2013-10-11 04:41:05
Φωτογραφία για Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να βελτιώσει τις συνθήκες για ανήλικους κρατουμένους
Οι τουρκικές αρχές καλούνται να βελτιώσουν τη μεταχείριση των ανήλικων κρατουμένων σε πολλές φυλακές, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μέλη της επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) πραγματοποίησαν τον Ιούνιο του 2012 μια επίσκεψη στην Τουρκία.

Η επίσκεψη έγινε «έπειτα από τις καταγγελίες που είχαν γίνει γνωστές νωρίτερα σχετικά με την κακομεταχείριση ανήλικων κρατουμένων από το σωφρονιστικό προσωπικό και με βίαια επεισόδια μεταξύ ανηλίκων στη φυλακή Ποζάντι», σύμφωνα με την έκθεση.

Η αποστολή της CPT επιβεβαίωσε ότι «πολλοί ανήλικοι που κρατούνταν παλαιότερα στο Ποζάντι» διατύπωσαν ενώπιον της «πειστικές και συγκεκριμένες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες είχαν πέσει θύματα συχνών και σοβαρών πράξεων βίας από τους συγκρατούμενους τους σε αυτό το ίδρυμα. Επιπλέον, πολλοί ανήλικοι δήλωσαν ότι είχαν κακοποιηθεί σωματικά από σωφρονιστικούς υπαλλήλους μόλις έφτασαν στη φυλακή Ποζάντι».


Οι τουρκικές αρχές έδωσαν σε απάντηση πληροφορίες σχετικά με τις ποινικές διώξεις και τις διοικητικές έρευνες που έχουν ξεκινήσει για το θέμα αυτό εναντίον μελών του σωφρονιστικού προσωπικού και ανηλίκων.

Η CPT έχει επίσης λάβει «έναν σημαντικό αριθμό συγκεκριμένων και πειστικών καταγγελιών για την κακομεταχείριση ανηλίκων από μέλη του σωφρονιστικού προσωπικού στη φυλακή ανηλίκων Σιντζάν», κοντά στην Άγκυρα. «Πολλές παρόμοιες καταγγελίες έγιναν και από ανηλίκους που κρατούνται στη φυλακή του Γκαζιαντέπ», στη νοτιανατολική Τουρκία, αναφέρει η έκθεση.

Στη φυλακή Μαλτέπε στην Κωνσταντινούπολη, η αποστολή έλαβε «έναν αριθμό καταγγελιών για προσφυγή σε υπερβολική βία από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όταν επενέβησαν για να τερματίσουν βίαια επεισόδια μεταξύ των κρατούμενων».

Εξάλλου η CPT εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς η αποστολή «δεν έλαβε σχεδόν καμία καταγγελία για σωματική κακομεταχείριση ανηλίκων στην φυλακή του Ντιγιάρμπακιρ».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι «δύο πιλοτικά σχέδια που εφαρμόζονται σε πολλές πτέρυγες των φυλακών Σιντζάν και Μαλτέπε, με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής επανένταξης των ανήλικων κρατούμενων, έκαναν καλή εντύπωση (στην αποστολή της CPT) και είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του επιπέδου βίας μεταξύ των κρατούμενων». Οι τουρκικές αρχές σημείωσαν σε απάντησή τους ότι «σταδιακά επεκτείνονται τα δύο αυτά πιλοτικά σχέδια σε όλες τις φυλακές ανηλίκων» της χώρας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ