2013-10-25 15:08:05
Φωτογραφία για Σε… θέσεις μάχης Ελληνική κυβέρνηση και Τρόικα
Σε θέσεις… μάχης βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα, ενώ δεν διστάζει να ρίξει στο… επικοινωνιακό τραπέζι ακόμα και το φόβητρο των πρόωρων εκλογών, εφόσον... «οι δανειστές επιμείνουν στις παράλογες απαιτήσεις τους», όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη.

Οι σχετικές… διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο πήραν μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες μέρες, αγγίζοντας και τα όρια της υπερβολής, όπως για παράδειγμα η επισήμανση παράγοντα ότι η κυβέρνηση ξεκινά… ένοπλη σύγκρουση με την Τρόικα, διότι θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση με σκληρά όπλα… Με εξαίρεση το εκλογικό ενδεχόμενο (το οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ακούει ούτε σαν απειλή) οι δυο κυβερνητικοί εταίροι προωθούν από κοινού το σενάριο της «σκληρής σύγκρουσης» σε μια προσπάθεια για να συγκρατήσουν τους βουλευτές τους, οι οποίοι θα τρέμουν στην ιδέα ότι θα κληθούν να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Σε δεύτερο επίπεδο, στρώνουν το έδαφος για νέες σκληρές αποφάσεις (ή εφαρμογή ειλημμένων που παρέμειναν στο συρτάρι του χρόνου), ώστε αυτές να φανούν ηπιότερες στη λογική του «γλυτώσαμε τα χειρότερα»
. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες το «όχι νέα μέτρα» έγινε «όχι νέα οριζόντια μέτρα», ενώ το «όχι νέες περικοπές των συντάξεων» έγινε διά στόματος Γ. Βρούτση «κύριων συντάξεων» δεδομένου του «τσεκουριού» που έρχεται στις επικουρικές. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο για να ξεδιπλώσει την επικοινωνιακή τακτική του. Και αυτό, διότι η εικόνα γύρω από το τρίτο δάνειο (προς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού) δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου –ο σχηματισμός γερμανικής κυβέρνησης, άλλωστε δεν αναμένεται μέσα στον Οκτώβρη. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αμβλύνει τα περί «δημοσιονομικού κενού» με διαβεβαιώσεις ότι θα είναι τόσο χαμηλό («κάπου στο 1 εκ. ευρώ που μπορούμε να το καλύψουμε μόνοι μας»)- με την Τρόικα να το ανεβάζει στα 4-6 δισ. ευρώ.

Όσο για τη βιωσιμότητα του χρέους; Η διαφαινόμενη επικράτηση της επιμήκυνσης που θα οδηγήσει εκτός Τρόικας το ΔΝΤ (λόγω εμμονής του στο «κούρεμα») δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από τον Μάρτιο, οπότε θα λήξει το νέο… θρίλερ γύρω από το ένα νέο (τρίτο) Μνημόνιο, το οποίο επίσης δεν θέλει να ακούει σαν λέξη το Μαξίμου, προκειμένου να κηρύξει την «απελευθέρωση από τα Μνημόνια». Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή τοποθετείται ο χρόνος των πρόωρων εκλογών εάν τελικά εταίροι και Αθήνα κρίνουν ότι το πολιτικό κλίμα θα επιτρέψει τέτοιο ρίσκο. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι εταίροι θέλουν να υπογραφεί το νέο Μνημόνιο, που θα ονομαστεί «σχέδιο ανάκαμψης», πολύ πριν από τις ευρωεκλογές «και από κυβέρνηση που έχει τον χρόνο μπροστά της».

Το θέμα των εκλογών δεν θέλει ούτε να το ακούει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς καμία μέτρηση δεν δείχνει ανάκαμψη του κόμματος του, γι’ αυτό και φέρεται να ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να πέσουν οι εκλογικοί τόνοι. Παρότι ο ένας κυβερνητικός εταίρος εξαρτάται –από αυτή τη στιγμή- από τον άλλο, τα… κρούσματα δείχνουν ότι η συμβίωση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη. Όπως η «ναυμαχία» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στη Βουλή, εξ’ αφορμής της αναφοράς του τελευταίου σε «υποβρύχιες συμβάσεις» για τον Σκαραμαγκά όταν ο υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Εκτός από την κόντρα των δυο ανδρών, το Μαξίμου «παρατηρεί» με προσοχή» τις κινήσεις του κ. Αβραμόπουλου, εξαιτίας της διαφωνίας του με την απομάκρυνση της Ν.Δ. από τον μεσαίο χώρο, του οποίου ο ίδιος θεωρείται υπέρμαχος. Κάποιοι, μάλιστα του προσάπτουν «συνομιλίες» με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη «ευρύτερων συναινέσεων» ακόμα και κυβερνητικών εφόσον χρειαστεί.
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ