2013-10-02 13:19:04
Φωτογραφία για «Από 200 ενεχυροδανειστήρια, εκτινάχθηκαν στις 6000 και συνεχίζουν»
Παρέμβαση Αυγενάκη προς Στουρνάρα και Χατζηδάκη

Στην μεγάλη αύξηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ενεχυροδανεισμό, αναφέρεται... σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα.

Τα στοιχεία Μητρώου Φορολογουμένων δείχνουν κατακόρυφη άνοδο για την έναρξη των ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων αγοράς χρυσού την τριετία 2010-2012. Όπως ειδικότερα προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη:

• Το 2010 έκαναν έναρξη 81 επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ δηλώθηκε και η έναρξη λειτουργίας 28 υποκαταστημάτων.

• Το 2011 έκαναν έναρξη 198 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και η έναρξη 121 υποκαταστημάτων.

• Το 2012 έκαναν έναρξη 274 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και έναρξη 245 υποκαταστημάτων.


Μάλιστα στους 292 ελέγχους που έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 60%, ενώ, όπως αναφέρεται έχουν ήδη προκύψει 1885 παραβάσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Όπως σημειώνει στην παρέμβασή του ο κ. Λ. Αυγενάκης: «παρά την εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για έναρξη ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων χρυσού, τα στοιχεία του εισοδήματος κινούνται εξαιρετικά χαμηλά. Για τις επιχειρήσεις Φυσικών Προσώπων, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

-Οικονομικό Έτος 2011: 203 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 4.139 ευρώ,

-Οικονομικό Έτος 2012: 380 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 5.109 ευρώ.»

Στην Ελλάδα της κρίσης τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού και άλλων αντικειμένων έχουν πλέον κατακλύσει την αγορά και αποτελούν εστίες σοβαρών οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων. Τα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και αυτοκινήτων που έχουν ξεφυτρώσει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν χώρο «μαύρου χρήματος» που εκτός από τα κέρδη που χάνει το κράτος λόγω της φοροδιαφυγής αποτελούν και κίνδυνο εξαπάτησης των πολιτών.

Όπως σημειώνει στο έγγραφό του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Λ. Αυγενάκης: «σε ερώτησή μου στις 3/12/2012 προς τον Υπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έθετα το ερώτημα εάν προσβλέπουν σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή για να δρομολογηθούν τακτικοί έλεγχοι στις εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπιστούν τα κακώς κείμενα στη λειτουργία τους. Η απάντηση της ανωτέρω ερώτησης παραπέμπε σε προληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται σε όλους τους κλάδους των επαγγελματιών, χωρίς να αναφέρεται οποιαδήποτε ιδιαίτερη μέριμνα για τα ενεχυροδανειστήρια, στα οποία άλλωστε το τελευταίο διάστημα, οι καταγεγραμμένες παραβάσεις πολλαπλασιάζονται.»

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ τα τελευταία χρόνια από 200 ενεχυροδανειστήρια φθάσαμε στις 6.000. Δηλαδή, 5.800 καταστήματα έρχονται με μεγάλη ρευστότητα να αγοράσουν κοσμήματα, κειμήλια και ότι άλλα αντικείμενα αξίας έχουν οι συνάνθρωποί μας γνωρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις είτε θα αργήσουν να πάρουν τα χρήματά τους έντοκα, είτε δε θα τα πάρουν καθόλου.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι γίνονται έλεγχοι, το φαινόμενο φαίνεται να είναι πλέον ανεξέλεγκτο με τις παραβάσεις που καταγράφονται, καθώς και πολλά από αυτά τα καταστήματα λειτουργούν χωρίς άδεια. Συνεπώς, «η διεύρυνση των έλεγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη, ώστε να αποκαλυφθούν οι παράνομες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον ενεχυροδανεισμό και να καταπολεμηθούν οι οικονομικές παραβάσεις» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής..

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμοδίους Υπουργούς ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ενεχυροδανειστηρίων που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα, εάν γίνονται έλεγχοι στα εν λόγω καταστήματα και ζητά να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις αδειοδότησης των εν λόγω καταστημάτων με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ