2013-10-28 16:47:05
Φωτογραφία για Βγαίνοντας εκτός θέματος
Γράφει η Ειρήνη Τσιουμάνη

28η Οκτωβρίου. Μέρα να αναλογιστεί κανείς τι εστί πατριώτης. Ας μην επιμείνω καλύτερα σε έννοιες παρεξηγημένες για πολλούς που μπερδεύουν και διχάζουν ολόκληρους λαούς διαχρονικά διότι... είναι γοητευτικό το παιχνίδι των λέξεων μόνο όταν γνωρίζουν όλοι τις διάφορες ερμηνείες αυτών.

28η λοιπόν και ανάλογα με τη «γεωγραφική» θέση που καταλαμβάνει ο καθένας στη Βουλή, ακολουθούν και οι κατάλληλες δηλώσεις. Τα αιτήματα γνωστά και διαχρονικά. Από τη μια πλευρά η εμμονή για κατάργηση του θεσμού της παρέλασης κι από την άλλη τα υψηλά εθνικά ιδανικά που είναι ανάγκη να διαβιβαστούν στα παιδιά μέσω της παθούσας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα θα εφαρμόσουν τα επίσημα χαμόγελά τους, θα εμφανιστούν με γραβάτες (ή χωρίς διότι οι αξίες που υπηρετείς κάπως έτσι πρέπει να αποδεικνύονται(!) σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπου κόμματος) και σαν άλλοι διδάσκαλοι του Γένους θα αναπτερώσουν το ηθικό μας.


Παράλληλα, τα αντιδραστικά νιάτα δε θα γυρίσουν για μία ακόμη φορά το κεφάλι μπροστά από τους επισήμους και ο λίγο πιο τολμηρός εξ αυτών θα προβεί σε κάποια χειρονομία ώστε να δοξαστεί σαν ήρωας στο facebook. Επιπλέον, αρκετά παιδιά γένους θηλυκού θα προσφέρουν για άλλη μια φορά τροφή στα μέσα ενημέρωσης με τις ενδυματολογικές τους επιλογές. Φυσικά δε θα λείψουν οι αντιδράσεις για αλλοδαπούς σημαιοφόρους και για γηγενείς που δε γνωρίζουν ποιους τιμάμε και γιατί σα σήμερα.

Ιδανικές διδασκαλίες και μηνύματα που προκαλούν δέος κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης τέτοια μέρα αλλά γρήγορα ξεπερνάς τη συγκίνηση που προκάλεσαν οι βαρύγδουπες προσχεδιασμένες δηλώσεις. Εν τέλει γίνεται αντιληπτή η έλλειψη ιστορικής παιδείας από την οποία πάσχουν οι άνθρωποι αυτού του Έθνους με αποτέλεσμα να παραποιούν και να ανασυνθέτουν γεγονότα και ιδέες ανάλογα με τους σκοπούς και τη χειραγώγηση που επιθυμούν να επιτύχουν.

Ανεπαίσθητα, γεννιέται στις Εθνικές Εορτές η σύγκριση των νέων Ελλήνων με τους προγόνους. Ωστόσο, τα χρόνια έχουν αλλάξει, οι τρόποι, η σκέψη διαφέρουν. Προφανώς είναι αφελές να ξεχνάς το παρελθόν και να ατιμάζεις έτσι όσους θυσιάστηκαν για να σου παραδώσουν μια ελευθερία για την οποία ουσιαστικά ποτέ δεν πάλεψες με παρόμοιο τρόπο. Ο Σεφέρης κάπου έγραψε αυτό που παραθέτω εκ μνήμης, ότι όταν ξεχνάς κάτι από το παρελθόν χάνεις κι ένα κομμάτι από το μέλλον. Παρ’ όλα αυτά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με άλλη οπτική κι άλλες πρακτικές τα χρόνια προβλήματα της χώρας και ο καλύτερος σύμβουλος δε μπορεί να είναι άλλος από το ίδιο μας το παρελθόν.

trionymo.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ