2013-10-17 07:07:05
Φωτογραφία για O Μπόατενγκ άλλαξε την τύχη του Σάμαρη
Ζει τις καλύτερες 45 ημέρες της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Με αφετηρία την αναμέτρηση απέναντι στον... Ατρόμητο για τη 2η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ (25/8) και μέχρι προχθές ο Ανδρέας Σάμαρης πρόλαβε και έκανε τα «πάντα όλα».

Και θέση βασικού κατοχύρωσε στον Ολυμπιακό. Και στο Τσάμπιονς Λιγκ μετρά ήδη δύο παρουσίες, έστω και αν η απειρία, του έφερε «μπελάδες» (δύο πέναλτι, άλλα τόσα γκολ από τον προσωπικό του αντίπαλο Τιάγκο Μόττα σε στημένες μπάλες). Και πλέον είναι και επίσημα εν ενεργεία διεθνής της Εθνικής μας ομάδας με τους συμπαίκτες του να έχουν να λένε για την άμεση προσαρμογή του. Μια απίστευτη διαδρομή που άλλοι δεν κατάφεραν σε…χρόνια ολόκληρα, για τον 24άχρονο μέσο διήρκησε μόλις ενάμιση μήνα. Πήρε το ασανσέρ από το ισόγειο και ποιος ξέρει σε τι «όροφο» είναι ικανός να σταματήσει.

Σε αυτό το διάστημα ο ύψους 1.89 κεντρικός χαφ είχε δεδομένα έναν μεγάλο σύμμαχο. Τον Μίτσελ. Ο Ισπανός μέσω Σάμαρη δεδομένα κάνει την έκπληξη της σεζόν, δικαιολογώντας το… βιογραφικό από την πατρίδα, όταν και στην σύντομη θητεία σαν προπονητής έδωσε ευκαιρίες και πραγματικά εξέλιξε μια σειρά από ποδοσφαιριστές. Ο 50άχρονος τεχνικός επιχείρησε κάτι τέτοιο και στο πρώτο κομμάτι της θητείας του, στον Ολυμπιακό με τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Εκ του αποτελέσματος δεν βγήκε.


Με τον Σάμαρη όμως όλα φαίνεται να γίνονται σαφώς με μεγαλύτερη επιτυχία. Ποιο είναι εν πολλοίς το σημείο…μηδέν; Το γεγονός ότι ο τεχνικός του Ολυμπιακού ήθελε να δώσει τα κλειδιά της μεσαίας γραμμής σε έναν ποδοσφαιριστή που να έχει πρωτίστως ικανότητα στην πάσα. Στην σωστή μεταφορά της μπάλας από την πίσω ζώνη. Δεν του αρέσουν τα αμυντικά χαφ «σκυλιά». Προτιμά ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού σαφώς επηρεασμένος από την σχολή της πατρίδας του. Θέλει ο αμυντικός χαφ να ξέρει μπάλα. Και εκτιμά ότι αυτό ταιριάζει και στον Ολυμπιακό. Ειδικά στην Σούπερ Λιγκ εκδοχή του, όταν τις περισσότερες φορές εντός και εκτός έδρας, ο πρωταθλητής βρίσκει απέναντι ομάδες που στέκονται στο μισό γήπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Φλεβάρη κιόλας έσπευσε για την σεζόν που διανύουμε να «κλείσει» έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Εκείνος τον «έφτιαξε» στην Χετάφε, εκείνος μίλησε μαζί του σε μια περίοδο όπου ήταν «ελεύθερος» να αποφασίσει την επόμενη ομάδα του. Εκείνος έπεισε και την διοίκηση του Ολυμπιακού ουσιαστικά να τον «συμφωνήσει». Τον Ντέρεκ Μπόατενγκ. Τον Γκανέζο που τον μάθαμε στην Ελλάδα (Καλαμάτα, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ) κάτι μεταξύ επιθετικού και επιτελικού και θα επέστρεφε στην χώρα μας σαν αμυντικός χαφ.

Ο Μίτσελ του άλλαξε θέση στην Χετάφε. Εκείνος του άλλαξε και την προοπτική στην καριέρα του. Ο Μπόατενγκ όμως πριν καλά-καλά τελειώσει η περασμένη σεζόν, έβγαλε… φτερά. Μόλις εξασφάλισε και τυπικά την ελευθερία του, έφυγε για την Πρέμιερ Λιγκ και την Φούλαμ του φίλου του Γιώργου Καραγκούνη. Ξεκάθαρα αντί-επαγγελματική η συμπεριφορά του καθώς με τον Ολυμπιακό προπονούνταν για μήνες, αλλά σε τελική ανάλυση έτσι έκρινε, έτσι έκανε.

Σε αυτό ακριβώς το «σημείο» λοιπόν άλλαξε και η τύχη του Σάμαρη. Στην επιλογή του Μπόατενγκ να μην παραμείνει στο λιμάνι. Αυτό ανάγκασε τον Μίτσελ να ψάξει άλλον ποδοσφαιριστή με αντίστοιχα χαρακτηριστικά για την θέση του επόμενου αμυντικού χαφ του Ολυμπιακού. Στην προετοιμασία ο Ισπανός δοκίμασε στην ίδια θέση και τον Μασάντο. Η δοκιμή όμως κάθε άλλο παρά επιτυχημένη δεν ήταν. Ο Πορτογάλος μπορούσε να λειτουργήσει σαν πλέι-μέικερ από την πίσω ζώνη, δεν έχει όμως ανασταλτική ικανότητα. Και σαν «δίδυμο» με τον Μανιάτη δημιουργούσε αληθινό «έλλειμμα» στον αέρα.

Κάπου εκεί πήρε σειρά ο Σάμαρης. Και ο νεαρός από την προετοιμασία και όλας άρχισε να κερδίζει τις εντυπώσεις. Ας μην ήταν αμυντικό χαφ. Ας… έγινε στην πορεία. Στο μεταξύ από το μεταγραφικό παράθυρο της ενίσχυσης δεν προέκυψε κάτι αντίστοιχο, με εξαίρεση ίσως τον Γιαταμπαρέ που ακόμη ούτε στην ομάδα έχει μπει καλά-καλά, ούτε ξεκάθαρο είναι σε ποια θέση μπορεί να αγωνιστεί. Και πλέον μέσα Οκτώβρη, ο Σάμαρης είναι σχεδόν «κατοχυρωμένος».

Στην Ελλάδα είναι δεδομένα ο «αμυντικός χαφ» του Ολυμπιακού στην 4-2-3-1 ή 4-2-2-2 διάταξη. Και στο Τσάμπιονς Λιγκ; Στην πρεμιέρα έπαιξε με παρτενέρ τον Μασάντο και μπροστά τους τον Τσόρι σε 4-2-3-1. Και στις Βρυξέλλες όταν ο Μίτσελ επέλεξε το φουλ επιθετικό 4-2-2-2 πλαισιώθηκε από τον Ντινγκά. Έναν καθαρό «κόφτη» που όμως όπως δείχνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να είναι 11αδάτος στα «πολλά ματς» της σεζόν.

Με τον Ντινγκά θα είναι παρέα στον άξονα και την Τετάρτη, ο Σάμαρης στη Λισαβόνα. Το Σάββατο στον Πλατανία; Ο παρτενέρ ακόμη δεν είναι γνωστός. Ποιος θα το πίστευε όμως ότι ο φετινός Ολυμπιακός από τα μέσα και όλας του Οκτώβρη θα είχε μόνο «δεδομένο» στην βασική του 11άδα τον 24άχρονο έλληνα. Σε έναν χώρο όπου υπάρχουν, Μανιάτης, Ντινγκά, Γιαταμπαρέ, Ιμπαγάσα, Μασάντο. Για να είμαστε δίκαιοι; Πιθανότατα ούτε ο ίδιος ο Σάμαρης, δεν θα μπορούσε να «ελπίζει» σε αυτή την πραγματικότητα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ