2013-10-15 03:57:07
Φωτογραφία για Χρ. Σταϊκούρας: Επίκειται άμεση παρέμβαση για το πετρέλαιο θέρμανσης
Άμεση παρέμβαση στο ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης «που θα διορθώσει την υφιστάμενη κατάσταση», προανήγγειλε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε από πολλές πτέρυγες για το θέμα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Δεν ξεκαθάρισε, πάντως, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου.

Παραδεχόμενος την υπερφορολόγηση, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ τόνισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού λαμβάνει υπόψη τις πρώτες θετικές εξελίξεις φέτος και εμπλουτίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή με διαρθρωτικές αλλαγές.

Υπενθύμισε την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και υποστήριξε ότι το υπουργείο εργάζεται για την διευθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με στόχο να είναι πιο δίκαιος. Ειδικότερα, μίλησε για ενιαίο φόρο ακινήτων 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση που θα αποδίδει, αλλά και για μέριμνα που λαμβάνεται ώστε να μην εξοντώνονται οι πολίτες που έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα ή έχουν χάσει τη δουλειά τους.


Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είπε, είναι η φορολόγηση να αποδίδει όσο και στο μέσο όρο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ενώ «για να πετύχουμε τον στόχο, πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας», όπως τόνισε, κάνοντας λόγο για βιώσιμη λύση του προβλήματος. Αναφέρθηκε στις αυξημένες εισπράξεις 1,1 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2014 ως αποπληρωμή δόσεων των φετινών υποχρεώσεων, στις ευνοϊκότερες προβλέψεις μακροοικονομικών συντελεστών, στην ιδιωτική κατανάλωση κ.ο.κ.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για εμφανή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και κατηγόρησε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θέλει να καταγραφούν ως δημόσια έσοδα συγκεκριμένα ποσά, «μην τυχόν και πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα». Μη θέλοντας να ανατρέξει στο παρελθόν, όπως είπε, για να «απαντήσει» σε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «κόλαση μέτρων» και μη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστήριξε ότι τις έχει στη διάθεσή του για όποιον επιθυμεί να λάβει γνώση. «Απόλυτα ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για βουβάλια, ούτε για βατράχους», είπε, επιχειρώντας όμως «βουτιά στο παρελθόν» για όσα ακούστηκαν γύρω από τα μνημόνια.

Αναφερόμενος στο παρελθόν, υποστήριξε ότι κάποιοι μιλούσαν για αποκλειστικά ελληνική κρίση, που οδήγησε σε κρίση δανεισμού και προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και πρωτοφανή ανεργία. Μίλησε, όμως, για δύο φάσεις προσαρμογής. Το πρώτο μνημόνιο, που δομούσε την δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως σε φορολογικά έσοδα και όχι σε δαπάνες, απαντώντας για την τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ), ότι στήριξε την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος, ψήφισε τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά όντως δεν ψήφισε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε αντίθεση με την μείωση δαπανών.

«Μακάρι να υπήρχε υπεύθυνη αντιπολίτευση πριν από το 2009 ή και τώρα για να στηρίζει», είπε, αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, και αφήνοντας έτσι αιχμές κατά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάσταση, αφού «έχει σταθεροποιηθεί», σημειώνοντας πάντως ότι απαιτεί συστράτευση των δημιουργικών δυνάμεων. Κάτι που όπως τόνισε δεν γίνεται με εξαναγκασμούς, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι «δεν υπάρχει χώρος για ακραίες τοποθετήσεις από όπου και αν προέρχονται»... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ