2013-10-29 11:17:05
Φωτογραφία για Κοκτέιλ φορολογικών επιβαρύνσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2014
«Κοκτέιλ» φορολογικών επιβαρύνσεων σχεδιάζει για το 2014 η κυβέρνηση, μέσω της κατάργησης των φορολογικών εκπτώσεων που έχουν απομείνει και των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, που θα εφαρμοστούν για... πρώτη φορά και θα αποτυπωθούν στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή.

Το 2014 τα βάρη όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά, αντίθετα, αυξάνονται υπέρμετρα για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, απλώς για να καλυφθούν και πάλι οι «μαύρες τρύπες» που έχει ανοίξει η πολιτική ατολμία παρεμβάσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας, η αδυναμία ουσιαστικής περιστολής της φοροδιαφυγής, καθώς και είσπραξης των ληξιπροθέσμων χρεών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι το φάκελο των φοροαπαλλαγών με την έλευση τις επόμενες ημέρες των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογεί για την εξοικονόμηση πόρων όχι μόνο για το 2014 αλλά και τα επόμενα έτη.


Η τρόικα εξάλλου έχει ήδη υποδείξει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και των φόρων υπέρ τρίτων, ως ένα από τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας. Στο πλαίσιο αυτό και αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην κοινωνία και στην αγορά η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που «ροκανίζουν» πλέον τις όποιες τραπεζικές καταθέσεις τούς έχουν απομείνει για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις που γεννά η «τυφλή» εφαρμογή των μνημονιακών εντολών.

Έτσι, οι δεκάδες φοροαπαλλαγές που υπάρχουν στην έμμεση φορολογία, ακόμη και στο ΦΠΑ, αλλά και στη φορολογία των επιχειρήσεων, μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη, καθώς θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, με στόχο την εξοικονόμηση φόρων από το Δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ

Όλα φυσικά έχουν και πάλι προαναγγελθεί, αφού ήδη σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφονται αναλυτικά τα επόμενα βήματα στα οποία θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών - τρόικας και τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

* Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από την επιβολή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, αφού η ευρεία χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στις εισπράξεις του φόρου. Γι’ αυτό άλλωστε και καλείται η χώρα μας να «απλοποιήσει» τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ καταργώντας όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές! Είναι φανερό λοιπόν ότι οι ρυθμίσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της Κομισιόν, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», περιλαμβάνονται αυτές που προβλέπουν:

* μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου

* συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για τον τουρισμό, τα φάρμακα, τις εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και εφημερίδων και τα εισιτήρια του θεάτρου

* συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια θεαμάτων (πλην θεάτρου), τις πωλήσεις ανθέων, προϊόντων από λάστιχο, ακόμη και την εστίαση.

Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς του ΦΠΑ θα οδηγήσει αναπόφευκτα:

Στη σημαντική αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διακινούνται και καταναλώνονται στα νησιά του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 4,5%, του 9% και του 16% στο 23%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν από 6% έως και 18% οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Στην αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τις υπηρεσίες τουρισμού, στα φάρμακα, στις εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και εφημερίδων και στα εισιτήρια του θεάτρου, που θα έχει ως συνέπεια να σημειωθούν ανατιμήσεις 15,5% στις υπηρεσίες και στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

Στην αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί κ.λπ., με αποτέλεσμα να σημειωθούν ανατιμήσεις της τάξεως του 9% σε όλα τα ανωτέρω προϊόντα και υπηρεσίες.

Αλλαγές και στα ενοίκια

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται από το 2014 και ο φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος έως 3%. Ειδικότερα, κάθε φορολογούμενος που εισπράττει φέτος ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2014 με φόρο 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου ποσού των ενοικίων και με φόρο 33% για τυχόν επιπλέον εισπραχθέντα ποσά ενοικίων πέραν του ετησίου ορίου των 12.000 ευρώ. Για τα ενοίκια του έτους 2014 και κάθε επομένου έτους ο φόρος που θα επιβάλλεται στα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αυξημένος από το 10% στο 11%, ενώ καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% για όλα τα ακίνητα.

«Μαχαίρι» σε φοροαπαλλαγές

Το «μαχαίρι» θα μπει και στις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στην άμεση φορολογία, αν και από το επόμενο έτος οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, δωρεές, χορηγίες, διατροφή λόγω διαζυγίου, ασφάλιστρα κ.λπ., που μέχρι φέτος εξέπιπταν κατά 10% από τα εισοδήματα, παύουν να ισχύουν. Μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος, εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος, όμως κι αυτές θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στα ύψη τα βάρη του 2014

Φοροεπιβαρύνσεις σε εμπόρους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, σε όσους αποκτούν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια, στους αγρότες, αλλά και σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, φέρνουν οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία εισοδήματος. Ειδικότερα στους μεγάλους χαμένους είναι οι έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, που θα πληρώνουν φόρο με συντελεστές 26% έως και 40,3%, αλλά και εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.550 ευρώ και βαρύνονται με ένα ή περισσότερα παιδιά, που θα πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους από το 2014. Οι «παγίδες» έξτρα φόρων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σχεδιάστηκαν με την οριστική κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά και των ανωτέρω εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος.

Αλλαγές επέρχονται όμως και για όσους φορολογουμένους αποκτούν εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, όποιος φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα θα φορολογείται για το εισόδημα αυτό με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από τις αρχές του 2014, ουσιαστικά φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν πλέον φόρους διαφορετικού ύψους.
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ