2013-10-29 10:43:06
Φωτογραφία για Γ. Χατζημαρκάκης: Θέλουμε μια διεκδικητική Ελλάδα στην Ευρώπη
Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση του να κατέβει με δικό του ανεξάρτητο πολιτικό φορέα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, βρίσκονταν στο Ηράκλειο προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με υποστηρικτές της προσπάθειας. Ο λόγος για τον κρητικό Γιώργο Χατζημαρκάκη, που πραγματοποιεί την πρώτη συνέντευξη του, για το prismanews.gr, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης αναλύει τις προτεραιότητες του, μιλά για το χαμένο παράδειγμα της μεταπολιτευτικής πολιτικής, για τις αξίες που χρειάζεται να εμπεδωθούν ξανά, αλλά και για μια πολιτική που οφείλει να διαφοροποιηθεί άρδην. Με ανατρεπτικές ιδέες και προτάσεις ο Γιώργος Χατζημαρκάκης έρχεται να δώσει άλλο αέρα στις Ευρωεκλογές, κερδίζοντας από την αρχή το στοίχημα μιας νέας σελίδας.

Ερ.: Ποιος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο κατέρχεστε με το δικό σας σχηματισμό στις Ευρωεκλογές του Μαΐου;


Απ.: Μέσα από την ως τώρα πορεία και δράση μου ως Ευρωβουλευτής, έχω διαπιστώσει κάποια βασικά πράγματα που θα ήθελα να κάνω γνωστά στους Έλληνες πολίτες. Πρώτο και βασικότερο, η κοινή λογική ότι δεν μπορούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να προχωρήσουν με εσωστρεφείς και περιχαρακωμένες πολιτικές. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ανοιχτή σε ιδέες, σε σκέψεις, σε τομές. Μια Ευρώπη που θα δρα ως σύνολο και δεν θα τιμωρεί ένα μέρος της με απειλές ότι θα το αποκόψει. Η ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι η ιδέα της συλλογικότητας κι όχι των προσωπικών πολιτικών μεθοδεύσεων.

Ερ.: Να σας διακόψω... μα εκεί ακριβώς είναι που φαίνεται ότι οι λεγόμενοι αδύναμοι λαοί πάσχουν.

Απ.: Αυτό ήταν το δεύτερο σκέλος που ήθελα να αναπτύξω. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι χώρος διαπραγμάτευσης και διεκδικήσεων. Και σ’ αυτό το κομμάτι ως χώρα έχουμε μείνει πίσω. Δεν διεκδικούμε όπως πρέπει. Δεν αξιοποιούμε στο βαθμό του εφικτού το εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα λόγω της κατάστασης. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Αν φωνάξει για τα συμφέροντα της χώρας ένας Ευρωβουλευτής της εκάστοτε κυβέρνησης η συγκυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να αναχαιτιστεί από τον αρχηγό του κόμματος του στην Ελλάδα ο οποίος έχει δεχτεί πιέσεις, εφόσον η φωνή του συγκεκριμένου ευρωβουλευτή έχει ενοχλήσει κάποιους «Ευρωπαίους». Αν όμως υπάρξουν ανεξάρτητες φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο από την Ελλάδα, φωνές που έχει ανάγκη η χώρα, τότε αυτές δεν θα μπορούν να αναχαιτιστούν. Σκεπτόμενοι τακτικά σωστά και πολιτικά ώριμα καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι ανεξάρτητες φωνές ενισχύουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ικανότητα διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης της Ελλάδας στο εξωτερικό προς όφελος του Έλληνα πολίτη.

Αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, η οποία κάνει τη μέγιστη διαφορά, είναι που ερχόμαστε να αλλάξουμε. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τη σιωπή, να αλλάξουμε τη δεκτικότητα. Ερχόμαστε να σηκώσουμε το χαλί, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να κάνουμε ότι απαιτείται για να τα διώξουμε. Να προσπαθήσουμε για τη χώρα μας, να προσπαθήσουμε για την Ευρώπη. Κι αυτό είναι δεδομένο όχι μόνο το ότι μπορούμε, αλλά και το ότι οφείλουμε να το πράξουμε. Κι οφείλουμε μια τέτοια επιβεβλημένη αλλαγή, διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρώπη και δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για μας χωρίς εμάς. . Οπότε, όπως ήδη σας είπα, δεν πρέπει απλά να προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ περισσότερο διεκδικητικοί. Πρέπει να το κάνουμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πολίτη να το κάνουμε. Κι αυτή ακριβώς είναι η δεύτερη διεκδίκηση μου.

Ερ.: Με ποια υλικά σκοπεύετε να το κάνετε αυτό; Έχετε βρει την ομάδα σας; Θα είναι πολιτικοί; Θα έχουμε ηχηρά ονόματα;

Απ.: Οι ερωτήσεις σας, παραπέμπουν στο κλασικό πολιτικό μοντέλο που επί χρόνια θέλουν να μας προσφέρουν όλα τα κόμματα. Εμείς δεν πάμε με αυτή τη λογική. Έχουμε χορτάσει από πολιτικούς που βλέπουν την Ευρωβουλή ως μέσο πολιτικής επιβίωσης, ως χώρο λήξης μιας επιτυχημένης θητείας. Μια ομάδα εθελοντών συνεργατών έχει ηδη αναλάβει υποστηριχτικό έργο στην οργάνωση και λειτουργιά της κίνησης πολιτών. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, με μεράκι και όρεξη να ενισχύσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Δεν θα έχει όμως κανέναν που βλέπει την πολιτική ως επάγγελμα. Η πολιτική είναι χώρος προσφοράς. Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα να προσφέρουν, θα είμαι ο πρώτος που θα τους δίνω βήμα, ρόλο και λόγο να εκφραστούν. Κάντε λίγο υπομονή και σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ερ.: Μα πώς θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την πολιτική λαίλαπα των αντιπάλων και τον συστημισμό τους; Το έχετε σκεφθεί αυτό;

Απ.: Αυτό θα έλεγα ότι θα έπρεπε να το σκεφθούν οι υπόλοιποι σχηματισμοί και όχι εμείς. Το πολιτικό σύστημα στο οποίο αναφέρεστε και οι μηχανισμοί που υπάρχουν κατά καιρούς, έχουν ξεθωριάσει κατά τη γνώμη μου, γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει πολύ καλά πως όταν ένα σύστημα δεν κάνει τίποτα, έχει και ημερομηνία λήξης. Από τις μέχρι τώρα δράσεις μου και την εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα. Κανείς δεν θα σε ακούσει, αν δεν θέλεις να ακουστείς.

Ερ.: Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου πολιτικού σας σχηματισμού, ήρθατε στην Κρήτη. Υπάρχει συμβολισμός σε αυτή την επίσκεψη; Τι ρόλο θα διαδραματίσει το νησί;

Απ.: Οι δεσμοί μου με την Κρήτη, εξαιτίας της καταγωγής μου είναι δεδομένοι, οπότε η επίσκεψη μου γίνεται σ’ αυτό το πνεύμα, όπως οι δεκάδες άλλες που υλοποιώ. Σίγουρα γίνονται κάποιες συναντήσεις και συνεργασίες, διότι επιθυμώ η Κρήτη να έχει σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια. Όμως η Κρήτη, πέρα από αυτό, περιλαμβάνει πολλούς συμβολισμούς. Έχει Οργανισμούς κοσμήματα για όλη την Ευρώπη, όπως είναι το Ι.Τ.Ε., όπως είναι ο ENISA για τον οποίο οφείλουμε να τοποθετηθούμε ξανά, έχει μια αγροτική παραγωγή σπουδαία και δυνατότητες να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Η Κρήτη όμως έχει κι ένα έντονο συμβολικό στοιχείο. Είναι η Περιφέρεια εκείνη στη βάση της οποίας μπορεί να χτιστεί μια πραγματική Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ανάπτυξη. Μια περιφερειακή ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη όλοι ως Ευρωπαίοι πολίτες.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ