2013-10-26 07:19:05
Φωτογραφία για Εξωπλανητικό σύστημα με επτά πλανήτες
Βρετανοί και άλλοι ευρωπαίοι αστρονόμοι εντόπισαν ένα πυκνοκατοικημένο σύστημα που διαθέτει τον αριθμό - ρεκόρ των επτά εξωπλανητών οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο - νάνο, σε απόσταση περίπου 2.500 ετών φωτός από τη Γη. Το σύστημα του άστρου KIC 11442793 έχει κάποιες ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά και οι επτά εξωπλανήτες περιφέρονται πολύ πιο κοντά στο μητρικό άστρο τους από ό,τι στην περίπτωση των δικών μας πλανητών πέριξ του Ήλιου. Η επταμελής εξωπλανητική «οικογένεια» περιλαμβάνει δύο πλανήτες με μέγεθος περίπου σαν της Γης και πέντε αρκετά μεγαλύτερους.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που θα κάνει τη σχετική δημοσίευση στο αστρονομικό περιοδικό "The Astronomical Journal", σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι η αρχική ανακάλυψη ενός συστήματος με έξι πλανήτες έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που βρίσκεται πια εκτός λειτουργίας). Στη συνέχεια, πολύτιμη ήταν η συμβολή εθελοντών ερασιτεχνών αστρονόμων, οι οποίοι μέσω των προσωπικών υπολογιστών τους εντρύφησαν στον μεγάλο όγκο δεδομένων του «Κέπλερ» (που υπάρχουν στον ιστότοπο "Planet Hunters"), βρίσκοντας τελικά μόνοι τους έναν έβδομο εξωπλανήτη στο ίδιο σύστημα.


Μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί ένα άστρο (HD 10180), γύρω από το οποίο κινούνται είτε επτά, είτε εννέα πλανήτες (δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση), καθώς και άλλο ένα πιο μακρινό (GJ 887C) που επίσης μπορεί να έχει επτά εξωπλανήτες.

Εξάλλου, μια άλλη ομάδα αστρονόμων έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, που γεννά ένα ακόμα κοσμικό μυστήριο. Ο γαλαξίας μας φαίνεται να κάνει κυματιστές κινήσεις πάνω - κάτω, όπως μια σημαία που τη φυσάει ο αέρας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το "New Scientist", δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα τρισδιάστατο «χάρτη» των ταχυτήτων και των αποστάσεων μεταξύ χιλιάδων άστρων, από όπου προκύπτει το συμπέρασμα ότι -χωρίς κανείς να ξέρει γιατί- ο γαλαξίας μας κινείται σαν… μιλκσέικ.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο πεπλατυσμένος δίσκος του γαλαξία μας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα άστρα του, εκτελεί μια οριζόντια περιστροφική κίνηση γύρω από μια κεντρική περιοχή (τον λεγόμενο «Τοξότη Α»), όπου βρίσκεται και μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Τώρα όμως ανακαλύπτεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο γαλαξίας μας έχει και μια κάθετη κίνηση (η οποία πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες παρατηρήσεις).

Η κυματιστή κίνηση μπορεί να οφείλεται σε συγκρούσεις με άλλους γαλαξίες στο μακρινό παρελθόν, στην επίδραση της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης ή σε κάτι άλλο ακόμα πιο εξωτικό. Η κατανόηση του μυστηρίου θα ρίξει περισσότερο φως στην προϊστορία του σπειροειδούς γαλαξία μας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ