2013-10-26 19:16:05
Φωτογραφία για Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας - Σερβίας λόγω δηλώσεων Ερντογάν για το Κόσοβο
Τη συμμετοχή της στην τριμερή διάσκεψη Σερβίας - Τουρκίας - Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πάγωσε η Σερβία εξαιτίας των δηλώσεων του... τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για το Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, αντιδρώντας στη δήλωση του Ερντογάν ότι "το Κόσοβο αποτελεί Τουρκία" ανακοίνωσε την απόφαση του να μην συμμετάσχει στην διάσκεψη των τριών χωρών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2010, μέχρι να ζητήσει συγνώμη η τουρκική κυβέρνηση.

«Αναμένω να επικρατήσει η λογική στην 'Αγκυρα και η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη από τη Σερβία. Έως τότε παγώνω τη συμμετοχή μου στην τριμερή διάσκεψη Σερβίας - Τουρκίας- Βοσνίας, διότι η διάσκεψη αυτή δεν πρέπει να είναι συνάντηση φιλοπόλεμων κρατών αλλά δημοκρατικών χωρών που καθοδηγούνται από την λογική της ειρηνικής συμβίωσης στα Βαλκάνια» αναφέρει στη δήλωση του ο Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτηρίζει, μάλιστα τη συμπεριφορά του Ερντογάν στο Κόσοβο ως «εισβολή χωρίς τη χρήση όπλων».


Οι δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν ανησυχία και στον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο. Την Παρασκευή περίπου χίλιοι Σέρβοι από το Κόσοβο διαδήλωσαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιδράσει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να επισκεφθούν το Κόσοβο Σέρβοι υπουργοί παραβλέποντας τις απαγορεύσεις που επέβαλε η Πρίστινα. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθυνόμενος στους διαδηλωτές υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και άλλοι υπουργοί θα επισκεφτούν το Κόσοβο ενόψει των δημοτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. «Έχουμε περισσότερα δικαιώματα στο Κόσοβο από τον Τούρκο πρωθυπουργό και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να το επισκεφτούμε» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς. Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε: «Σεβόμαστε την ισχύ και το μέγεθος της Τουρκίας αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε καμία χώρα, όσο ισχυρή κι αν είναι, να μας ταπεινώνει».

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας πριν από τρεις ημέρες σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Πρίζρεν του Κοσσόβου δήλωσε ότι αισθάνεται το Κόσοβο σαν δεύτερη πατρίδα του, ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία» και « οι λαοί του Κοσόβου και της Τουρκίας ανήκουν στην ίδια χώρα».
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ