2013-10-17 22:59:06
Φωτογραφία για Το νέο χτύπημα του Banksy είναι λίγο διαφορετικό [video]
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης

Στις 12 Οκτωβρίου, Σάββατο, στο Central Park της Νέας Υόρκης, ένας πάγκος με πίνακες, φτιαγμένους με σπρέι σε άσπρο καμβά, έκανε την εμφάνισή του. Μπροστά από τον πάγκο, ένας ηλικιωμένος πωλητής. Τιμή πώλησης κάθε έργου, 44 ευρώ και 23 λεπτά.

Μετά από σχεδόν εφτά ώρες, ο πρωταγωνιστής μας, είχε καταφέρει να πουλήσει πίνακες σε μόλις τρία άτομα.

Συνολικές εισπράξεις ημέρας: περίπου 310 ευρώ. Λεπτομέρεια: Όλα τα έργα προς πώληση άξιζαν, στην πραγματικότητα, μερικές χιλιάδες ευρώ. Σημαντικότερη λεπτομέρεια: Επρόκειτο για αυθεντικές, υπογεγραμμένες δημιουργίες του Banksy! Ναι, ο Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου, κατάφερε, ακόμα μια φορά, να στείλει το μήνυμά του, με ένα από τα γνωστά του stunts.

Το νέο "χτύπημα" του Banksy είναι λίγο διαφορετικό

Banksy. Ο θρυλικός street artist από το Bristol έχει υπάρξει κατά καιρούς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αφοσιωμένος περισσότερο στην τέχνη του δρόμου, έχει ζωγραφίσει τοίχους, γέφυρες, πινακίδες και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους, σε μέρη από ολόκληρο τον κόσμο. Παραμένοντας στην ανωνυμία, έχει καταφέρει να προκαλέσει, να προβληματίσει, να διχάσει.


Έργο του Banksy στο τείχος της Δυτικής Όχθης, στη Βηθλεέμ. Το μήνυμα σαφές

Με καυστική ματιά, αφήνει το σπρέι και τις μπογιές του να δημιουργήσουν murals και γκραφίτι, περνώντας τις απόψεις του για το σήμερα και το αύριο, μέσα από τα καλλιτεχνήματά του. Έντονα πολιτικοποιημένος, επιλέγει προσεκτικά τα σημεία στα οποία θα παρέμβει – από μία γωνία σε μία μικρή πόλη, μέχρι το τείχος της Δυτικής Όχθης.

Think Tank - 2003 - Πωλήθηκε για 226,509.14€

Το στιλ του ιδιαίτερο. Συνήθως, επιλέγει την τεχνική του stencil. Οι δημιουργίες του συνοδεύονται, πολλές φορές, από συνθήματα ή απλές, αλλά γεμάτες νόημα φράσεις. Αρουραίοι, αστυνόμοι, παιδιά και στρατιώτες, συγκαταλέγονται στα αγαπημένα του θέματα. Πάντα, όμως, φροντίζει να τα μετατρέπει σε πομπούς ενός – ενίοτε οξύμωρου και αναπάντεχου – μηνύματος.

Keep It Spotless - 2007 - Πωλήθηκε για 1,378,649.37€ - To ακριβότερο έργο του Banksy μέχρι σήμερα

Πίνακες, αφίσες και δημιουργίες του δρόμου, με την υπογραφή του Banksy, έχουν πωληθεί κατά καιρούς, φτάνοντας αστρονομικά ποσά. Για παράδειγμα, το έργο του The Rude Lord πωλήθηκε για περισσότερο από 485 χιλιάδες ευρώ και η ακριβότερη δουλειά του, το Keep It Spotless, έφτασε το 1,378,649 ευρώ. Ανάμεσα στους αγοραστές, αρκετοί διάσημοι.

Vandalised Phone Box - 2005 - Πωλήθηκε για 446,033.62€

Από την 1η Οκτωβρίου, ο Βρετανός καλλιτέχνης ξεκίνησε να δημιουργεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Άνοιξε νέα ιστοσελίδα, για να ενημερώνει για τη δουλειά του και ανακοίνωσε ότι για έναν μήνα θα πραγματοποιεί “show στους δρόμους” της μεγαλούπολης. Και πιστός στην ανακοίνωσή του, δεν έχει απογοητεύσει όσους περίμεναν κάτι πρωτοποριακό.

Sale Ends Today - 2006 - Πωλήθηκε για 169,935.12€

Τελικά, τι εκτιμά ο κόσμος ως τέχνη; Το ίδιο το δημιούργημα ή μήπως, τον ντόρο που δημιουργείται γύρω του; Τι αναγνωρίζουν σε ένα έργο, ώστε να το αγοράζουν σε εξωφρενικές τιμές, συλλέκτες και μη; Την άρτια τεχνική του; Το μήνυμα που στέλνει; Ή μήπως το φτιαχτό hype που το περιβάλλει; Αφήνουμε εσάς να αποφασίσετε, εμείς δεν είμαστε σίγουροι.

news.pathfinder.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ