2013-10-16 13:54:04
Φωτογραφία για «Μαγνήτης» η Αθήνα για τουρίστες κρουαζιέρας
Οι τουρίστες κρουαζιέρας «σώζουν» την Αθήνα, γεμίζουν τα ξενοδοχεία της και στηρίζουν τα εμπορικά καταστήματα. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη διαμορφώνεται περίπου στα... 70 ευρώ για τις σχεδόν 6,5 ώρες που μένουν στην πρωτεύουσα, και από αυτά τα 50 ευρώ τα ξοδεύουν για αγορές και τα υπόλοιπα για φαγητό.

Αντίθετα, όσοι επιλέγουν να μείνουν στην Αθήνα για περισσότερες από μία μέρες δαπανούν κατά μέσον όρο 64 ευρώ τη μέρα (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα διαμονής) και το ποσό μοιράζεται σχεδόν 50%-50% ανάμεσα σε φαγητό και αγορές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΣΕ για το προφίλ των ξένων τουριστών στην Αθήνα το διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων επιλέγουν να επισκεφθούν την Ακρόπολη και το Μουσείο της, όπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάνουν μία βόλτα στα στενά της Πλάκας και επιστρέφουν στο πλοίο.


Αντίθετα, οι επισκέπτες που μένουν για περισσότερο διάστημα στην πρωτεύουσα (2-3 μέρες) θα κάνουν τουλάχιστον μία φορά τη διαδρομή Σύνταγμα - Ερμού - Μοναστηράκι - Ακρόπολη. Ακόμα θα κυκλοφορήσουν πέριξ της Ομόνοιας, καθώς η περιοχή αποτελεί πύλη εισόδου προς το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Γκάζι και Κεραμεικός, η περιοχή δηλαδή όπου καταλήγει ο «μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος της Αθήνας» αποτελεί τον μαγνήτη για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως επίσης οι περιοχές περιμετρικά του Ζαππείου, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και των Στύλων του Ολυμπίου Διός.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς, οι επιβάτες κρουαζιέρας λειτούργησαν ως «τονωτική» ένεση για τις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας. Από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου οι επιβάτες της κρουαζιέρας homeport, οι οποίοι διέμειναν στα ξενοδοχεία, κάλυψαν σχεδόν το 40% των πληροτήτων τους.

Τιμές ξενοδοχείων

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ένα άλλο στοιχείο, αυτό που έχει να κάνει με τις τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Οκτώβριο, οι οποίες εμφανίζουν άνοδο 4% σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης trivago, διαμορφώνεται στα 88 ευρώ, από 85 ευρώ πέρυσι.

Μάλιστα, τα άλλα δύο κράτη της Ευρώπης που παρουσιάζουν άνοδο τιμών είναι η Γερμανία με αύξηση περίπου 5% (από 107 ευρώ πέρυσι, στα 112 ευρώ για τον Οκτώβριο 2013) και η Δανία (από 136 ευρώ το 2012 στα 137 ευρώ για το 2013).

Η μεγαλύτερη αύξηση μέσων τιμών διανυκτέρευσης σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012 παρουσιάζεται στο Νυδρί της Λευκάδας με αύξηση 73%, η Οία με 59%, το Ακρωτήρι Σαντορίνης με αύξηση 41%, η Ιος και τα Φηρά Σαντορίνης με 24%.

Ωστόσο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2013 οι τιμές του Οκτωβρίου υποχωρούν μέχρι και 52%.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ