2013-10-26 06:27:06
Φωτογραφία για Σαουδική Αραβία: Διεκδικούν δικαίωμα στην... οδήγηση!
Ομάδα γυναικών της Σαουδικής Αραβίας διοργανώνουν διαμαρτυρία, διεκδικώντας την άρση της μοναδικής παγκοσμίως απαγόρευσης να οδηγούν γυναίκες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας παρακινούν τις γυναίκες όλης της χώρας να βγουν στους δρόμους, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να παράσχει «βάσιμη και νομική αιτιολόγηση» για την διατήρηση της απαγόρευσης και «όχι μόνο να αποδέχεται την κοινωνική πλειοψηφούσα γνώμη».

Σημειώνεται ότι ήδη 16.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει διαδικτιακή αίτηση για στήριξη του κινήματος.

Ο βασιλιάς Αμπτουλάχ έχει επεκτείνει τα δικαιώματα των γυναικών στην μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, κινείται όμως με βραδείς ρυθμούς. Ο Αμπντουλάχ, που πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των παραδοσιακών κληρικών και των υποστηρικτών τους, άνοιξε το πρώτο μικτό πανεπιστήμιο, όρισε την πρώτη γυναίκα υφυπουργό, ενώ δήλωσε πως οι γυναίκες μπορούν να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές. Το δικαίωμα αυτό θα ισχύσει από τις εκλογές του 2013, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση οδήγησης για τις γυναίκες.


Ομάδα θρησκευόμενων ανδρών οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το Βασιλικό Δικαστήριο στην Τζέντα στις 22 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας το κίνημα για το δικαίωμα στην οδήγηση «συνωμοσία» κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας al-Hayat. Μάλιστα, ο Σαουδάραβας κληρικός Sheikh Saleh bin Saad al-Luhaidan δήλωσε τον περασμένο μήνα στην ιστοσελίδα Sabq ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να οδηγούν διότι μπορεί να βλάψουν... τις ωοθήκες τους.

Το υπουργείο εσωτερικών της χώρας, πάντως, προειδοποίησε τις γυναίκες να μην συμμετάσχουν στην αυριανή διαμαρτυρία, τονίζοντας πως θα εφαρμοστούν οι νόμοι και πως δεν θα επιτραπεί η αποσταθεροποίηση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βρετανία: Ισόβια σε ακροδεξιό
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βρετανία: Ισόβια σε ακροδεξιό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ