2013-10-29 15:55:06
Φωτογραφία για Σε ποιές περιπτώσεις επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας, χωρίς έκδοση άδειας δόμησης
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών

Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α) καθώς και σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί... της κατεδάφισης ή έχει ανασταλεί η κατεδάφισή τους με τις κείμενες διατάξεις (Ν.3775/2009, Ν.3843/2010, Ν.4014/2011, Ν.4178/2013).

Ειδικότερα, επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων που έχουν νομιμοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.4178/2013 (ΦΕΚ 174 Α) ή έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4178/2013 (ΦΕΚ 174 Α) ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013 (ΦΕΚ 174 Α) και έχουν περαιώσει ή έχουν εξοφλήσει το 30 τοις εκατό του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209 Α) με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του Ν.4178/2013 και έχουν περαιώσει ή έχουν εξοφλήσει το 30 (τριάντα τοις εκατό) του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν
. 3775/2009 (ΦΕΚ 122 Α) και του ν. 3843/2010 (ΦΕΚ 62 Α) και έχουν περαιώσει τη διαδικασία με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του Ν.4178/2013 ή που έχουν οριστικά εξαιρεθεί της κατεδάφισης σύμφωνα με παλαιότερες διατάξεις.

Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας χωρίς έκδοση άδειας δόμησης, εφόσον:

α) δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις,

β) τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα όποια εκτελούνται δεν βρίσκονται:

- σε δάσος,

-σε ρέμα,

-στον αιγιαλό ή στην παραλία,

-σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο όπου απαγορεύεται η δόμηση,

- σε περιοχή απολύτου προστασίας,

- σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού,

- σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα, πριν αρθεί η επικινδυνότητα

-τμήμα κτιρίου που έχει κατασκευαστεί μετά τη θεσμοθέτηση παρόδιας στοάς και εμπίπτει σε αυτήν,

- σε ρυμοτομούμενα κτίρια με την επιφύλαξη της παρ. 2 β, του παρόντος άρθρου,

- παρά το όριο διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης πλάτους 50% των οριζομένων από τη νομοθεσία περί ασφαλείας της υπεραστικής συγκοινωνίας.

Επιτρέπεται σε ρυμοτομούμενα κτίρια μόνο η εκτέλεση των εργασιών που προβλέπονται στις περιπτώσεις της παρ.2 του άρθρου 4 του Ν.4067/2012.

Οι εργασίες εκτελούνται μετά από σχετική Έγκριση Εργασιών, που εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον υποβληθούν:

α) Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου καθώς και τα συνημμένα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα.

Στην αίτηση δηλώνεται υπεύθυνα από τον ιδιοκτήτη αν το κτίσμα, το γήπεδο, το οικόπεδο ή η διηρημένη ιδιοκτησία βρίσκεται σε εκτός ή εντός σχεδίου περιοχή ή εντός νομίμως υφιστάμενου οικισμού και ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές περιπτώσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

β) Εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων (δασαρχείου, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κτλ) όπου αυτές απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις, κατά περίπτωση.

γ) Τεχνική Έκθεση Μηχανικού στην οποία περιγράφεται το οικόπεδο ή το γήπεδο, το κτίσμα καθώς και αναλυτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν σε αυτά. Την Τεχνική Εκθεση συνοδεύουν σκαριφήματα ή σχέδια εφόσον απαιτούνται για να τεκμηριωθεί επαρκώς η τεχνική έκθεση.

δ) Βεβαίωση περί υποβολής δήλωσης στο κτηματολόγιο ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Σε περίπτωση που δεν προσδιορίζεται η θέση του ακινήτου με βάση τα στοιχεία της διεύθυνσης και δεν είναι δυνατή η έκδοση των ως άνω στοιχείων του κτηματολογίου, τότε υποβάλλεται αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή της διαδικασίας εξαίρεσης ή αναστολής της κατεδάφισης κατά τις κείμενες διατάξεις ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία.

ε) Φωτογραφίες του ακινήτου.

στ) Αντίγραφο της Οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης του κτιρίου ή των κτισμάτων που υφίστανται στο γήπεδο ή οικόπεδο, με την επιφύλαξη της περ. η της παρούσας παραγράφου.

ζ) Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 της απόφασης 55174/ΦΕΚ Β 2605/15.10.2013.

η) Σε περίπτωση κτισμάτων ή διηρημένων ιδιοκτησιών οι οποίες έχουν υπαχθεί σε οποιοδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών, κατατίθεται βεβαίωση εξαίρεσης ή περαίωσης από την αρμόδια αρχή που εξέδωσε την πράξη ή την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. ή βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ ή βεβαίωση εξόφλησης του 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ, ανάλογα με τις διατάξεις του νόμου στον οποίο έχουν υπαχθεί.

θ) Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου εφ' όσον οι εργασίες του άρθρου 2 πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους (ακάλυπτοι χώροι οικοπέδου ή γηπέδου) ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου (όψεις, φέρων οργανισμός, δώμα, στέγη κ.λ.π.).

Για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 6 του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α) και του άρθρου 21 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ 249 Α) όπως αυτό ισχύει, στο πλαίσιο των δικαιολογητικών της παρ. 3.β ανωτέρω, υποβάλλεται Εγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Για την έγκριση κατατίθενται στο αρμόδιο συμβούλιο:

1) φωτογραφίες του ακινήτου,

2) τεχνική έκθεση,

3) οποιοδήποτε σχέδιο ή σκαρίφημα εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις της παρούσας για κάθε επί μέρους εργασία.

Για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 6 παρ. 3γ του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α) και του άρθρου 27 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ 249 Α) όπως αυτό ισχύει, υποβάλλεται έγκριση του αρμοδίου Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του ν.3028/2002, όπως ισχύει, υποβάλλεται έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας κατατίθενται οι προαναφερόμενες εγκρίσεις με συνημμένα, τυχόν θεωρημένα σχέδια, την τεχνική έκθεση και τις φωτογραφίες.

Για καθεμία από τις εργασίες Μικρής Κλίμακας όπως ορίζονται με το άρθρο 4 παρ. 2 του ν.4076/2012 (ΦΕΚ 79Α) ως ισχύει, καθορίζονται τα εξής κατά περίπτωση επιπλέον απαιτούμενα δικαιολογητικά:

α. Για δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή κατατίθεται το έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο ορίζει την υποχρέωση.

β. Για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών για αυτοστέγαση μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως εκάστοτε ορίζονται, κατατίθενται τα στοιχεία που προβλέπονται κάθε φορά από τις ειδικές διατάξεις και κανονιστικές πράξεις.

γ. Για αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις για τη στέγασή τους σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 24/ 31.5.1985 (Δ' 270),εκτός της περίπτωσης που επιβάλλεται η κατασκευή υποστυλωμάτων, κατατίθενται τα εξής:

1) άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας Γεωργίας και

2) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία ή συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές, με την υπό κλίμακα σκαριφηματική αποτύπωση των εγκαταστάσεων (Θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ).

δ. Για γεωτρήσεις νερού σε ιδιόκτητα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού ή σε γήπεδα εκτός σχεδίου, κατατίθενται τα εξής:

1) έγκριση του δήμου της περιοχής,

2) άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της Περιφέρειας και

3) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία ή συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές, με την υπό κλίμακα, σκαριφηματική αποτύπωση των εγκαταστάσεων (Θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ).

ε. Για τις εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες, σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003, κατατίθεται βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν απαιτούνται εργασίες αντιστήριξης.

στ. Για την εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών και μέχρι να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 21 του ν. 4067/12 υπ. απόφαση, κατατίθενται τα εξής:

1) πιστοποιητικό στατικής επάρκειας ή στατική μελέτη,

2) μισθωτήριο συμβόλαιο για την παραχώρηση της δημόσιας ή κοινόχρηστης έκτασης

3) εγκριτικές πράξεις παραχώρησης από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Φορέα (Δήμος, Κτηματική Υπηρεσία, κτλ),

4) έγκριση τοποθέτησης από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Φορέα, που εγκρίνει τη λειτουργία

5) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία ή συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές, με την υπό κλίμακα, σκαριφηματική αποτύπωση των εγκαταστάσεων (Θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ)

6) Κάτοψη, τομή και όψεις σε κατάλληλη κλίμακα.

ζ. Για την κατασκευή ανελκυστήρα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α) που απαιτείται για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία κατά τον χρόνο κατασκευής τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή ανελκυστήρα από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, ή κατά τον χρόνο ανέγερσής τους ήταν υποχρεωτική η κατασκευή ανελκυστήρα και η σχετική αλλαγή κατά την κατασκευή έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων ή σε κτίρια που διαθέτουν ανελκυστήρα με εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου εκτός προδιαγραφών ΕΛΟΤ - ΕΝ 81-70, ή σε κτίρια όπου πρέπει να γίνει επέκταση των στάσεων του ανελκυστήρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα κατατίθενται τα εξής:

1) δήλωση ανάθεσης και ανάληψης της μελέτης καθώς και της επίβλεψης εγκατάστασης των ικριωμάτων και του έργου μέχρι την αποπεράτωσή του από αρμόδιο μηχανικό,

2) υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι οι μελέτες προσθήκης ανελκυστήρα και του χώρου πρόσβασης σ' αυτόν, συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία και οι διαστάσεις τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν. Δηλώνεται επίσης ότι στο υφιστάμενο κτίριο, κατά τον χρόνο ανέγερσής του δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή ανελκυστήρα από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, ή ότι ήταν υποχρεωτική αλλά η σχετική αλλαγή κατά την κατασκευή έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων ή ότι, ή ότι το κτίριο διαθέτει ανελκυστήρα με εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου εκτός προδιαγραφών ΕΛΟΤ - ΕΝ 81-70, ή ότι στο κτίριο πρέπει να γίνει επέκταση των στάσεων του ανελκυστήρα προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση,

3) σχέδιο και φάκελος ασφαλείας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή κατά τα οριζόμενα στο ΠΔ 305/1996 (Α 212),

4) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία ή συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές, με την υπό κλίμακα, σκαριφηματική αποτύπωση του ανελκυστήρα και του απαιτούμενου χώρου πρόσβασης σε αυτόν,

5) σχηματική κάτοψη και τομή σε κλίμακα 1-100. Όταν τοποθετείται εκτός του περιγράμματος του υφιστάμενου κτιρίου κατατίθεται και όψη στην ίδια κλίμακα,

6) στατική μελέτη από αρμόδιο μηχανικό όταν πρόκειται για προσθήκη νέας κατασκευής - εγκατάστασης ανελκυστήρα σε υφιστάμενο κτίριο, ή πιστοποιητικό στατικής επάρκειας στην περίπτωση επέμβασης σε υπάρχον κέλυφος σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνικές (Ελοτ 81-70) ή ευρωπαϊκές προδιαγραφές,

7) ηλεκτρομηχανολογική μελέτη ή τεχνική έκθεση αρμοδίου Μηχανικού για την ασφάλεια της εγκατάστασης στην περίπτωση επέμβασης σε υπάρχον κέλυφος σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνικές (ΕΛΟΤ 81-70) ή ευρωπαϊκές προδιαγραφές,

8) δήλωση αρμόδιου μηχανικού με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων,

9) πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του 51% του συνόλου των ψήφων, κατά το άρθρο 11 του Ν. 3209/2003 για την κατά παρέκκλιση του ΝΟΚ κατασκευή ανελκυστήρα στις περιπτώσεις που η οικοδομή έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3741/1929 «Περί ιδιοκτησίας κατ' ορόφους».

η. Για την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. κατατίθενται τα εξής:

1) βεβαίωση του μηχανικού ότι αυτά δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας,

2) τεχνική έκθεση του μηχανικού στην οποία περιγράφεται ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η κοπή. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δηλώνεται ότι εξασφαλίζεται ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός δέντρων όπως αυτός ορίζεται στις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού υπουργική απόφαση 3046/304/1989 (Δ 59), όπως εκάστοτε ισχύει.

3) αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία, στο οποίο θα σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν, τα σημεία λήψης των φωτογραφιών και τυχόν μελλοντικές θέσεις φύτευσης δέντρων.

θ. Για την κατασκευή υπόγειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου κατατίθεται αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή του προσαρτώμενου σε δικαιοπραξία με την υπό κλίμακα, σκαριφηματική αποτύπωση των εγκαταστάσεων (Θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ).

ι. Για την τοποθέτηση ικριωμάτων απαιτείται κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 305/1996 (Α 305) καθώς και δήλωση ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου.

ια. Για την τοποθέτηση εργοταξιακών οικίσκων κατατίθεται αντίγραφο του Τοπογραφικού διαγράμματος της αδείας δόμησης με την υπό κλίμακα, σκαριφηματική αποτύπωση του οικίσκου (Θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ). Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση παραπάνω του ενός οικίσκου, περιγράφεται στην τεχνική έκθεση του μηχανικού η αναγκαιότητά τους.

Στις περιπτώσεις δημοσίων ή δημοτικών έργων κατατίθεται:

1) Τεχνική έκθεση του κατασκευαστή του έργου η οποία θα περιγράφει την αναγκαιότητα, το μέγεθος και τη θέση τοποθέτησης των εργοταξιακών οικίσκων.

2) Τοπογραφικό - οδοιπορικό σκαρίφημα με σημειωμένες τις θέσεις τοποθέτησης των εργοταξιακών οικίσκων.

3) Σε περίπτωση που ο χώρος τοποθέτησης των οικίσκων είναι ιδιωτικός συνυποβάλλεται το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης ή παραχώρησης του χώρου αυτού.

Οι ανωτέρω οικίσκοι απομακρύνονται υποχρεωτικά πριν την οριστική ηλεκτροδότηση του ακινήτου ή την προσωρινή παραλαβή του έργου αντιστοίχως.

Διαδικασία έκδοσης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας:

1. Για την χορήγηση της Εγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας εξετάζεται και ελέγχεται το περιεχόμενο και η πληρότητα της αίτησης - δήλωσης των ενδιαφερόμενων , καθώς και των επισυναπτομένων σχετικών δικαιολογητικών.

Με την ίδια αίτηση δύναται να εκτελεστούν περισσότερες από μια εργασίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθούν συνημμένα στην αίτηση όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για καθεμία από τις αιτούμενες εργασίες.

2. Αρμόδιος εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της Υπηρεσίας Δόμησης, αφού ελέγξει την αίτηση και τα δικαιολογητικά κατά τα ανωτέρω χορηγεί στην συνέχεια την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών.

Ο ως άνω έλεγχος δεν αφορά σε στοιχεία αρτιότητας των οικοπέδων ή των γηπέδων, ή στοιχεία νομιμότητας των κτιρίων τα οποία, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά δηλώνονται στην αίτηση με ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού και βεβαιούται ότι τα υφιστάμενα κτίρια εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας.

Δεν κατατίθενται ως συνημμένα και δεν αποτελούν αντικείμενο ελέγχου πληρότητας στοιχεία φορολογικών και άλλων κρατήσεων.

3. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί για το ακίνητο άδεια δόμησης ή οικοδομική άδεια, η οποία βρίσκεται σε ισχύ, δεν απαιτείται Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας, αλλά ενημέρωση της τρέχουσας άδειας ή και ενημέρωση της Ταυτότητας του κτιρίου.

4. Η διάρκεια ισχύος της Εγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας είναι δώδεκα (12) μήνες. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των εργασιών της έγκρισης εντός του ανωτέρω διαστήματος η διάρκεια ισχύος της Εγκρισης Εργασιών δύναται να παραταθεί για έξι (6) μήνες ακόμη μετά από σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη και αιτιολογημένη έκθεση ιδιώτη μηχανικού.

Για την περίπτωση 5α του άρθρου 2 του παρόντος, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων άνω των 100 KW, η διάρκεια ισχύος είναι δεκαέξι (16) μήνες με δυνατότητα παράτασης για οκτώ (8) μήνες ακόμη με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέρονται στο ανωτέρω εδάφιο.

5. Η Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας εγκρίνεται σε τέσσερα (4) αντίγραφα. Ένα αντίγραφο του εντύπου εξ αυτής χορηγείται στον ιδιοκτήτη, το δεύτερο αποστέλλεται αμελλητί στο οικείο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.), το τρίτο στον οικείο Δήμο και το τέταρτο διατηρείται στο αρχείο της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ. σε συσχέτιση με τυχόν οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης του ακινήτου.

6. Όταν οι εργασίες αφορούν σε κοινόχρηστους - κοινόκτητους χώρους του ακινήτου απαιτείται να προσκομίζεται έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει εξασφαλιστεί η σχετική συναίνεση των συνιδιοκτητών, με ευθύνη του ενδιαφερομένου.

Για τις περιπτώσεις υπαγωγής κατά το άρθρο 11 του Ν.4178/2013 για τις οποίες δεν απαιτείται η συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, για την υποβολή αίτησης για την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας σε ήδη αποπερατωμένα κτίρια, και μετά την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νόμου 4178/2013, δεν απαιτείται η συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών με την επιφύλαξη τυχόν υπάρχουσας ειδικής πρόβλεψης σε κανονισμό πολυκατοικίας.

Ειδικότερα, αν οι εργασίες αφορούν στις όψεις οριζοντίων ιδιοκτησιών, απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών κατά τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας.

Σε περίπτωση νομίμως συνιστάμενων αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών με τμήματα αποκλειστικής χρήσης, εφόσον πρόκειται για αυτοτελή κτίρια δεν απαιτείται η συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών του ακινήτου με την επιφύλαξη τυχόν υπάρχουσας ειδικής πρόβλεψης σε κανονισμό ιδιοκτησίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ