2013-10-26 03:16:37
Φωτογραφία για «Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κομβικό παράγοντα ανάπτυξης»
Με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο συναντήθηκε το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του... Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ο ΣΕΠΕ παρουσίασε στον υπουργό Παιδείας τις θέσεις, καθώς και τις προτάσεις του Συνδέσμου, που μπορούν να αποτελέσουν το δρόμο για την Ψηφιακή Ελλάδα, αλλά και τις άμεσες ενέργειες που προτείνονται για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ υπογράμμισαν το γεγονός πως η ανάδειξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως στρατηγική επιλογή για τη χώρα αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, επισημαίνοντας πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κομβικό παράγοντα ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.


Ταυτόχρονα, ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και για τους άξονες της Εθνικής Στρατηγικής του Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, οι άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τις ΤΠΕ συνοψίζονται στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, στη δημιουργία νέων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ΤΠΕ, στη σύνδεση Έρευνας - Παραγωγής και στη δημιουργία και υποστήριξη Τεχνολογικών Πάρκων.

Όπως σημειώθηκε και από τους εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της επιστήμης της πληροφορικής αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής του Συνδέσμου, τόσο για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΤΠΕ στην ελληνική κοινωνία, όσο και προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας. Κάποιες από τις προτάσεις αφορούν στην:

- Ενίσχυση της συμβολής της ψηφιακής τεχνολογίας στην Εκπαιδευτική διαδικασία.

- Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε ψηφιακές τεχνολογίες για την αναβάθμιση των σχετικών μαθημάτων.

- Προώθηση της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι έχει προωθήσει, ως έργο προτεραιότητας, τον εκσυγχρονισμό των σχολείων με εξοπλισμό νέας τεχνολογίας (διαδραστικούς πίνακες, κινητά εργαστήρια) με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για το Ψηφιακό Σχολείο. Ένα οριζόντιο έργο με προϋπολογισμό 174.441.430 ευρώ, για την ολοκλήρωση του οποίου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πιέζει έως την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, δήλωσε τη στήριξη του Υπουργείου στις πρωτοβουλίες του e-Skills for Jobs 2014, η έναρξη των οποίων συμπίπτει φέτος με την Ελληνική Προεδρία, θέτοντας αυτές υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε η σύσταση Task Force με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές για την πιο στενή και άμεση συνεργασία σε όλα τα πεδία που συζητήθηκαν.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Τάσος Τζήκας «Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί στρατηγικής σημασίας παράμετρο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως τα οφέλη και τα κέρδη για την κοινωνία από την αύξηση των σχετικών με τις ψηφιακές δεξιότητες θεματικών πεδίων που διδάσκονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την προσέλκυση περισσότερων νέων και γυναικών στο χώρο της Ψηφιακής Τεχνολογίας, καθώς και με τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, είναι τεράστια. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία μας για ένα τεχνολογικό άλμα και δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για επιπλέον καθυστερήσεις».

Τέλος, κλείνοντας η συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ παρέδωσαν δέσμη προτάσεων στον κύριο Αρβανιτόπουλο, για την ενίσχυση της σύνδεσης της έρευνας & ανάπτυξης με τις επιχειρήσεις του χώρου, στηρίζοντας ακόμα περισσότερο, με αυτόν τον τρόπο, τη μάχη κατά της ανεργίας των νέων, που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, η Β΄ Αντιπρόεδρος, Γιώτα Παπαρίδου, ο Ειδικός Γραμματέας, Βασίλης Ορφανός και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Γιάννης Σύρρος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ