2013-10-10 09:00:13
Φωτογραφία για «Βούλιαξε» τον Ιούλιο η ασφαλιστική αγορά!
Στην οικονομική κρίση, αλλά και σε δύο συγκυριακούς παράγοντες αποδίδεται η έντονη πτώση της παραγωγής. Αυξημένες οι ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων, αλλά αναμένονται ικανοποιητικά κέρδη στο εννεάμηνο για πολλές εταιρείες του κλάδου.

Σαφώς «βαρύτερη» εικόνα από αυτή του εξαμήνου εμφάνισαν τα στοιχεία του Ιουλίου για την ασφαλιστική αγορά.

Με βάση στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής σημείωσε πτώση 20,9% στο επτάμηνο από -17,6% στο εξάμηνο και ο κλάδος ζημιών από το -5,8% του πρώτου εξαμήνου έκλεισε στο -6,1% στο επτάμηνο! Αθροιστικά, η ασφαλιστική αγορά έπεσε 12,7% στο επτάμηνο έναντι -11% στο εξάμηνο...

Πού οφείλεται η τόσο μεγάλη υποχώρηση του Ιουλίου; Παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν πως ρόλο πιθανολογείται να έχουν παίξει:

• Στον κλάδο ζημιών, το «λουκέτο» της εταιρείας Διεθνής Ένωση, που κατείχε αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου (-7,9% ο κλάδος οχημάτων στο εξάμηνο, -8,7% στο επτάμηνο). Να συνεκτιμηθεί πάντως και η πτωτική τάση των τιμολογίων με τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες χρεώνουν τους πελάτες τους.


• Στις ασφαλίσεις ζωής, η μεγάλη υποχώρηση στην παραγωγή προγραμμάτων που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις.

Η συγκεκριμένη κατηγορία υποχώρησε κατά 49,1% στο εξάμηνο και κατά 57,6% στο επτάμηνο! Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την πορεία του κινδύνου της χώρας. Και αυτό γιατί το 2012 πολλοί είχαν αγοράσει τέτοια συμβόλαια επιτυγχάνοντας ουσιαστικά προστασία έναντι πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Φέτος που ο σχετικός κίνδυνος έχει περιοριστεί δραστικά, η παραγωγή τέτοιων συμβολαίων έχει συρρικνωθεί.

Στα αξιοσημείωτα πάντως συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι τον Ιούλιο παρατηρήθηκε -μετά από πολλούς μήνες- εκτίναξη στις ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων στον κλάδο ζωής, εξέλιξη που δεν εξηγείται εύκολα από τους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.

Γενικότερα πάντως, οι ασφαλιστές περιγράφουν πολύ δύσκολο το τοπίο στο μέτωπο της παραγωγής (επιπτώσεις οικονομικής κρίσης) ωστόσο σε επίπεδο κερδοφορίας το εννεάμηνο φαίνεται να έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως για όσες εταιρείες έχουν συνδέσει σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις τους με ελληνικούς τίτλους.

Πηγή: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα πεθερικά του Στουρνάρα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα πεθερικά του Στουρνάρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ