2013-10-27 14:23:05
Φωτογραφία για Πανικός στην Άγκυρα: Τέταρτη και μάλιστα στρατηγικής σημασίας συνοριακή πύλη ελέγχουν πλέον οι Κούρδοι της Συρίας!
Ενώ συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) του Δυτικού Κουρδιστάν (Ροζάβα) και των ισλαμιστών τρομοκρατών της Αλ Νούσρα/Αλ Κάιντα, που υποστηρίζονται ανοικτά από την Τουρκία και τους ισλαμιστικούς μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, οι Κούρδοι ενισχύουν τις θέσεις τους έναντι των τρομοκρατών, της Τουρκίας και του Μπαρζανί, που σύρεται εξ ανάγκης από τις επιταγές της Άγκυρας!

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των μαχομένων Κούρδων κατέλαβαν χθες τη συνοριακή πύλη Alyarubia (κουρδικά Til Koçer), η οποία παρακάμπτει το κουρδικό κράτος του Β. Ιράκ, που εφάρμοζε εμπάργκο εναντίον των Κούρδων της Συρίας, κατόπιν πιέσεων της Άγκυρας, και δίνει, πλέον, τη δυνατότητα στο Δυτικό Κουρδιστάν να επικοινωνεί με την Περιφέρεια της Μοσούλης, που υπάγεται στη Βαγδάτη και όχι στην Ερμπίλ.

Αυτό σημαίνει ότι λήγει ο αποκλεισμός που υφίσταται εδώ και μήνες το Δυτικό Κουρδιστάν, το οποίο πλέον μπορεί να επικοινωνεί με το Ιράκ και τη Βαγδάτη και να ικανοποιεί διάφορες ανάγκες στρατηγικού χαρακτήρα, για την επιβίωση αυτού του νέου αυτόνομου κρατιδίου!


Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των Κούρδων της Ροζάβα ελέγχουν μέχρι στιγμής άλλες τρεις συνοριακές πύλες στα σύνορα με την Τουρκία, όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης, οι οποίες, όμως παραμένουν κλειστές με ευθύνη του τουρκικού κράτους, υπό τον φόβον των ...Κούρδων και του ΡΚΚ.

Να σημειωθεί ότι η συνοριακή πύλη Alyarubia, που βρίσκεται πάνω στον θρυλικό Δρόμο του Μεταξιού και παρέμενε κλειστή για μήνες, αφού ήταν στα χέρια των ισλαμιστών τρομοκρατών, είναι από τις πιο σημαντικές και στρατηγικής σημασίας για τη διακίνηση εμπορικών αγαθών, μαζί με αυτήν του Χαμπούρ.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της συνοριακής πύλης Alyarubia, υπογραμμίζουμε ότι ο συμπρόεδρος του PYD και φίλος του Αμντουλλάχ Οτζαλάν, Salih Müslüm, που για να μεταβεί για πολιτκές επαφές στην Ευρώπη, περιμένει εβδομάδες την έγκριση της Ερμπίλ και της κυβέρνησης Μπαρζανί, για να περάσει στο αυτόνομο Κουρδικό κράτος από την ελεγχόμενη συνοριακή πύλη του Κάμισλο, που συνδέει το Δυτικό με το ελεύθερο Νότιο Κουρδιστάν, τώρα αναμένεται να χρησιμοποιήσει την συνοριακή πύλη Alyarubia, για να μεταβεί στη Βαγδάτη και από εκεί στην Ευρώπη!

Τέλος, πέραν αυτού, οι Κούρδοι του Δυτικού Κουρδιστάν, σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Βαγδάτη, ικανοποιώντας τις άμεσες ανάγκες και εξασφαλίζοντας από τη μια τη βιωσιμότητα του υπό οικοδόμηση αυτόνομου κράτους τους και από την άλλη τη ντε φάκτο διεθνή του νομιμοποίηση!
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ