2013-10-17 10:24:41
Φωτογραφία για Neil Gaiman: Αφήστε τα παιδιά να διαβάσουν τα βιβλία που τους αρέσουν
  

Ο συγγραφέας Neil Gaiman πιστεύει ότι οι ενήλικες αν και από καλή προαίρεση, μπορούν να καταστρέψουν την αγάπη των παιδιών για το διάβασμα, με το να τους προμηθεύουν βιβλία που είναι αξιόλογα για τους μεγάλους, αλλά βαρετά για τα παιδιά.

Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται και να τους επιτρέπεται να διαβάζουν ότι τα ευχαριστεί και τα διασκεδάζει λέει ο συγγραφέας Neil Gaiman και προειδοποιεί τους καλοπροαίρετους ενήλικες, πως σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να καταστρέψουν το διάβασμα των παιδιών για πάντα.

Ο Gaiman είπε όλα τα παραπάνω στα πλαίσια μιας μια διάλεξης, που έδωσε την περασμένη Δευτέρα σχετικά με το μέλλον των βιβλίων, του διαβάσματος και των βιβλιοθηκών, μπροστά σε ένα κοινό των γραμμάτων και των τεχνών. Στην μακροσκελή ομιλία του τόνισε πως η άνοδος των e-books δε θα σημάνει το τέλος των παραδοσιακών βιβλίων και έκανε επίσης μια έντονα συναισθηματική έκκληση να σταματήσει το κλείσιμο των βιβλιοθηκών.


Ο Gaiman, που έχει γράψει βιβλία για παιδιά και ενήλικες, προειδοποίησε για τους κινδύνους του να προσπαθήσει κάποιος να υπαγορεύσει και να υποδείξει στα παιδιά τι να διαβάζουν, οδηγώντας τα με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, έξω από το διάβασμα.

.Είπε χαρακτηριστικά: « Δε νομίζω πως υπάρχει κακό βιβλίο για τα παιδιά. Το να λες ότι κάποιοι συγγραφείς είναι κακοί και ότι τα κόμικς ενισχύουν την αγραμματοσύνη και μειώνουν τη σχολική επίδοση είναι ανοησία. Είναι σνομπισμός και τεράστια βλακεία.»

Και πρόσθεσε: « Οι καλοπροαίρετοι ενήλικες καταστρέφουν την αγάπη των παιδιών για το διάβασμα, όταν τα αποτρέπουν να διαβάζουν αυτά που τα ευχαριστούν πραγματικά και τους δίνουν αναγνώσματα που ναι μεν έχουν αξία λογοτεχνική για τους ενήλικες, αλλά για τα παιδιά είναι απλά βαρετά. Με αυτόν τον τρόπο οι ενήλικες μετατρέπουν το διάβασμα στα παιδιά, σε μια άχαρη διαδικασία, βαρετή και δυσάρεστη»

Ο Gaiman είπε πως τα παραδοσιακά βιβλία δεν πρόκειται να εξαφανισθούν. Και πάνω σε αυτό το θέμα, αναφορικά με την κόντρα ανάμεσα στα παραδοσιακά βιβλία και τα e-books, μνημόνευσε κάτι που του είχε πει πριν 20 χρόνια ο Douglas Adams, ο οποίος χαρακτήρισε τα παραδοσιακά βιβλία σαν τους καρχαρίες: « Οι καρχαρίες είναι πολύ παλιοί, υπήρχαν καρχαρίες στους ωκεανούς πριν τους δεινοσαύρους και ο λόγος που υπάρχουν καρχαρίες μέχρι και σήμερα, είναι πως οι καρχαρίες είναι καλύτεροι στο να είναι  καρχαρίες από οτιδήποτε άλλο. Τα παραδοσιακά βιβλία είναι σκληρά, ανθεκτικά, δύσκολα καταστρέφονται, δημιουργούν ευχάριστη αίσθηση στο χέρι όταν τα πιάνεις-είναι καλά στο ρόλο τους ως βιβλία και επομένως πάντα θα υπάρχει κάποιος χώρος γι’αυτά».

Ο Gaiman  είπε ακόμα πως το διάβασμα βιβλίων φαντασίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και τάχθηκε έντονα υπερ της προστασίας των βιβλιοθηκών, το κλείσιμο των οποίων θα κλέψει το μέλλον μας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα έθνος ( ο Gaiman ζει στις Η.Π.Α) αναγνωστών και πολιτών που να πηγαίνουν στις βιβλιοθήκες, είναι επείγουσα ανάγκη, αν θέλουμε να έχουμε μια κοινωνία που να εκπληρώνει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της», δήλωσε με έμφαση ΠΗΓΗ: The Guardian

Επιμέλεια κειμένου-Μετάφραση: Ευάγγελος Κουσιάδης, Συγγραφέας-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

 [email protected]

Το BIBLIOLAND προτείνει μερικά παιδικά βιβλία:

Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ ( Εκδόσεις Όπερα )

 www.biblioland.gr/index.php?route=product/product&path=103&product_id=189982

 Γυμνάσιο: Χειρότερα δεν γίνεται ( Εκδόσεις Πατάκη )

www.biblioland.gr/index.php?route=product/product&path=103_105&product_id=190784

Ο Πήτερ Παν στους κήπους του Κένσιγκτον ( Εκδόσεις Ίσις )

www.biblioland.gr/index.php?route=product/product&path=103_105&product_id=190438
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ