2013-10-28 16:22:05
Φωτογραφία για Πύργος: Γλέντησαν ...Κρητικά!
Το καθιερωμένο κρητικό τους γλέντι, με τσικουδιές, χορούς, μαντινάδες και φυσικά κρητικά εδέσματα, που καθιερώθηκε ως «ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ» έκαναν και φέτος παραμονή της 28Ης Οκτωβρίου, οι Κρητικοί της Ηλείας στον Πύργο. Η ηλιόλουστη μέρα, ήταν σύμμαχος στην προσέλευση των μελών του Συλλόγου και το κέφι απογειώθηκε, αφού εκτός από την τσικουδιά που έρεε άφθονη, οι δεξιοτέχνες της κρητικής λύρας και του λαγούτου, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και διασκέδασαν τον κόσμο.

Το ραντεβού του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας, που είναι ένας από τους πολυπληθέστερους και πιο δραστήριους συλλόγους, αριθμεί 300 οικογένειες που σημαίνει ότι τα μέλη του είναι πάνω από 700, έγινε χθες το μεσημέρι, στα γραφεία τους, στην Παιδική Χαρά Εργατικών Κατοικιών Κατακόλου. Με ζωντανή μουσική, τον Χάρη Ζωϊδάκη και τον Στέφανο Μπατουδάκη, το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών, φαγητό και ποτό για όλους, αλλά και για κάθε επισκέπτη που ερχόταν να πιει μια τσικουδιά στην υγειά τους. Οι Κρητικοί έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να το γλεντάνε και κυρίως ότι αν και η Ηλεία είναι πλέον δεύτερη πατρίδα τους, η καρδιά τους χτυπά πάντα Κρητικά!!


Τα γραφεία του Συλλόγου είχαν μετατραπεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης σε… κουζίνα, όπου οι Κρητικές καλονοικοκυρές, γνωστές για τις εξαιρετικές μαγειρικές τους ικανότητες, ετοίμαζαν τους μεζέδες για τον κόσμο, ντάκο με φέτα και ντομάτα, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, ρεβιθάδα και άλλες νοστιμιές της πατρίδας τους. Τα πάντα στην χθεσινή εκδήλωση είχαν γεύση από Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν παίζουν κανέναν ρόλο, όταν τιμάς την καταγωγή σου και φροντίζεις να διατηρείς τα έθιμα του τόπου σου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας κ. Θέμης Μπαντουδάκης, καλωσόρισε τους Κρητικούς που κατέκλυσαν το χώρο της παιδικής χαράς και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση, φροντίζοντας όμως να στείλει το δικό του μήνυμα που στους καιρούς που ζούμε, είναι σημαντικό γιατί το εθνικό μας φρόνημα πρέπει να κρατηθεί ψηλά.

«Ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, παραμονή του ΟΧΙ, βρίσκεται εδώ και κάνει την δική του ξεχωριστή εκδήλωση, για να πει το δικό του ΟΧΙ στα ξένα πρότυπα, ΟΧΙ στα ξένα ποτά. Αγαπάμε όλον τον κόσμο, αγαπάμε όλους τους λαούς, αλλά αγαπάμε και το έθνος μας. Γι αυτό και την γιορτή μας, την « γιορτή τσικουδιάς», την κάνουμε για να σμίγουμε οι έλληνες, για να σμίγουμε οι Κρητικοί και να κρατάμε ψηλά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, με σκοπό την ειρήνη του κόσμου. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε από δω. Και στις μέρες μας, τέτοιες εκδηλώσεις είναι αναγκαίες.»

Παράλληλα, ο κ. Μπαντουδάκης έκανε μια μικρή αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι σταθερά συνεχίζει την πορεία του το χορευτικό σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο «Μωραϊτες» και επίσης τα μαθήματα λύρας και λαγούτου κάθε Παρασκευή με μουσικό που έρχεται από την Πάτρα. Τέλος, στις 24 Νοεμβρίου ο Σύλλογος έχει εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ και ο πρόεδρος κάλεσε όποια από τα μέλη επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, να έρχονται στα γραφεία του Συλλόγου και να δηλώνουν υποψηφιότητα, γιατί στόχος είναι όλοι μαζί, μέσα από την συλλογικότητα και την συνεργασία να συνεχίσουν το μεγάλο έργο τους.

Ελένη Παπαδοπούλου-ilialive
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ