2013-10-30 16:15:57
Φωτογραφία για Σαμαράς προς Λαβρόφ: «Βροχή στην αφυδατωμένη οικονομία μας τα χρήματα των Ρώσων τουριστών»
Για μια στρατηγική σχέση η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έθεσε στη ρωσική πλευρά το θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.

Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης στη ρωσική πλευρά το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα και επισήμανε πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από εμάς.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ έδειξε κατανόηση στο θέμα, ανέφερε όμως, πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία:

«Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».

Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού.

Παπούλιας: Φτωχές οι εμπορικές σχέσεις συγκριτικά με τις πολιτικές

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ελλάδα επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των φτωχών, όπως είπε, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας. «Οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μία ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες - θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε - είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας εκθείασε τη στάση της Ρωσίας και προσωπικά του κ. Λαβρόφ όσον αφορά την αποφυγή διεθνούς σύγκρουσης, με αφορμή την κρίση στη Συρία. «Σαν πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, είμαι υποχρεωμένος να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να αποτραπεί, αν θέλετε, μία σύγκρουση εξαιτίας της Συρίας. Θεωρώ ότι ήταν μία μεγάλη και σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, γιατί όλοι αγωνιούσαμε για το τι θα γίνει, και η παρέμβασή της ήταν πάρα πολύ θετική, με πολύ καλά αποτελέσματα. Aνέδειξε και το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζοντας ότι το 2014 θα γίνουν δύο εκατομμύρια, και τόνισε ότι αυτό ήταν μία εξαιρετική συμβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού. Επιπλέον, σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία λέγοντας: «Πολεμήσαμε πολλές φορές μαζί. Μας βοηθήσατε το 1821 στη μεγάλη απελευθερωτική επανάστασή μας, πολεμήσαμε μαζί ενάντια στον ναζισμό και τώρα έχουμε μία εγκάρδια σχέση, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε για τη θαυμάσια διοργάνωση της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιανουάριο στο Σότσι, ενώ έκανε αναφορά στην πνευματική εγγύτητα, όπως είπε, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. «Υπάρχει ένας συμβολισμός στο γεγονός ότι τιμάμε φέτος τα 175 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια, που είναι μία συμβολική μορφή, και συμμετείχαμε στην έναρξη εργασιών ενός συνεδρίου για το γεγονός αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα ηθικά ιδεώδη είναι κοινά. «Και η Ρωσία και η Ελλάδα είναι χριστιανικές χώρες. Και σήμερα οι ηθικές αρχές, ακριβώς αυτές οι αρχές που προσπάθησε να θεσπίσει στη διεθνή πολιτική και ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα» επεσήμανε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Παπούλια στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε: «Τα προβλήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και καμία χώρα, όσες δυνάμεις και αν διαθέτει, δεν μπορεί να τα διευθετήσει από μόνη της. Απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, ιδιαίτερες συμμαχίες ομοϊδεατών, θα έλεγα, για τη διευθέτηση προβλημάτων όπως αυτό της Συρίας».

Λαβρόφ: Ελλάδα και Ρωσία σταθεροί εταίροι και φίλοι

Ελλάδα και Ρωσία είναι «σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο» που ζούμε, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των διήμερων τιμητικών εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα». Πρόσθεσε δε ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προχωρούμε τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, οι οποίες υπάρχει η βούληση να επεκταθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, υπογράμμισε ότι αποτελεί «ανεκπλήρωτο χρέος», η ολοκλήρωση του έργου του Ι. Καποδίστρια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την κρίση, που πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα ένα αισιόδοξο αφήγημα. Για τον Καποδίστρια, είπε ακόμη ότι ήταν κοσμοπολίτης αλλά και βαθιά πατριώτης και προσηλωμένος στην υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του είπε ότι «οι μεγάλες πρωτοβουλίες ανοίγουν και μεγάλες αντιθέσεις».

Ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλλά κι πρόεδρος της ΑΕ «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», έδωσε έμφαση στους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μύθοι και αρνητικά στερεότυπα που πρέπει να διαλυθούν, όπως «ο μύθος για τη ρωσική επιθετικότητα».

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρο αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ολιγόλεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το υπαρκτό ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, ανάμεσα στις δύο πλευρές, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφέρον για τους Ρώσους έχουν τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ανατ. Μεσόγειο.

Τον κ. Λαβρόφ συνοδεύει ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλ. Γιακούνιν. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ.

Όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, «σκοπός της επίσκεψης είναι η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων. Θα υπάρξει αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία της Ρωσίας με την Ε.Ε., καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και στην Αίγυπτο και την κατάσταση στα Βαλκάνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ