2013-10-05 07:03:03
Φωτογραφία για Κοέλιο: Δεν θα χρειαστούμε νέο πρόγραμμα βοήθειας
Η Πορτογαλία πλέον εκπληρώνει «πρακτικά όλες τις προϋποθέσεις για να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα» του διεθνούς δανεισμού της δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο μιλώντας ενώπιον της βουλής, και τόνισε ότι «δεν είναι απαραίτητο ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας», το οποίο θα συνεπαγόταν «έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο».

«Δεν είναι απαραίτητο ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Το να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης θα ήταν ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος για τη χώρα», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές την επομένη της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος από τους δανειστές της.

Μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ενός από τα μέτρα λιτότητας που προωθούσε νομοθετικά η κυβέρνηση —για την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων— στα τέλη Αυγούστου, ο επικεφαλής της είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης, εάν η Λισαβόνα δεν κατάφερνε να μειώσει περαιτέρω και σε βάθος χρόνου τις δημόσιες δαπάνες.


«Έχουμε πρακτικά εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα βοήθειας», εκτίμησε κατά την διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Πάσος Κοέλιο, η γενική βελτίωση των προοπτικών της πορτογαλικής οικονομίας έχουν εξισορροπήσει τις συνέπειες της λιτότητας στην ανάκαμψη. «Γνωρίζουμε πλέον ότι η οικονομία μας μπόρεσε να αντιστρέψει την συρρίκνωσή της», είπε. Υπενθύμισε ότι η χώρα βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013, όταν κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 1,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι το τρίτο τρίμηνο θα έχει επίσης θετικό» πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι η ανεργία παραμένει ένα μελανό σημείο αφού βρίσκεται ακόμη σε ένα επίπεδο «ιστορικά υψηλό», παρά τη «συνεχιζόμενη βελτίωση» των τελευταίων έξι μηνών. Αν και υποχώρησε στο 16,4% το δεύτερο τρίμηνο από 17,7% προηγουμένως, το 2014 η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανεργία θα ανέλθει ξανά στο 17,7% (από 18,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της).

Στο μεταξύ τα κόστη δανεισμού της Πορτογαλίας μειώθηκαν σήμερα, αφού η διεθνής τρόικα των δανειστών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων λιτότητας βάσει του μνημονίου δανεισμού της.

Η απόδοση των κρατικών 10ετών ομολόγων αναφοράς της Πορτογαλίας μειώθηκε στο 6,49% σήμερα, από 6,6% χθες και 7% πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι επενδυτές εμφανίζονταν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προσπάθειες της Πορτογαλίας να ανατάξει τα δημοσιονομικά της.

Μείωση των αποδόσεων καταγράφηκε και στα πιο βραχυχρόνια αξιόγραφα. Η συντηρητική πορτογαλική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα περιστολής των δημοσίων δαπανών, φιλελευθεροποίησης των αγορών και άλλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων βάσει του μνημονίου δανεισμού το οποίο είχε συναφθεί ανάμεσα στη Λισαβόνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011.

Από τα 78 δισεκ. ευρώ του δανείου αυτού, το πορτογαλικό δημόσιο έχει ως σήμερα λάβει 67 δισεκ. ευρώ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα μέσα του 2014.

Κλιμάκιο της τρόικας προχώρησε χθες σε ανακοινώσεις μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, αποτιμώντας ότι αυτή παραμένει «γενικώς σε τροχιά» και ότι υπάρχουν «ορισμένες πρώιμες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,8% φέτος (από 2,3% που προβλεπόταν ως και χθες) καθώς και ότι το 2014 η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί κατά 0,8% (από +0,6%). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ