2013-10-26 20:07:07
Φωτογραφία για Οι εντολές στην NSA προέρχονται από το Λευκό Οίκο
Αν η NSA θελήσει να παρακολουθήσει κάποιον θα το πετύχει, εκτιμά ο Γερμανός ειδικός Σμιτ-Ένμπομ και προτείνει στους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν... τη συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου για να πιέσουν την Ουάσιγκτον.

Οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA Εντουαρντ Σνόυντεν εξακολουθούν να εκπλήσσουν την κοινή γνώμη και να έχουν επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Α. Μέρκελ, αλλά και η συνεργασία της Γαλλίας με τη συμμαχία μυστικών υπηρεσιών «Five Eyes», που αποκαλύπτουν η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και η Βορειογερμανική Ραδιοφωνία NDR.

O Γερμανός ειδικός σε ζητήματα μυστικών υπηρεσιών Έριχ Σμιτ-Ένμπομ σε συνέντευξή του στην DW εμφανίζεται πεπεισμένος πως ότι κι αν κάνουν οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψουν την διείσδυση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών:


«Οι Γερμανοί ειδικοί πληροφορικής συμφωνούν ότι δεν μπορείς να αμυνθείς στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η αμερικανική Υπηρεσία Εθνική Ασφαλείας NSA. Αν οι άνθρωποί της αποφασίσουν να αποκρυπτογραφήσουν την επικοινωνία κάποιου τότε θα το πετύχουν. Ας σημειωθεί ότι η εντολή για τη δράση τους έρχεται από τον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος ορίζει τους στόχους των μυστικών υπηρεσιών. Συνεπώς δεν έχουν να κάνουμε με ένα σκάνδαλο NSA, αλλά με ένα σκάνδαλο Ομπάμα».

Αντικατασκοπία και προς τη Δύση

Ο Έριχ Σμιτ-Ένμπομ θεωρεί ότι η απόφαση να μην στραφεί η γερμανική αντικατασκοπία προς όλες τις πλευρές ήταν πολιτική και προτείνει την ενεργοποίηση της αντικατασκοπίας και κατά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας:

«Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε πάντα ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δεν το έθεσε όμως ως θέμα. Μόνο υπό την πίεση των αποκαλύψεων του Εντ. Σνόουντεν άρχισε να αλλάζει στάση. Οι πολιτικοί προσπάθησαν να βάλουν στην άκρη το θέμα, ίσως για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στο παρασκήνιο. Όμως με τις πρόσφατες αποκαλύψεις και την υπόθεση του κινητού της Α. Μέρκελ η υπόθεση αποκτά διαφορετικό πολιτικό βάρος».

Ο ειδικός πιστεύει ότι υπάρχει ένας τρόπος για τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους να αντιδράσουν στις παρακολουθήσεις των ΗΠΑ και αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ:

«Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία. Πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν τη σύνδεση του ζητήματος των παρακολουθήσεων με τις διαπραγματεύσεις, ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί επιθυμούν διακαώς την υπογραφή της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή εντείνεται η δυσθυμία για τις παρακολουθήσεις της NSA και στη Γαλλία. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις δυνατότητες αντίδρασης σε ευρωπαϊκό, πλέον, επίπεδο».
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ayra: Cydia tweak update v 1.0.2-4 ($1.99)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ayra: Cydia tweak update v 1.0.2-4 ($1.99)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ