2013-10-16 13:47:02
Φωτογραφία για Θετική στην ένταξη της Τουρκίας η Κομισιόν παρά το πάγωμα των σχέσεων με την Άγκυρα
Παρά το πάγωμα στις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν προεξοφλεί το άνοιγμα του Κεφαλαίου 22 που αφορά στην Περιφερειακή Πολιτική, στο Κείμενο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση που αναμένεται να παρουσιαστεί το μεσημέρι της Τετάρτης από τον αρμόδιο επίτροπο Στέφαν Φούλε στις Βρυξέλλες μαζί με τις Εκθέσεις Προόδου των υποψηφίων για ένταξη κρατών.

Σύμφωνα με το Κείμενο Στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να ανακτήσουν μομέντουμ, με σεβασμό στις δεσμεύσεις της ΕΕ και τους όρους που έχουν τεθεί».

Το γενικό πνεύμα που διαπνέει το κείμενο είναι ιδιαίτερα θετικό για την Αγκυρα: Κυριαρχούν στην πρώτη παράγραφο τα εγκωμιαστικά σχόλια για τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας, ενώ είναι ιδιαίτερα διακριτικός ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται τα αιματηρά γεγονότα στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το περασμένο καλοκαίρι.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι πέραν του ανοίγματος του Κεφαλαίου 22 – που όπως υπενθυμίζει tovima.gr δεν άνοιξε πριν από το καλοκαίρι κατόπιν έντονων αντιδράσεων της Γερμανίας έπειτα από τα δραματικά επεισόδια που ξέσπασαν στο πάρκο Γκεζί και εξαπλώθηκαν σχεδόν σε όλη την Τουρκία – η Επιτροπή λέει ότι για να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των τούρκων πολιτών θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Αγκυρας όσο και των Βρυξελλών να συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατόν το άνοιγμα άλλων δύο κεφαλαίων: του 23 που αφορά στα Δικαστικά και Θεμελιώδη Δικαιώματα και του 24 που αφορά σε Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια!

Στα Συμπεράσματα επισημαίνεται επίσης ότι «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει την υποστήριξή της στην επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη μία συνολικής λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών». Παράλληλα, καλείται η Άγκυρα να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη – μέλη, άρα και με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της Λευκωσίας για έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τι αναφέρει η Κομισιόν για την πΓΔΜ

Όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά βρίσκεται στο πρώτο μέρος του Κειμένου Στρατηγικής και συγκεκριμένα στο σημείο για τα διμερή ζητήματα που παρεμποδίζουν τη διεύρυνση.

Η εισαγωγή σημαντικών διμερών διαφορών δεν θα πρέπει να εισάγεται στην ΕΕ και «η Επιτροπή καλεί τα μέρη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίλυση εκκρεμών διαφορών με βάση καθιερωμένες αρχές και μέσα, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Αν και όχι εμφανής, η εν λόγω αναφορά μοιάζει ουσιαστικά να δικαιώνει την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδος. Κατά τα άλλα, επαναλαμβάνεται η έκκληση για ταχεία επίλυση του ονοματολογικού, με την Κομισιόν να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

Τέλος, η Κομισιόν εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική έναντι των Σκοπίων στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης, των πιέσεων που ασκούνται στον Τύπο, αλλά και σε θέματα διαφθοράς.
Τα Νέα Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ