2013-10-28 23:59:07
Φωτογραφία για Μυστικά για να διατηρήσετε μυαλό “ξυράφι”... όσο μεγαλώνετε!
Τα παιχνίδια μνήμης, τα Sudoku και η μουσική του Mozart ευεργετούν τον εγκέφαλο, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια. Ωστόσο, εάν θέλουμε ένα μυαλό "ξυράφι", δεν φτάνουν μόνο τέτοιου είδους συνήθειες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, εάν θέλετε να διατηρήσετε έναν κοφτερό νου... πρέπει να αρχίζετε να σκέφτεστε έξω από τα συνηθισμένα!

Ο καλύτερος τρόπος για να ενδυναμώσετε το πνεύμα σας, ιδίως όσον αφορά στους πιο μεγάλους σε ηλικία, είναι να βρεθείτε απέναντι σε μια νέα δεξιότητα, μια καινούρια πρόκληση. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της μελέτης, Denise Park, Ph.D: "Όταν βρισκόμαστε μέσα σε μια ζώνη "άνεσης", εύκολα μπορούμε να χάσουμε ένα ποσοστό της σπιρτάδας μας".

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν περισσότερους από 200 ενήλικες άνω των 60 ετών, χωρίζοντάς τους σε δυο διαφορετικές ομάδες. Άλλοι ασχολούνταν με οικείες δραστηριότητες, όπως είναι οι σπαζοκεφαλιές ή το άκουσμα κλασσικής μουσικής, ενώ μερικοί προτίμησαν τα μαθήματα επεξεργασίας φωτογραφιών ή ραπτικής
. Το πείραμα κράτησε τρεις μήνες, με τους συμμετέχοντες να ασχολούνται με τέτοιες συνήθειες για περίπου 15 ώρες την εβδομάδα. Το τελικό αποτέλεσμα βρήκε τη δεύτερη ομάδα να ανταποκρίνεται καλύτερα στα τεστ μνήμης Ο εγκέφαλος, η άνοια και η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας

Μπορεί επιστημονικά να μην υπάρχουν αποδείξεις για το εάν ο τρόπος ζωής, η διατροφή ή η γυμναστική μπορούν να αποτρέψουν την άνοια... αλλά μια υγιεινή συνήθεια πάντα κάνει "καλό". Το μυαλό, ακριβώς όπως και το σώμα, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σιγά σιγά στις τακτικές συνήθειές σας. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ασκήσεις μνήμης ακονίζουν το μυαλό. Όμως, ο εγκέφαλος σταδιακά "απαιτεί" φρέσκιες προκλήσεις:

-Απομακρυνθείτε από τη ρουτίνα: Δυστυχώς, οι άνθρωποι λειτουργούν σαν μηχανές μέσα στις μεγάλες πόλεις. Παρ' όλα αυτά, για να διατηρηθεί η σωματική και ψυχική ενέργεια σας, πρέπει να "σπάσετε" τη ρουτίνα και να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, να ψάξετε νέους τρόπους που θα συντομεύσουν π.χ. τις δουλειές του σπιτιού!

-Διαβάστε κάθε είδους βιβλία: Ακόμα και μέσα στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε βιβλία! Πια η γνώση προσφέρεται δωρεάν, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχουν ακόμα και online μαθήματα ξένων γλωσσών, αυτοσχεδιασμού, ιστορίας κ.α. Να θυμάστε ότι η γνώση και το διάβασμα μπορεί να "οξύνει" το μυαλό σας...

-Χρησιμοποιήστε και τα δυο χέρια σας: Μόνο το 1% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κυρίως το δεξί χέρι, μπαίνουν στη διαδικασία να κινήσουν και το αριστερό. Προσπαθήστε να φάτε το μεσημεριανό με το άλλο χέρι, ή απλά γράψτε το όνομά σας με το αριστερό, εάν είστε δεξιόχειρες. Έτσι, δεν θα αφήσετε το μυαλό σας να "βολευτεί" στις συνήθειες της καθημερινότητας.

-Πάρτε έναν υπνάκο: Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου συρρικνώνονται κατά 60% κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξεκουράζεται το μυαλό από τις έγνοιες της ημέρας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ο ύπνος βοηθά στην αφομοίωση των γνώσεων που λάβατε μέσα στο 24ωρο!

flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ