2013-10-29 17:50:09
Φωτογραφία για Κλειστά και στην Πάτρα τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου
Εως επτά Κυριακές το χρόνο, αρχής γενομένης από τις 3 Νοεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θεσμοθέτησε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο οι έμποροι δείχνουν απρόθυμοι να ακολουθήσουν την απόφαση αυτή καθώς από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους στις 3 Νοέμβριου. Μάλιστα μεγάλος είναι και ο αριθμός εκείνων των μικρομεσαίων εμπόρων που λένε ότι δεν θα κάνουν χρήση των επιπλέον Κυριακών που δίνει ο νόμος εκτός από την καθιερωμένη τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Στον αντίποδα βρίσκονται πάντως τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις που όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωση του συνδέσμου τους (ΣΕΛΠΕ) θα δοκιμάσουν την τύχη τους και θα αξιοποιήσουν την δυνατότητα που προσφέρει ο νόμος
. «Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στην αγορά θα δώσουν μια νέα ώθηση και ελπίδα στην δοκιμαζόμενη χώρα μας προς όφελος του καταναλωτή, της πολιτείας και των επιχειρήσεων» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Αντώνης Μακρής ο οποίος μάλιστα εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν το 10ημερο των εκπτώσεων του Νοεμβρίου χαμηλές τιμές σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου πάντως που αντιπροσωπεύει τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις προκύπτει ότι σε σύνολο 129 εμπορικών συλλογών και ομοσπονδιών , οι 57 έχουν αποφασίσει και προτείνουν στα μέλη τους την λειτουργία την Κυριακής 3 Νοεμβρίου, 7 σύλλογοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ενώ 4 αφήνουν ελεύθερη την επιλογή στα μέλη τους και 61 αποφάσισαν να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά.

«Οχι» στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 3 Νοεμβρίου λένε μεταξύ άλλων οι Ομοσπονδίες Θεσσαλίας, που αντιπροσωπεύει 23 συλλόγους, οι σύλλογοι του Αγρινίου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Φιλιατών, Παραμυθιάς, Δομοκού, Λαμίας, Σπερχειάδας, Αμφισσας, Αμφίκλειας, Μαρτίνου, Εδεσσας, Γρεβενών, Καστοριάς, Νάουσας, Κοζάνης, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης, Κατερίνης, Καβάλας, Κομοτηνής, Κιλκίς, Χανίων, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Τρίπολης, Καλαμάτας, Λακωνίας, Αιγιαλείας, Πατρών, Αμαλιάδας, Ηλείας κ.α. Στην Αττική και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, οι περισσότεροι σύλλογοι λένε «ναι» με τον εμπορικός σύλλογο Αθηνών συνιστά το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως επίσης και οι σύλλογοι των Μεγάρων, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Ιωνίας (με μειωμένο ωράριο). Ναι στο άνοιγμα στις 3 Νοεμβρίου, είπε και ο εμπορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης.

Στο ερώτημα πάντως σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις υπόλοιπες 6 Κυριακές , που επιτρέπεται με βάση τη νέα νομοθεσία , προκύπτει και πάλι διχογνωμία αφού ξεκάθαρα οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα δηλώνουν ότι θα είναι ανοικτά ενώ στις μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Τέλος όσον αφορά την αύξηση των Κυριακών πλέον αυτών που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί οι Περιφερειάρχες της χώρας έχουν υποχρέωση να απαντήσουν έως τις 8 Νοεμβρίου όμως οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν σημαντικά από αυτό που τους ζητούν οι τοπικοί φορείς δηλαδή όχι επιπλέον Κυριακές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι 7 Κυριακές που οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίγουν προαιρετικά είναι 1 Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και 1 Κυριακή πριν το Πάσχα. Οσο για το επιτρεπόμενο ωράριο της Κυριακής είναι από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ