2013-10-28 02:21:06
Φωτογραφία για Έφοδο της Αστυνομίας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς κατήγγειλαν οι σομαλοί δημοσιογράφοι
Η ένωση των Σομαλών δημοσιογράφων κατήγγειλε σήμερα την έφοδο την οποία έκαναν χθες άνδρες των... δυνάμεων ασφαλείας κλείνοντας δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς, τονίζοντας ότι στελέχη της αστυνομίας ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν δημοσιογράφους και κατέσχεσαν τον εξοπλισμό τους.

Η Εθνική Ένωση Σομαλών Δημοσιογράφων (ΕΕΣΔ) υποστήριξε ότι η έφοδος χθες στο Μογκαντίσου συνδέεται με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Radio Shabelle και του SkyFM, δύο δικτύων που ανήκουν στο Shabelle Media Network, σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών.

Η αστυνομία αντιθέτως ανέφερε ότι ανέλαβε δράση για να εφαρμοστεί μια διαταγή έξωσης αφού το δίκτυο αθέτησε την εντολή να εγκαταλείψει ένα κτίριο το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση. Οι δύο σταθμοί συστεγάζονται στο κτίριο, στο οποίο επίσης κατοικούν οι δημοσιογράφοι.

«Δεν εφάρμοσαν την εντολή να εγκαταλείψουν το κρατικό κτίριο. Η κυβέρνηση τους είχε πει να φύγουν από το κτίριο στο οποίο λειτουργούσε το ραδιοφωνικό δίκτυο διότι δεν είναι δικό τους», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αμπντικαντίρ Μοχάμεντ, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.


Η Σομαλία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους αφότου ξέσπασε σε αυτή εμφύλιος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δεκαοκτώ επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων εργαζόμενων στο Radio Shabelle, δολοφονήθηκαν στη χώρα αυτή το 2012, σύμφωνα με την ΕΕΣΔ και την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), ενώ πάνω από 50 έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία έξι χρόνια.

Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί φέτος.

«Το Radio Shabelle βρισκόταν στον αέρα κατά την διάρκεια της επίθεσης και οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν τους ξυλοδαρμούς και το θόρυβο μέσα στο στούντιο ώσπου η αστυνομία έκλεισε διά της βίας τους εξυπηρετητές του δικτύου των υπολογιστών και τον εξοπλισμό μετάδοσης πριν απενεργοποιήσει τις γεννήτριες, ουσιαστικά σταματώντας τις μεταδόσεις επ' αόριστον», ανέφερε η ΕΕΣΔ.

Η Ένωση ανέφερε ακόμη ότι η αστυνομία συνέλαβε 36 δημοσιογράφους τους οποίος κράτησε για ώρες, ενώ πρόσθεσε πως πηγές της επιβεβαίωσαν πως αστυνομικοί ετοιμάζονται να απαγγείλουν ποινικές διώξεις εναντίον οκτώ δημοσιογράφων και του προέδρου του Shabelle Media Network.

Η ασφάλεια στο Μογκαντίσου έχει βελτιωθεί εν μέρει τους τελευταίους μήνες, αλλά μεγάλα τμήματα της πόλης είναι επικίνδυνα για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής και τους δημοσιογράφους. Όλες οι εταιρίες των μέσων ενημέρωσης και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί βρίσκονται στην περιοχή K4 και στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, όπου η ασφάλεια είναι καλύτερη.

«Η έφοδος στον Radio Shabelle και το SkyFM και το αυθαίρετο κλείσιμο των δύο ραδιοφωνικών σταθμών καταδεικνύει ξεκάθαρα μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και τραυματίζει σοβαρά τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της πρόσβασης στην πληροφόρηση και των μέσων ενημέρωσης», τόνισε η Ένωση των δημοσιογράφων.

Η Σομαλία παραμένει ένα κατακερματισμένο κράτος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελάχιστο έλεγχο διατηρεί πέραν των ορίων του Μογκαντίσου. Οι ισλαμιστές μαχητές της αλ Σεμπάμπ, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας, συνεχίζουν να προβαίνουν σε βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ ο Μοχάμεντ Μοχάμουντ, ένας δημοσιογράφος που είχε δεχθεί έξι σφαίρες από ενόπλους την Τρίτη, υπέκυψε στα τραύματά του χθες, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό τον δημοσιογράφων οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα φέτος σε επτά. Εργαζόταν για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Universal TV.

«Η κυβέρνηση πάντοτε υπόσχεται ότι θα συλλάβει τους φονιάδες αλλά δεν έχει κάνει τίποτε για να κάμψει τις δολοφονίες. Αυτή τη φορά δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί. Πρέπει να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται», δήλωσε ο Αμπντουλάχι Χίρσι Κουλμίγε, επικεφαλής του γραφείου του Universal TV στην ανατολική Αφρική. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ