2013-10-31 12:58:08
Φωτογραφία για Φόβοι για απολύσεις σε νοσοκομεία της Κρήτης
Αναστάτωση υπάρχει στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, με αφορμή το δεύτερο κύκλο της διαθεσιμότητας στον οποίο περιλαμβάνονται και νοσοκομεία της Κρήτης. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι η διαθεσιμότητα θα οδηγήσει... στην απόλυση και κατ’ επέκταση σε λουκέτα σε δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων επισκέφθηκε το Ρέθυμνο ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα νοσοκομεία, Παναγιώτης Παντέλης ο οποίος συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι συγκεκριμένες, απαιτούν 15 χιλιάδες προσλήψεις, και επειδή η δεξαμενή των απολύσεων είναι συγκεκριμένη δηλαδή καθηγητές, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στους δήμους, έχουμε την αίσθηση ότι θα υπάρξουν εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας που θα απολυθούν.

Η απόφαση της Ομοσπονδίας είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στα ανοιχτά νοσοκομεία», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.


Ό ίδιος τόνισε ότι ήδη στην Αθήνα υπάρχουν 8 νοσοκομεία λιγότερα, και ο στόχος της τρόικα είναι από τα 132 νοσοκομεία που λειτουργούν να μείνουν τα 80, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.

«Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να δώσουν αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, να αντιταχθούν σε αυτές τις πολιτικές και να διεκδικήσουν την ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων υγείας και τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης.

Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να αντιμετωπίζονται με οικονομικά κριτήρια και να μην υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Το κονδύλι σε ένα προϋπολογισμό 6 δισεκατομμυρίων είναι 130 εκατομμύρια, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός, άρα θεωρούμε ότι μπορεί το υπουργείο υγείας αν θέλει να καλύψει τους ανασφάλιστους πολίτες».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου – και με τη διαδικασία του ΕΟΠΥΥ και με τη μείωση κλινών – είναι να ωφελήσει τον ιδιωτικό τομέα. «Ο πολίτης θα αναγκαστεί να πληρώνει και μάλιστα αδρά. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και σε επίπεδο κλινών αλλά και οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες με στόχο ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου», σημείωσε.

«ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

«Η μνημονιακή κυβέρνηση είναι και πανέξυπνη και επικίνδυνη. Έχουν μεθοδεύσει το πώς θα απαξιώσουν το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών με ότι συνεπάγεται αυτό για τον πολίτη. Ο κορμός του κοινωνικού κράτους διαλύεται», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα αποτελεσματικό, ποιοτικό και ισότιμο σύστημα υγείας, «αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές, οι δομές και το ανθρώπινο δυναμικό. Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα δώσουμε αγώνα για να ανατραπεί».

Παράλληλα υποστήριξε ότι στόχος είναι η μείωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία, γι’ αυτό εξέφρασε επιφυλάξεις στις διαβεβαιώσεις ότι ο νομός Χανίων και ο νομός Ρεθύμνου δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί έχουν από ένα νοσοκομείο. «Η μεθόδευση που υπάρχει είναι για μείωση των υπηρεσιών. Στους δε άλλους νομούς, το πρόβλημα θα είναι πιο μεγάλο ακόμα και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Θεοδοσάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία που έχει εξαγγελθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Νοέμβρη.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ρεθύμνου και μέλος της γραμματείας ΠΑΜΕ Ρεθύμνου Γιώργος Δαμιανάκης, τόνισε πως υπάρχουν δυο κυρίαρχες λογικές στο χώρο της υγείας. «Η μια λέει ότι όποιος αρρωστήσει θα πρέπει η να πληρώσει ή αν δεν έχει θα πρέπει να πεθάνει σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Αυτή είναι η λογική της ευρωπαϊκής ένωσης, της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Η δεύτερη λογική είναι αυτή που λέει ότι η υγεία θα πρέπει να προσφερεται σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους από ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κανείς».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

«Στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι»

Ο κ. Παντέλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον διοικητή του νοσοκομείου με αφορμή την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του είναι να καταγράφει τις κινήσεις εργαζομένων. Μάλιστα σημειώνει ότι αν ο διοικητής συνεχίσει την επίθεση στους εργαζομένους και επιμείνει στη μήνυση που έχει κάνει κατά εργαζομένου με αφορμή το βάψιμο κάμερας με σπρέι πριν ένα μήνα, τότε «η Ομοσπονδία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους».

«Στηρίζουμε το σωματείο στην επίθεση που έχει δεχθεί από τον Διοικητή. Ο διοικητής κινείται σε λάθος δρόμο. Η στοχοποίηση των εργαζομένων είναι μια τακτική που εφαρμόζει εδώ και καιρό και είναι σε πλήρη ταύτιση με το ιδεολογικό μανιφέστο το υπουργού υγείας. Θεωρούμε επίσης ότι τα ζητήματα που υπάρχουν δεν λύνονται στα δικαστήρια. Ο αγώνας που κάνουν οι εργαζόμενοι είναι για φτιαχτεί ένα δημόσιο νοσοκομείο και ο διοικητής πρέπει να είναι μαζί τους. Αν οι διοικητές έχουν άλλους στόχους και προσδοκούν άλλα οφέλη, θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση.

Οι διοικητές έρχονται και παρέρχονται και η πλειοψηφία μπαίνει για προσωπικά οφέλη. Οι περισσότεροι είναι αποτυχημένοι βουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι ή υποψήφιοι βουλευτές. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλούς τέτοιους σε όλη την Ελλάδα. Ο κάθε διοικητής θα πρέπει να ασχοληθεί για το πώς θα δουλεύει καλύτερα το νοσοκομείο.

Το κυνήγι μαγισσών δεν εκφράζει κανέναν. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι πονάνε τα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε ένα νοσοκομείο σαν του Ρεθύμνου δεν χρειάζονται κάμερες για κανένα λόγο. «Είναι διαφορετικό να μπει κάμερα στον περιβάλλοντα χώρο ενός νοσοκομείο που βρίσκεται μέσα σε 20 στρέμματα για να προστατευθεί ο χώρος ή να μην σπάσει κάποιος κάποιο αυτοκίνητο και άλλο να μπει στην πόρτα του νοσοκομείου που οδηγεί στα εξωτερικά ιατρεία.

Προφανώς η διοίκηση τη βάζει για άλλους λόγους. Έχουμε γίνει δέκτες μηνυμάτων ότι αυτά τα στοιχεία συλλέγονται για να ασκηθούν πρακτικές απέναντι σε εργαζόμενους. Είναι απαράδεκτο ότι υπάρχει διοίκηση που βάζει κάμερες για να παρακολουθεί εργαζόμενους στο χώρο της δουλειάς τους.

Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν κάνει ενέργειες στην Αρχή προστασίας Δεδομένων», τόνισε.

Τόνισε τέλος ότι σε άλλα νοσοκομεία όπου είχε ξεκινήσει διαδικασία τοποθέτησης καμερών η Ομοσπονδία παρενέβη και τελικά δεν τοποθετήθηκαν.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ