιων φορέων εκπροσώπησης τουριστικών καταστημάτων, συγκεκριμένα στις περιοχές Πλάκα και του Μοναστηράκι.

Ο κ. Βλαχάκης, χωρίζοντας σε τρεις κατηγορίες τα εμπορικά καταστήματα (μεγάλα, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαία), τόνισε ότι όλο το βάρος πέφτει στην τρίτη κατηγορία, καθώς δεν διαθέτει την ελαστικότητα των υπολοίπων (λειτουργικές δαπάνες κλπ). Τέλος, ο κ. Βλαχάκης επέμεινε στο γεγονός ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σύνολο και όχι αποσπασματικά με μεμονωμένα μέτρα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατησίων «Αλυσίδα», κ. Κ. Βαλής, ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι στα Πατήσια, το 95% των καταστημάτων αποτελούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι τα κινέζικα καταστήματα που λειτουργούν παρανόμως τις Κυριακές και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Μετά βίας συντηρούνται τα καταστήματα ανοιχτά όλη την εβδομάδα με προσωπικό που αναγκαστικά μειώνεται, συνεπώς οι Κυριακές δεν μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά.

Ο κ. Σιμώπουλος από την Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, ανέφερε, για την περιοχή που εκπροσωπεί, ότι το 40% των καταστημάτων αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας και την ύπαρξη Mall στη περιοχή τους (όρια περιοχής Αγ. Δημητρίου με Ηλιούπολη).

Το αυξημένο κόστος των εργαζομένων δημιουργεί πρόβλημα για το σύνολο των Κυριακών συμπεριλαμβανομένων και των επτά θεσμοθετημένων.

Ο κ. Ντάλιος από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων Καισαριανής τόνισε ότι ο νόμος δεν θα πρέπει να ισχύσει ούτε για τις επτά Κυριακές και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να τον καταδικάσει, καθώς το μέτρο αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων καταστημάτων.

Ο κ. Σπανός από την Ένωση ΕΒΕ Γαλατσίου μετέφερε την άποψη της Γενικής Συνέλευσης υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων μια και μόνο Κυριακή το χρόνο και ότι η κατάσταση για τα μαγαζιά στη περιοχή του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο κ. Σαχινίδης από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων Δήμου Αθηναίων συμφώνησε με τον κ. Ντάλιο και πρόσθεσε ότι η προαιρετική εφαρμογή του νέου μέτρου θα ενισχύσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ζητάει επίσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση για την αναίρεση της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου για όλες τις Κυριακές.

Ο κ. Κοκολάρας, εκπροσωπώντας τον Εμπορικό Σύλλογο Γαλατσίου Λαμπρινής, καταδίκασε επίσης τον νόμο (ακόμα και για τις επτά Κυριακές) και επανέλαβε όλα τα επιχειρήματα κατά του ανοίγματος τις Κυριακές, διότι η δυσκολία των αυτοαπασχολουμένων να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα είναι μεγάλη. Τόνισε πως πρέπει η Περιφέρεια να εναντιωθεί στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, συμπληρώνοντας τις τοποθετήσεις των παρισταμένων, υπενθύμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει ήδη πάρει θέση πάνω στο ζητήματα αυτά. Επίσης, απαντώντας στις εκκλήσεις των φορέων αναφορικά με το πρόβλημα του παραεμπορίου, υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά.

Σκοπός της Αντιπεριφερειάρχη Κ.Τ. κυρίας Άννας Παπαδημητρίου Τσάτσου, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβουλεύσεων μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2013, ώστε να έχουμε χρόνο να εκδοθεί η απόφαση μέχρι τις 8-11-2013 όπως προβλέπει ο ν. 4177/2013. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ