2013-10-14 21:26:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Την υπογραφή Σύμβασης για τη βία κατά γυναικών αξιώνουν βουλευτές
Την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας από την Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησαν σήμερα Βουλευτές Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το θέμα.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας, η Προεδρεύουσα της Επιτροπής Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι συζητήθηκε η ανάγκη υπογραφής από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας που συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2011.

Η κ. Κυριακίδου δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή βία στρέφεται εναντίον των γυναικών και αποτελεί καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και φανερώνει την ανισότητα των φύλων.

Εξήγησε παράλληλα ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καλύπτει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, συναισθηματική και άλλες, αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι ήταν παρούσα κατά την υπογραφή της Σύμβασης , δεν την υπέγραψε επικαλούμενη το οικονομικό κόστος από την εφαρμογή της.


Ανέφερε περαιτέρω πως κατά τη σημερινή συνεδρία αναφέρθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για υπογραφή της Σύμβασης και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει κοστολόγηση της οικονομικής επιβάρυνσης από την εφαρμογή της Σύμβασης.

Είπε ακόμη ότι η βία στην Κύπρο «έχει όνομα και είναι βία κατά των γυναικών», υποδεικνύοντας πως για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι στην Ευρώπη διεξάγεται μια εκστρατεία για ευαισθητοποίηση των κρατών μελών του ΣτΕ έτσι ώστε να υπογράψουν τη Σύμβαση και ότι το ΣτΕ έχει απευθύνει έκκληση προς την Κύπρο να υπογράψει τη Σύμβαση ανεξάρτητα του οικονομικού κόστους.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης δήλωσε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφορά τόσο την ενδοοικογενειακή βία όσο και τη βία έξω από την οικογένεια όπως τη βία εναντίον γυναικών ή παιδιών μεταναστών, τη βία στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλού και την προκλητική παρακολούθηση.

Υπέδειξε ότι το οικονομικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό, εκφράζοντας αντίθεση στην προσέγγιση «οικονομοποίησης» του κόστους εφαρμογής μιας Σύμβασης που αφορά ατομικά δικαιώματα, εξηγώντας ότι το κόστος της μη εφαρμογής μιας Σύμβασης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

«Η σύσταση κέντρων παρακολούθησης και καταφυγίων, η παροχή οικονομικής στήριξης και η συμμετοχή στην καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα βίας είναι εκφάνσεις του σύγχρονου κοινωνικού κράτους τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και στις οποίες θα πρέπει σαν σύγχρονο κράτος να συμμετέχουμε» είπε, εξηγώντας πως είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που η Υπουργική Επιτροπή η οποία χειρίστηκε το θέμα «ανέλαβε να φέρει πλήρες οικονομικό κόστος» έτσι ώστε στις 25 Νοεμβρίου που είναι η Μέρα κατά της Άσκησης Βίας κατά των Γυναικών «να μπορούμε να διακηρύξουμε πανηγυρικά προς την Κυβέρνηση και με την Κυβέρνηση την πρόθεση υπογραφής και κύρωσης το συντομότερο δυνατό της Σύμβασης».

Ανέφερε ακόμη ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει η Κύπρος δεν μπορούν να καταστείλουν την πρόοδο στην εφαρμογή των ατομικών δικαιωμάτων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά αφού ανέφερε ότι 31 από τις 49 χώρες του ΣτΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση και από αυτές μόνο 5 την έχουν κυρώσει (2 κράτη μέλη της ΕΕ) δήλωσε ότι θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι παράμετροι και τα προβλήματα που αφορούν την υπογραφή της Σύμβασης. «Για μας δεν είναι απλά να την υπογράψουμε αλλά να προωθήσουμε και την κύρωση της, διαφορετικά κάνουμε πράγματα για το θεαθήναι», είπε.

Εξήγησε ότι είναι σημαντικό να κοστολογηθεί η εφαρμογή της Σύμβασης, από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι καμιά φορά ο κόστος της πρόληψης είναι χαμηλότερο του κόστους θεραπείας.

«Άρα ας αξιολογήσουμε και ας κάμουμε μια σύγκριση του κόστους που πρέπει να καταβληθεί για να προστατεύσουμε από τη βία και την κακοποίηση», είπε.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώνουν ότι το απαράδεκτο φαινόμενο της βίας στην οικογένεια αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυπριακής κοινωνίας.

Ανέφερε ακόμη ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «είναι επιτακτική ανάγκη να υπογραφεί και μετά να επικυρωθεί για το λόγο ότι διευρύνει το προστατευτικό κομμάτι του νόμου για τη βία, ενδυναμώνει τη νομοθεσία και γίνεται συνάμα μοχλός πίεσης για το υφιστάμενο σύστημα».

Εμείς θεωρούμε, πρόσθεσε ότι έχουμε ξεπεράσει όλα τα όρια καθώς από το 2011 μέχρι σήμερα η Σύμβαση έχει υπογραφεί από 31 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε σε σχέση με το οικονομικό κόστος ότι θα αναμένεται η μελέτη σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση, υποδεικνύοντας ωστόσο πως κάποιες φορές τα συμπεράσματα σε σχέση με το οικονομικό κόστος είναι παραπλανητικά με δεδομένο το ότι σε περιπτώσεις όπου διακυβεύονται ζωές δεν μπορεί να τίθεται θέμα οικονομικού κόστους.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ