2013-10-29 13:40:06
Φωτογραφία για Με τις ανάλογες Τιμές ο Εορτασμός Εθνικής Επετείου 1940 στο Δήμο Πεντέλης
Με τον γενικό σημαιοστολισμό την Κυριακή, όλων των δημόσιων και δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών κλπ., από το πρωί της 27ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση της 28ης, όπως και με ομιλίες σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου κλπ. και τέλος με... την παρέλαση τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 των σχολείων του Δήμου, αλλά και Προσκόπων, Εθελοντών Πυροσβεστών, εκπροσώπων από τους πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Πεντέλης για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Παράλληλα, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες ξεχωριστά.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2013, και μετά το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων και της επιμνημόσυνης δέησης στο Ηρώο των Πεσόντων, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Με συγκινητική αναφορά στη μορφή του αγέρωχου Έλληνα μαχητή που δεσπόζει στα Βορειοηπειρωτικά υψώματα, τόνισε ότι


ο σημερινός ιστορικός αναλυτής μπορεί από της στιγμές θυσίας των Ελλήνων μαχητών να ανακαλύψει μηνύματα Ελλάδας, Ζωής, Εθνικού φρονήματος, Αυταπάρνησης και αγάπης για τη Πατρίδα, αυτά τα μηνύματα που διαχρονικά η Ελληνική μας ιστορία δίνει στην Ανθρωπότητα.

Επέστησε την προσοχή των πολιτών για «τις δύσκολες ώρες που κλυδωνίζονται οι κοινωνικοί, οι οικογενειακοί Ελληνικοί Εθνικοί δεσμοί, είναι ανάγκη όλοι μαζί να αντισταθούμε. Αντίσταση για το καλύτερο στη ζωή, στο σχολείο, στην Εξουσία.

Πάντοτε με τη σκέψη ότι η αγανάκτηση για ότι μας πλήγωσε, θα πρέπει να μας οδηγήσει στο καλύτερο. Η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη, ο εχθρός όμως είναι ο ίδιος και είναι πλέον μέσα στο σπίτι μας. Η ψυχή μας και το μυαλό μας θολωμένα σήμερα από αγανάκτηση για την προδοσία των λίγων ριψάσπιδων οφείλουν να μην λαθέψουν .»

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι «η 28η Οκτωβρίου 1940 και η Αντίσταση ενάντια στον Ιταλογερμανικό άξονα εορτάζεται σήμερα για να στηρίξει το Εθνικό μας φρόνημα, να μας τονίσει το μαζί, να μας δείξει τον ειρηνικό δρόμο νίκης που είναι μονόδρομος και είναι ο δρόμος ο δρόμος των Αρχών, των Αξιών, των Άξιων, των Ικανών, των Καθαρών Ελλήνων που το κύριο μήνυμα της ημέρας καταυγάζει. Είναι ο δρόμος της ιστορικής μας κληρονομιάς. Ας τον ακολουθήσουμε για τη νίκη ΜΑΖΊ».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους σχολείων, τοπικών φορέων, συλλόγων και κομμάτων και η παρέλαση των μαθητών με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα των σχολείων, των Εθελοντών Πυροσβεστών, καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης με τις παραδοσιακές στολές τους.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη:

Χαιρετισμός Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αγαπητοί συμπολίτες,

Γιορτάζουμε σήμερα την λαμπρότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας το «ΟΧΙ» του Έλληνα ενάντια στο φασισμό.

Η Ελλάδα, η γενέτειρα της Δημοκρατίας, είναι εκεί στα βορειοηπειρωτικά υψώματα με την μορφή του αγέρωχου Έλληνα μαχητή για να σταματήσει την λαίλαπα της Ιταλογερμανικής Ναζιστικής μαυρίλας που ήδη είχε σκεπάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι εκεί η ελπίδα ξαναγεννιέται, ο άτρωτος άξονας κλονίζεται μπροστά στη δύναμη των ηθικών αξιών, των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών και της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Ήταν η στιγμή της επιβεβαίωσής μας ως φυλής, ήταν η στιγμή που αναγκάσαμε τους άσπονδους φίλους μας να δηλώσουν ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Στα αιματοβαμμένα βορειοηπειρωτικά υψώματα αρχικά και στην γραμμή των οχυρών στο Μπέλες στη συνέχεια, ο σημερινός ιστορικός αναλυτής μπορεί από τις στιγμές θυσίας των Ελλήνων μαχητών να ανακαλύψει μηνύματα Ελλάδας, ζωής, εθνικού φρονήματος, αυταπάρνησης αγάπης για την Πατρίδα.

Κι είναι αυτά τα μηνύματα που διαχρονικά η Ελληνική μας ιστορία δίνει στην ανθρωπότητα. Είναι τα ίδια μηνύματα που στήριξαν το πνεύμα της φυλής μας και την μοναδικότητα μας παγκόσμια.

Και μετά, μετά το μεγαλείο της ιαχής αέρα, αναδεικνύεται ένα ακόμα μεγαλύτερο μεγαλείο, της ψυχής του Έλληνα της Αντίστασης. Του απλού πολίτη, της γυναίκας, της μάνας, του παιδιού που δεν τους λύγισαν ούτε στο Δίστομο, ούτε στην Καισαριανή, ούτε στο Κομμένο της Άρτας, ούτε στα Καλάβρυτα, ούτε στο Φούρνο του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, ούτε στην Κρήτη, ούτε στην Παλλήνη, ούτε σε κάθε ύψωμα που έγινε μνημείο τους απέναντι στο βάρβαρο Γερμανό κατακτητή που δεν σεβάστηκε τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την πατρίδα αυτών που τον δίδαξαν και θα τον διδάσκουν για αιώνες.

Στον πόλεμο του ’40 στάθηκαν αντιμέτωποι ο Πολιτισμός και η Βαρβαρότητα, ο Άνθρωπος και το θηρίο, η δύναμη και οι αξίες και νίκησαν οι ηθικές διαχρονικές αναλλοίωτες Ελληνικές Εθνικές δυνάμεις που στάθηκαν όρθιες στον Γερμανοϊταλικό άξονα.

Αγαπητοί μου, η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τα όπλα της εποχής μας πλέον. Δυνατή η Ελλάδα των Ελλήνων του πνεύματος των ηθικών αξιών και του Ελληνικού Εθνικού φρονήματος σε τούτη την ευλογημένη γωνιά της γης κανένας τους δεν θέλει. Μόνιμος στόχος τους ο πλήρης έλεγχος του Ελληνισμού.

Το Ελληνικό Κάστρο κτισμένο στις διαχρονικές λαμπρές πνευματικές και ιστορικές σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας με Δούρειο Ίππο αλώνεται.

Συμπολίτες, τούτες τις δύσκολες ώρες που κλυδωνίζονται οι κοινωνικοί, οι οικογενειακοί, οι Ελληνικοί Εθνικοί δεσμοί είναι ανάγκη όλοι μαζί να αντισταθούμε.

Αντίσταση για το καλύτερο στη ζωή, στο σχολείο, στην εξουσία πάντοτε με την σκέψη ότι η αγανάκτηση για ότι μας πλήγωσε θα πρέπει να μας οδηγήσει στο καλύτερο.

Είναι κατάντια και δεν είναι αγανάκτηση Έλληνες σήμερα να ευαγγελίζονται ναζιστικές αρχές και ναζιστικούς χαιρετισμούς σαν ένα καλύτερο αύριο.

Η ζοφερή ανάμνηση του ναζισμού υπάρχει στις μνήμες των παππούδων μας, στα εθνικά μας κοιμητήρια, στους ιερούς χώρους εκτέλεσης.

Οφείλουμε ενωμένοι να φύγουμε μπροστά με μπροστάρηδες όσους έταξαν ως όρο ζωής να γίνουν ολοκαύτωμα της αποστολής.

Η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη, ο εχθρός είναι ο ίδιος και είναι πλέον μέσα στο σπίτι μας.

Η ψυχή μας και το μυαλό μας θολωμένα σήμερα από αγανάκτηση για την προδοσία των λίγων ριψάσπιδων οφείλουν να μην λαθέψουν. Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η Αντίσταση ενάντια στον Ιταλογερμανικό Άξονα γιορτάζεται σήμερα για να στηρίξει το εθνικό μας φρόνημα, να μας τονίσει το “μαζί”, να μας δείξει τον ειρηνικό δρόμο νίκης, που είναι μονόδρομος και είναι ο δρόμος των Αρχών των Αξιών – των Άξιων- των Ικανών- των Καθαρών Ελλήνων που το κύριο μήνυμα της ημέρας καταυγάζει.

Είναι ο δρόμος της ιστορικής μας κληρονομιάς ας τον ακολουθήσουμε για την νίκη μαζί.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης

Δήμαρχος Πεντέλης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ