2013-10-09 16:16:08
Φωτογραφία για Αιτωλ/νία: Ποιοι κλάδοι αντέχουν στην κρίση και ποιοι συρρικνώνονται
Η οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που ασκείται τα τελευταία πέντε χρόνια στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας έχει πλήξει σε μέγιστο βαθμό και την τοπική οικονομία στην παραγωγική και κοινωνική της πτυχή, ενώ εχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο αναπτυξιακού αδιεξόδου με σοβαρές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι δίαυλοι δια μέσου των οποίων η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι διάχυτη στο σύνολο της τοπικής οικονομίας συνοψίζονται στα παρακάτω:

- Η οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο και ως εκ τούτου μειώνονται στο ελάχιστο αγορές καταναλωτικών αγαθών και προιόντων.

-Στις προσδοκίες των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν επίσης επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες χρεοκοπιών, μαζικής διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων, απολύσεων, διευθέτησης του χρόνου εργασίας του προσωπικού με τετράωρη απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, μειωμένες αποδοχές κτλ.


-Στις τράπεζες οι οποίες εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια στην χορήγηση πιστώσεων τόσο προς της επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, ουσιαστικά έχει ανασταλεί κάθε παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις με συνέπεια σοβαρές τοπικές επιχειρήσεις σε υγιείς κλάδους να αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια και να συρρικνώνουν δραστηριότητες λειτουργώντας οριακά.

-Το κοινωνικό σώμα το οποίο βιώνει τις επιπτώσεις με την αύξηση της ανεργίας που προκύπτει απο τις παραπάνω εξελίξεις και επιφέρει έναν νέο κύκλο μειώσεων της ζήτησης για αγαθά και προιόντα στην τοπική αγορά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες στην τοπική οικονομία συντελούνται σοβαρές αναδιαρθρώσεις σε βασικούς τομείς όπως για παράδειγμα στο πεδίο της απασχόλησης και της παραγωγής.Και τα δύο αυτά πεδία καλύπτουν δύο κυρίαρχες αλλα και διαφορετικές όψεις της οικονομικής δραστηριότητας που επιτρέπουν την συναγωγή διαπιστώσεων και συμπερασμάτων αναφορικά με τους ελάχιστα δυναμικούς, αρκετούς στάσιμους και ανησυχητικά μεγάλους στον αριθμο φθίνοντες κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Μεγάλη πτώση στον κλάδο κατασκευών

Στον κλάδο των κατασκευών παρατηρείται η μεγαλύτερη συρρίκνωση δραστηριοτήτων με μεγάλο αριθμό ανέργων και την απασχολήση να συνεχίζει να μειώνεται δραματικά με ελάχιστες νέες οικοδομές, τόσο για κατοικία όσο και για επαγγελματική στέγη.

Νέες επενδύσεις δεν υπάρχουν ενώ ενα σημαντικό κεφάλαιο παραμένει εγκλωβισμένο με αδιάθετα σπίτια και επαγγελματικές στέγες που αποτελούν βάρος για τον επιχειρηματικό κόσμο του κλάδου, ο οποίος είναι ήδη φορτωμένος με μεγάλο δανεισμό, ενώ η ανεργία σε εργατοτεχνίτες έχει χτυπήσει κόκκινο.Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αγρίνιο ήταν υπο εκτέλεση 40-50 οικοδομές και σήμερα δεν ξεπερνούν τις 5-7.

Δημόσια έργα: Περιορισμένη ανάκαμψη

Την ίδια στιγμή μια ελαφρώς βελτιωμένη κατάσταση παρουσιάζει ο τομέας των δημοσίων έργων με εργολαβίες να έχουν εγκατασταθεί σε τρία-τέσσερα σημεία του νόμου, περιορισμένου όμως φυσικού αντικειμένου και χρηματοδοτούμενα κυρίως από κοινοτικούς πόρους.

Μια σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε στα δύο βασικά έργα υποδομής (Φράγμα Αχυρών-Διώρυγα Αμβρακίας), στα οποία και οι εργασίες προχώρησαν με εντατικούς ρυθμούς ενώ είχαν μια σχετκά καλή ροή χρηματοδότησης.Για να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν σε χρήση απομένει και η δεύτερη φάση για την υλοποιήση του εργού "δίκτυα-συνδέσεις", το ζητούμενο βέβαια είναι ποιες καλλιέργειες και ποιες επενδύσεις θα αξιοποίησουν όταν θα ολοκληρωθούν.

Σταθερά προχωρούν οι 4 εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου από το Άκτιο μέχρι την Αμβρακία ενώ πρόσφατα δημοπρατήθηκε το οδικό έργο έργο βελτίωσης της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Καρπενησίου το οποίο προβλέπει την πλήρη κατασκευή οδικού τμήματος μήκους 7,15 χιλιομέτρων για τη σύνδεση των δύο περιοχών μέχρι την περιοχή του Αγίου Βλάσση.

Στο μέτωπο της Ιονίας Οδού τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες μικρής κλίμακας από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα, μετά την καταβολή των 25 εκατομμυρίων ευρώ.Συγκεκριμένα εκτελούνται εργασίες πολιτικού μηχανικού διάνοιξης και τελικών επενδύσεων σε σήραγγα μήκους 2 χιλιομέτρων στην θέση Άγιος Γεώργιος στην Καλυδώνα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας μήκους 250 μέτρων στο Ευηνοχώρι.Πρόκειται για τεχνικά έργα του που εκτελούνται από υπεργολάβο που συνεβλήθη με την κατασκευάστρια εταιρία ,την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί απασχολείται μέχρι στιγμής περιορισμένο εργατικό δυναμικό που δεν ξεπερνά τα 30 άτομα, ενώ συνολικά στα δημόσια έργα που εκτελούνται στο νομό αυτή την ώρα απασχολούνται περίπου 100-150 άτομα, αριθμός που συγκριτικά με το διαθέσιμο εργατικό τεχνικό δυναμικό που υπάρχει σην περιοχή (4-5 χιλιάδες) είναι πολύ μικρός για αυτό και παρατηρήθηκε την τελευταια διετία αυξημένος αριθμός μετανάτευσης του εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Καθολική πτώση σε αυτοκίνητο, οικιακό εξοπλισμό, είδη πολυτελείας-Αντέχει το τρόφιμο

Ιδιαίτερα σημαντικές εξελιξεις φαίνεται να παρουσιάζονται στους κλάδους του εμπορίου και αυτό λόγω του συνδυασμού των μεγεθών των κλάδων αυτών με τους υψηλούς ρυθμούς μεταβολής-συρρίκνωσης τόσο στο πεδίο της απασχόλησης όσο και το αντίστοιχο των επενδύσεων.

Οι κλάδοι του εμπορίου εμφανίζουν μια ιδιαίτερη αποδυνάμωση με μείωση της απασχόλησης και περιορισμό των δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Στους τρεις κλάδους(εμπόριο, επισκευή αυτοκινήτων, λιανική πώληση καυσίμων), καταγράφονται σημαντικές απώλειες με πολλές επιχειρήσεις να έχουν αναστείλει δραστηριότητες και δεκάδες εργαζόμενους να έχουν βρεθεί στον δρόμο.

Οι έμποροι και επαγγελματιές των αστικών πόλεων του νομού βιώνουν ένα αδιέξοδο, ο τζίρος έχει ελαχιστοποιηθεί, τα κόστοι αυξάνονται ιλιγγιωδώς, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις τρέχουν με αποτελέσμα να εμφανίζονται υπερχρεωμένοι και σε ένα μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστοι , αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους στο ταμείο τους γνωρίζοντας ότι το λουκέτο είναι θέμα χρόνου.

Ίδια περίπου κατάσταση και στο εμπόριο ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης, ενώ λίγοτερες είναι οι απώλειες στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο τροφίμων, άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και στην πραγματική οικονομία όπου στον συγκεκριμένο τομέα δεν εμφανίζονται πολλές μεταβολές, σε αντίθεση με τομείς όπως εμπόριο αυτοκινήτων και επισκευών, οικιακού εξολισμού και καυσίμου όπου σημειώνονται μόνο λουκέτα. Συμπερασματικά ο τομέας των τροφίμων διατηρεί εναν αριθμό απασχόλησης και επενδύσεων και οι νέες επιχειρήσεις αναπληρώνουν ενα μέρος της μείωσης.

Από τους λίγους κλάδους με θετικές εξελίξεις στα πεδία της απασχόλησης και των επενδύσεων είναι ο κλάδος των ξενοδοχείων, όπου βρισκόμενος στον πυρήνα μια σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας, τόσο για τα αστικά κέντρα της Αιτωλ/νίας αλλά και τις τουριστικές περιοχές, συνιστά έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της τοπικής οικονομίας με προοπτική και εξέλιξη. Η απασχόληση άλλωσε την τελευταία πενταετία στο συγκεκριμένο κλάδο έχει αυξηθεί με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης πέντε με έξι επενδύσεις την στιγμή που σε άλλους κλάδους παρατηρείται αποεπένδυση με λουκέτα και διακοπή εργασιών.

Πρωτογενής τομέας: Διάθεση για επενδύσεις και απασχόληση- περιορισμένες οι ευκαιρίες

Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επισημαίνουν ότι τη λύση στο οικονομικό και παραγωγικό πρόβλημα της χώρας μπορεί να δώσει ο πρωτογενής τομέας, στην Αιτωλ/νία κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη ορατό.Η μόνη αλλάγη που παρατηρούμε είναι ότι συγκρατήθηκε η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία που είχε δοκιμαστεί περισότερο από κάθε άλλο τομέα της τοπικής οικονομίας με την αποχώρηση των νεότερων ηλικιακά ατόμων και την αναζήτηση απασχόλησης στους τομείες του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Η κρίση σήμερα οδηγεί ένα μεγάλο μέρος να αναζητεί ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα, αλλά να μην τις βρίσκει, και όπως μεταφέρουν αγρότες παραγωγικών περιοχών του νομού η φετινή χρονιά ήταν από τις δυσκολότερες με ενα μεγάλο ποσοστό να περιορίζει τις επενδύσεις σε καλλιέργειες.

Για παράδειγμα αγρότης στην περιοχή των Οινιαδών ο οποίος καλλιεργούσε 150 στρέμματα με 5-6 προϊόντα, φέτος περιορίστηκε στα 30-40 στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργιες, ελιές και εσπεριδοειδή αποφεύγοντας αροτραίες καλλιέργειες.Αιτία, το αυξημένο κόστος παραγωγής, καύσιμα ηλεκτρική ενέργεια, λιπάσματα φυτοφάρμακα, και την ίδια στιγμή μειωμένες η ελάχιστα συγκρατημένες τιμές στα προϊόντα.

Στην κτηνοτροφία συγκρατείται ο αριθμός απασχόλησης ενώ παρατηρούνται και κάποιες μικρές επενδύσεις.Οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και και η τιμή κρέατος παραμένουν σταθερές σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ η αύξηση στο κόστος παραγωγής είναι μικρότερη σε σχέση με την γεωργία.Χρήματα, ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα για κτηνοτρόφους και αγρότες αφού βρίσκουν κλειστές τις τράπεζες.

Η εκτροφή θαλασσινών ψαριών στην Αιτωλ/νία είναι ο κλάδος με την ταχύτερη ανάπτυξη και διακρίνεται από εξωστρέφεια, όπου βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των αγροτικών προιόντων μετά το ελαιόλαδο.Τα τελευταία χρόνια η εκτροφή τσιπούρας και λαβρακίου με την βοήθεια εθνικών και κοινοτικών ενισχύσεων, ο κλάδος απέκτησε σημαντική θέση στην τοπική οικονομία με συμβολή στην απασχόληση κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Ξηρομέρου.Στον συγκεκριμένο κλάδο, δεν υπάρχει συρρίκνωση αλλά παρατηρείται επέκταση δραστηριοτήτων με την ανάπτυξη των υφιστάμενων και τον προγραμματισμό νέων.

Στην Αιτωλ/νία επίσης παρατηρείται η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τομέα στην επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων με σημαντικές δράσεις και επενδύσεις για την ανάπτυξη του, η εστίαση των προσπαθειών σε κλάδους με αυξημένη προστιθέμενη αξία όπως η τυποποίηση τυροκομικών και γαλακτοκομικών προιόντων, προιόντων ελαιολάδου και κρέατος.Έτσι, λοιπόν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σχεδίασαν και υλοποίησαν σημαντικές δράσεις όπως μια πιο επιθετική πολιτική marketing για τα τοπικά προιόντα, στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση των τροφίμων, και τέλος εξασφαλίση των υψηλοτερων προτύπων υγιεινής, ασφάλειας, ποιότητας και τυποποίησης των προιόντων.Όλα αυτά συνέβαλαν στο να βλέπουμε στην αγορά αρκετά αγροτικά προιόντα και τρόφιμα της Αιτωλ/νίας.

Όσον αφορά τον τομέα των επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή, μετά από δύο χρόνια που παρέμειναν στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας οι φάκελοι των σχεδίων βελτίωσης, αξιολογήθηκαν τους τελευταίους μήνες και δόθηκαν οι πρώτες εγκρίσεις που αφορούν και την Αιτωλ/νία με ζητούμενο να παραμένει η χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, αφού εκτός από την κρατική χρηματοδότηση με 50% απαιτείται και η ίδια συμμετοχή των αγροτών, με τα σχέδια βελτίωσης να φτάνουν τα 300 που έχουν κατατεθεί στον νομό ενώ περίπου υπολογίζεται ότι για κάθε σχέδιο βελτίωσης αντιστοιχεί μια επένδυση της τάξεως των 100-150 χιλιάδες ευρώ.

Τέλος αν και προκηρύχθηκε το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες το ποσό που εγκρίθηκε από τον κρατικό προυπολογισμό είναι περιορισμένο σε σχέση με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από νέους για να ενταχθούν και να επιχειρήσουν στον πρωτογενή τομέα.

Πηγή: cityvoice
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ