2013-10-27 18:54:06
Φωτογραφία για Ομήρου: Κοινή διαπραγματευτική βάση προϋπόθεση για συνομιλίες
Η έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων πρέπει να προϋποθέτει κοινή διαπραγματευτική βάση, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας την ίδια στιγμή ότι η πρακτική «των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών» πρέπει οριστικά να ανήκει στο παρελθόν.

Μιλώντας σήμερα στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στο Συνοικισμό Ανθούπολης, που ανεγέρθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ανθούπολης και φιλοτεχνήθηκε από τον Αρχιτέκτονα Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με την υπέρτατη θυσία τους οι ήρωες που τιμώνται σήμερα κατατάσσονται στην ατέλειωτη στρατιά των μαρτύρων του έθνους μας που δεν δίστασαν να δώσουν την ίδια τους τη ζωή για να απολαύσει η πατρίδα και το έθνος τον ήλιο της ελευθερίας.

Απεύθυνε παράλληλα μήνυμα απόλυτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους συγγενείς των αγνοουμένων, διαβεβαιώνοντας τους ότι η πολιτεία θα συνεχίσει αδιάκοπα τον αγώνα, για να πληροφορηθούν αξιόπιστα και τεκμηριωμένα την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.


Ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σημείωσε ότι το νόημα της θυσίας των ηρώων που τιμώνται σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, υποδεικνύοντας πως μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα δεν επιτρέπεται ούτε εφησυχασμός ούτε υποτίμηση των υπαρκτών κινδύνων.

«Η Κύπρος επέζησε ανά τους αιώνες δια μέσου ποικιλώνυμων κατακτητών χάρις στον ανεξάντλητο ψυχικό και πνευματικό δυναμισμό του λαού μας. Και θα επιζήσει ξανά» είπε, αναφέροντας πως προς αυτή την κατεύθυνση «χρειάζεται να επιστρατεύσουμε το σθένος, την ενότητα, το δυναμισμό και τις αρετές της φυλής μας για να περάσουμε από τις νέες συμπληγάδες».

Ο κ. Ομήρου υπέδειξε πως το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι η ενότητα, όχι σαν άχρωμη ευχή, αλλά σαν κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης και στη βάση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς Δικαίου.

«Επιβάλλεται» ανέφερε «να πρυτανεύσει φρόνημα αγωνιστικό και πνεύμα ομοψυχίας και αδιάσπαστης εθνικής ενότητας», εξηγώντας ότι «στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός καμιά συμπαράσταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθολική και ανεπιφύλακτη συσπείρωση γύρω από τον υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας της Κύπρου».

Αφού αναφέρθηκε στη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό η οποία συνεχίστηκε, όπως είπε, και στις απευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κ. Ομήρου εξήγησε ότι οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξ αιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να παραμείνει σταθερή στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, αλλά και πως με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να προσβλέπουμε βάσιμα στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974.

«Ταυτόχρονα επείγει η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον Αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική».

«Η τουρκική πλευρά οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίζει, όπως έπραξε και στο παρελθόν, να στρεψοδικεί και να αξιοποιεί το χρόνο για παγίωση των τετελεσμένων» συμπλήρωσε.

Ανέφερε τέλος ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες που τιμώνται σήμερα είναι η συνέχισε του αγώνα τους και η δικαίωση της θυσίας τους.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πεταμένοι βαθμοί... (1-2)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πεταμένοι βαθμοί... (1-2)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ