2013-10-21 14:36:06
Φωτογραφία για Διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση αθλητικών έργων από την Περιφέρεια Αττικής
Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

§ Δεν συνηθίζουμε να εκτοξεύουμε πολύχρωμα πυροτεχνήματα προς εντυπωσιασμό των αδαών.

§ Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης για το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής

§ Καλύπτουμε για άλλη μια φορά το κενό της Πολιτείας

§ Τα αθλητικά έργα δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ, άρα εάν δεν τα χρηματοδοτούσε η Περιφέρεια Αττικής δεν θα γίνονταν ΠΟΤΕ

§ Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια

§ Καλώ αυτούς που δεν γνωρίζουν καλά το θέμα να ενημερωθούν επιτέλους

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα την εγκαλούν για τους οικονομικούς πόρους που διέθεσε ή σκοπεύει να διαθέσει για την κατασκευή αθλητικών έργων, ακολουθούν συγκεντρωτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα.


Κατά τη δεκαετία 2003-2012 (όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που αναρτήθηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής), διατέθηκαν 1,12 δις € για έργα που εκτέλεσαν οι πρώην Νομαρχίες, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται ως εξής:

609 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 399 εκ. €, χρηματοδοτήθηκαν από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής

40 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 77 εκ. €, χρηματοδοτήθηκαν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

107 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 511 εκ. €, χρηματοδοτήθηκαν από Κοινοτικούς Πόρους (Γ’ ΚΠΣ και ΠΕΠ Αττικής 2007-2013)

207 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 137 εκ. €, χρηματοδοτήθηκαν από πόρους τρίτων

Από τις παραπάνω πηγές χρηματοδότησης, μόνον οι ίδιοι πόροι της Περιφέρειας Αττικής και των πρώην Νομαρχιών, περιλαμβάνουν την εκτέλεση αθλητικών έργων. Κανένας άξονας του Γ’ ΚΠΣ ή του ΠΕΠ Αττικής, καμία χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δράση και κανένα έργο που υλοποιήθηκε με πόρους τρίτων δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία αθλητικών υποδομών.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

μόλις 16 αθλητικά έργα υλοποιήθηκαν στη δεκαετία 2003-2012, συνολικού προϋπολογισμού 20,5 εκ. €, ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 1,83% επί του συνόλου των 1,12 δις €.

Ήταν εμφανές, λοιπόν, ότι υπήρχε μία υστέρηση, η οποία έπρεπε να ξεπεραστεί. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια δόθηκε έμφαση στη χρηματοδότηση έργων κατασκευής αθλητικών υποδομών, μέσω του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής.

Υλοποιήσαμε τα έτη 2012-2013, 6 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. €

Εκτελούμε 4 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 21,6 εκ. €

Δημοπρατήσαμε ή έχουμε σε διαδικασία άμεσης δημοπράτησης 4 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,4 εκ. €

Εντάξαμε στο Πρόγραμμά μας 29 έργα προς υλοποίηση, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 80 εκ. €

Συνολικά έχουμε 42 έργα, προϋπολογισμού 119 εκ. €, ποσοστό 23% επί του συνολικού προϋπολογισμού των 516 εκ. € που περιλαμβάνει το Πρόγραμμά μας

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε σχετικά:

«Δεν συνηθίζουμε να εκτοξεύουμε πολύχρωμα πυροτεχνήματα προς εντυπωσιασμό των αδαών. Έχουμε συγκεκριμένο Πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιούμε. Τα αθλητικά έργα δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ. Εάν δεν υπήρχε η Περιφέρεια Αττικής και το αποθεματικό που έχουμε δημιουργήσει με χρηστή διαχείριση από το 2003, τα έργα αυτά δεν θα γίνονταν ΠΟΤΕ. Για άλλη μια φορά καλύπτουμε το κενό της Πολιτείας, η οποία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα σημαντικά έργα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Τηρούμε πιστά το Πρόγραμμά μας, το οποίο περιλαμβάνει έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, άρδευσης αποχέτευσης, έργα κοινωνικής πρόνοιας, κτηριακά και αναπλάσεις.

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Καλώ λοιπόν αυτούς που δεν γνωρίζουν καλά το θέμα να ενημερωθούν επιτέλους». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ