2013-10-05 06:33:04
Φωτογραφία για Συμφωνία Μαλαισίας-Κίνας για το εμπόριο και την άμυνα
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας και αυτή της Κίνας συμφώνησαν σήμερα να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα... 160 δισ. δολάρια (117 δισεκ. ευρώ) ως το 2017 και να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πρώτης χώρας, Νατζίμπ Ράζακ.

Οι δύο χώρες εξετάζουν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, της βιοτεχνολογίας, της επιστήμης και της διαστημικής τεχνολογίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Συμφωνήσαμε επίσης να εντείνουμε την συνεργασία μας στα πεδία της επιβολής του νόμου, της καταπολέμησης του διεθνικού εμπορίου, της ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής, καθώς και να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την στρατιωτική συνεργασία μας», ανέφερε ο Νατζίμπ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κουάλα Λουμπούρ.

Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Μαλαισία και στην Κίνα ανήλθε στα 94,8 δισ. δολάρια (69,6 δισ. ευρώ) το 2012. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μαλαισίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από την άλλη πλευρά η Μαλαισία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ της 10εθνούς Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).


Τον Κινέζο πρόεδρο Σι συνόδευαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη καθώς και πάνω από 100 επιχειρηματίες. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, στόχος ήταν να εξερευνηθούν νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον Νατζίμπ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι «θα ήθελαν να δουν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές σε ρενμίνμπι και ρίνγκιτ», τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών. Οι διμερείς συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως σε αμερικανικά δολάρια.

Ο Σι επισκέφθηκε δύο χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας πριν από τη σύνοδο της ASEAN την επόμενη εβδομάδα. Έκανε επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία την Τετάρτη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ