2013-10-30 15:40:07
Φωτογραφία για Αμηχανία στην Αθήνα μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel για τις παρακολουθήσεις
Σε δυσχερή θέση, όπως όλες άλλωστε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου οι αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι έγγραφο της NSA κατονομάζει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως... κέντρο παρακολουθήσεων και υποκλοπών σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

Ωστόσο, τους ελληνικούς χειρισμούς δυσχέρανε η, σύμφωνα με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες, «ελαφρότητα» του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος με όσα είπε έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας από το δίκτυο υποκλοπών των αμερικανικών υπηρεσιών στην... Αθήνα και την ΕΥΠ. «Αντέστρεψε την επικαιρότητα... καθιστώντας δυσχερή μία δική μας παρέμβαση προς τον αμερικανικό παράγοντα», αναγνώριζαν χθες ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Το έγγραφο, σύμφωνα με το Spiegel, περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με το περιοδικό, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service (SCS), τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ευρώπη
. Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η Αθήνα, όπου εκτός από τη μονάδα SCS υπάρχει, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Από τις 19 ευρωπαϊκές πόλεις, μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη συναντώνται μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται μόνο μηχανήματα παρακολούθησης.

Επισήμως, Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγουν κάθε σχόλιο, ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, παραπέμποντας στις όποιες ανακοινώσεις, ενδεχομένως, υπάρξουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι αποκαλύψεις για το έργο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι αντιδράσεις, σε κεντρικό επίπεδο, της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, αλλά και οι μνήμες από το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν με την υπόθεση των υποκλοπών, με θύμα και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2006, κυριάρχησαν στις πολιτικές συζητήσεις των τελευταίων 24ώρων. Αλλωστε, τόσο ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων παρακολούθησης όσο και οι... δομικές ομοιότητες των κτιρίων που έχουν οι αμερικανικές πρεσβείες σε Γερμανία και Ελλάδα προσφέρονται για την αναζωπύρωση σεναρίων.

Για αρκετά, δε, από τα κυβερνητικά στελέχη της εποχής, που βρέθηκαν αντιμέτωπα με την παραδοχή της Vodafone για παρακολούθηση, μέσω του δικτύου της, σειράς τηλεφώνων, οι τότε εκτιμήσεις μοιάζουν να επιβεβαιώνονται από τις σημερινές αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είχε στα μέσα του 2005, όταν η υπόθεση υποκλοπών είχε καταστεί γνωστή στο Μαξίμου, όχι όμως και στην κοινή γνώμη, επαφή με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια να διερευνηθεί η «αντίδραση» της αμερικανικής διπλωματίας στην αποκάλυψη του ζητήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συνομιλητής της ελληνικής πλευράς παραδέχτηκε ότι επιχειρησιακά τμήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις, μπορεί να λειτουργούν εν αγνοία του πρέσβη Η ελληνική πλευρά είχε, τότε, συνειδητά αποφύγει να «δείξει» προς την πλευρά των ΗΠΑ και, σήμερα, στελέχη της κυβέρνησης του 2005 κάνουν λόγο για «ένα πολύ καλά στημένο σχέδιο, που τελικά δεν μπόρεσε να ξεδιαλύνει ούτε η Δικαιοσύνη ούτε και οι διωκτικές αρχές». Ωστόσο, το σχεδιάγραμμα που είχαν παρουσιάσει, τον Φεβρουάριο του 2006, οι τρεις υπουργοί (Θ. Ρουσόπουλος, Αν. Παπαληγούρας, Γ. Βουλγαράκης) περιέκλειε σαφώς την αμερικανική πρεσβεία επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή σημειώνουν ότι ουδέποτε είχε αγνοηθεί η ισχυρή πιθανότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών του, όχι μόνο ως πρωθυπουργού αλλά και νωρίτερα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, υπήρχε τακτική αλλαγή του τηλεφωνικού αριθμού που χρησιμοποιούσε για τις επικοινωνίες με τους στενούς του συνεργάτες.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, πάντως, κινήθηκε χθες ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η τότε υπόθεση υποκλοπών ουδεμία σχέση έχει με τις αμερικανικές υπηρεσίες, αλλά αποτελεί σκάνδαλο της ελληνικής ΕΥΠ. «Ο κ. Κακλαμάνης ήταν εκ των πρωτεργατών της ιδέας να μετατραπεί, από την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, η τότε υπόθεση υποκλοπών με θύμα τον πρωθυπουργό σε σκάνδαλο της Ν.Δ., και τώρα επιδιώκει να καλύψει τις αμαρτίες του», σχολιάζουν από την πλευρά τους στελέχη της τότε κυβέρνησης.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ