2013-10-27 18:42:05
Φωτογραφία για Η Κυπριακή κοινωνία μετά το σοκ
Οι ανατρεπτικές εξελίξεις του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου (αποφάσεις Eurogroup, κίνδυνος χρεωκοπίας, κούρεμα καταθέσεων, αναδιαρθρώσεις τραπεζών) προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, σοβαρά ερωτήματα και για την επίδρασή τους στην ψυχολογία της κοινωνίας και στη στάση των πολιτών έναντι των πολιτικών και των κομμάτων. Ο μόνος επιστημονικά αποδεκτός τρόπος αποτύπωσης της διάθεσης της κοινής γνώμης είναι οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες όμως –για να έχουν ουσιαστική αξία– πρέπει να διενεργούνται εφόσον κοπάσει ο κονιορτός που δημιουργούν τόσο σημαντικά γεγονότα.

Γι' αυτό και δύο μετρήσεις της κυπριακής κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν πρόσφατα –έξι μήνες μετά τις εκλογές και το κούρεμα– έχουν ιδιαίτερη αξία στην αποκωδικοποίηση του πολιτικού σκηνικού∙ Αξία που πολλαπλασιάζεται εάν λάβουμε υπόψη ότι στα περισσότερα κοινά ερωτήματα που διερεύνησαν, τα ευρήματα των δύο ερευνών ήταν σχεδόν ταυτόσημα. Πρόκειται για τη συνδρομητική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, που διενεργήθηκε το τελευταίο 10ήμερο Σεπτεμβρίου και της εταιρείας Metron Analysis (για λογαριασμό της Γνώρα Σύμβουλοι Επικοινωνίας) που έγινε το πρώτο 10ήμερο Οκτωβρίου.


Το κλίμα

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, το κλίμα στην κυπριακή κοινωνία σήμερα είναι το καλύτερο των τελευταίων τριών χρόνων. Ναι μεν και στις δύο έρευνες η πλειοψηφία (62% στην Pulse και 69% στην Metron Analysis) εκτιμά ότι τα πράγματα στην Κύπρο οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας από το 2010. Και το αντίστροφο συμβαίνει με την αισιοδοξία: Και οι δύο έρευνες καταγράφουν το ίδιο ποσοστό (24%) όσων πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται και πάλι για τα ψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας από το 2010. Ενδεικτικό της μεταστροφής που καταγράφεται αυτή τη χρονική περίοδο είναι και η σιγουριά της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών (73% στη Metron Analysis) που πιστεύει ότι η Κύπρος θα αποφύγει τη χρεοκοπία σε σύγκριση με το 22% που θεωρεί τη χρεοκοπία αναπόφευκτη. Τα πιο πάνω, σε καμία περίπτωση δεν καταγράφονται με διάθεση ωραιοποίησης μιας δύσκολης συγκυρίας: ο κόσμος σήμερα δεν νοιώθει καλά, αλλά νοιώθει αρκετά καλύτερα απ' όσο ένοιωθε την τελευταία τριετία.

Ο Πρόεδρος

Ένας ακόμα δείκτης της μεταστροφής της κοινής γνώμης είναι η δημοτικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και η προέλευσή της. Με σχεδόν ταυτόσημα ποσοστά (63% στην Pulse και 62% στην Metron Analysis), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (που έλαβε το 58% των ψήφων τη δεύτερη Κυριακή των Προεδρικών) αξιολογείται θετικά από την κοινή γνώμη, με τις αρνητικές εκτιμήσεις να βρίσκονται στο 33% και 36% αντίστοιχα. Η αποδοχή του κ. Αναστασιάδη διαπερνά κομματικές γραμμές, αλλά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι δύο έρευνες δείχνουν πως ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ αποτιμά θετικά μέχρι στιγμής την παρουσία Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η έρευνα της Pulse που παρουσιάζει συγκριτικά τη δημοτικότητα Αναστασιάδη, καταγράφει τα υψηλότερα θετικά αποτελέσματα από το 2010.

Πού οφείλεται η δημοτικότητα Αναστασιάδη; Σε μια σειρά παραγόντων, όπως στο γεγονός ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ο Πρόεδρος προσπαθεί να αναστρέψει μια πολύ δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε. Στην έρευνα της Metron Analysis ένας στους δυο ερωτώμενους επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στην απελθούσα κυβέρνηση και μόνο το 3% στην νυν κυβέρνηση. Ναι μεν το κούρεμα αποφασίστηκε επί θητείας Αναστασιάδη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος σήμερα είναι η ανεργία κι αυτή αποτελεί κληρονομία και όχι δημιούργημα αυτής της κυβέρνησης. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πιστώνεται ο κ. Αναστασιάδης είναι ότι, στους δύο τομείς στους οποίους η κοινή γνώμη εναποθέτει τις ελπίδες της για ανάκαμψη, το φυσικό αέριο και τον τουρισμό, η διαχείριση της οποίας τυγχάνουν εγκρίνεται από τη σημαντική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (έρευνα Metron Analysis).

Τα κόμματα

Οι δύο έρευνες συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό και στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, με μοναδική αξιοσημείωτη διαφοροποίηση τον κ. Λιλλήκα, ο οποίος δείχνει πιο ανεβασμένος στην έρευνα της Metron Analysis από αυτήν της Pulse. Ο νέος ηγέτης του ΔηΣυ Αβέρωφ Νεοφύτου απολαμβάνει υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων (54% και στις δύο έρευνες έναντι 42% και 43% αρνητικών), ενώ εξίσου ταυτόσημα είναι τα ευρήματα σε σχέση με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, οποίος έχει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες (66% στην Pulse και 64% στην Metron Analysis) και τις λιγότερες θετικές (30% και 31% αντίστοιχα).

Το ΑΚΕΛ

Και οι δύο έρευνες καταγράφουν το προφανές: ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πέραν της δημοτικότητας του κ. Κυπριανού, τον οποίον ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ αποτιμά αρνητικά σύμφωνα με την Pulse, το κόμμα (και στις δύο έρευνες) συγκεντρώνει τη χαμηλότερη πρόθεση ψήφου (15%), ίσως από τον καιρό που άρχισαν να διενεργούνται δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, την στιγμή που τα ποσοστά του ΔηΣυ κυμαίνονται μεταξύ 25% και 26%. Τα προβλήματα στο χώρο του ΑΚΕΛ δεν περιορίζονται μόνο στα πρόσωπα ή στην αποδοκιμασία της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας, αλλά αγγίζουν και πολιτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, αφού η ιδέα που ρίχθηκε από το ΑΚΕΛ για επιστροφή στη λίρα απορρίπτεται από το 76% της κοινής γνώμης και από το 57% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, στην έρευνα της Metron Analysis.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι δύο έρευνες, αν και με αισθητά διαφορετικά ποσοστά, είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, έστω κι αν μας χωρίζουν επτά μήνες από τις ευρωεκλογές. Ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% δεν τοποθετείται υποστηρικτικά οποιουδήποτε κόμματος, κάτι που μπορεί να προδιαθέτει για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής στην αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ