2013-10-27 21:44:09
Φωτογραφία για Λογοκρισία σε σχολείο του Πύργου: Έκοψαν τραγούδι του Μπαγιαντέρα
Περιστατικό λογοκρισίας ανέδειξε η ΕΛΜΕ Ηλείας, καταγγέλλοντας ότι ο διευθυντής γυμνασίου του Πύργου απαγόρευε σε σχολική γιορτή να ακουστεί τραγούδι του σπουδαίου ρεμπέτη ερμηνευτή, οργανοπαίκτη και συνθέτη Δημήτρη Γκόγκου, κατά κόσμον Μπαγιαντέρα, που αφορούσε την περίοδο της κατοχής.

Το τραγούδι "Να 'ναι γλυκό το βόλι", το οποίο ο Μπαγιαντέρας έγραψε και συνέθεσε το 1942 αλλά πρωτοκυκλοφόρησε το 1980, προοριζόταν από την καθηγήτρια μουσικής να παρουσιαστεί από την χορωδία στη γιορτή του σχολείου την Παρασκευή (25/10).

Γονέας μαθητή, ωστόσο, έκανε παράπονα στον διευθυντή, καθώς το παιδί του, όπως υποστήριξε, δεν θέλει να λέει τραγούδια που μιλάνε για αντάρτες. Ο διευθυντής ενημέρωσε σχετικά την αρμόδια καθηγήτρια, η οποία δεν δέχτηκε να "κόψει" το συγκεκριμένο τραγούδι, λέγοντας χαρακτηριστικά "ή όλα θα τα πούμε ή κανένα".

Εν τέλει, στη γιορτή δεν ακούστηκε κανένα τραγούδι, παρά μόνο ο Εθνικός Ύμνος, ωστόσο το "απαγορευμένο" ρεμπέτικο ερμηνεύτηκε στην αντιφασιστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα από την ΕΛΜΕ Ηλείας και τον Σύλλογος Δασκάλων Πύργου στην κεντρική πλατεία του Πύργου.


Οι επίμαχοι στίχοι του τραγουδιού

"Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα

ζώσε και το σπαθί σου

και σύρε για τον πόλεμο

κι η λευτεριά μαζί σου.

Πολέμησε αντάρτη μου

πως πολεμάνε όλοι

και με τον Άρη αρχηγό

γλυκό να 'ναι το βόλι".

Πληροφορίες από ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ