2013-10-31 22:06:06
Φωτογραφία για Προτεραιότητα στους νέους επιστήμονες  από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
Ανακοινώθηκαν οι 19 επιστημονικές μελέτες, ετήσιας διάρκειας, από όλα τα επιστημονικά πεδία , που θα χρηματοδοτηθούν το 2014 από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιστημονικές Μελέτες» που υλοποιεί από το 2008 με στόχο την προαγωγή της έρευνας στη χώρα μας. Δεδομένης της εξαιρετικά δυσμενούς πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί σήμερα για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, η οποία πλήττει περισσότερο τα νεότερα μέλη της, το Ίδρυμα αποφάσισε να κατευθύνει εφεξής το 50%, τουλάχιστον, της χρηματοδότησης του εν λόγω Προγράμματος σε ομάδες νέων επιστημόνων. Ειδικότερα, 11 από τις 19 μελέτες που επελέγησαν από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης για το 2014, θα εκπονηθούν από ομάδες στις οποίες θα εμπλακούν συνολικά 32 ερευνητές έως 40 ετών.

Στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε το Ίδρυμα τον Απρίλιο του 2013 υπήρξε σημαντική ανταπόκριση από 946 ομάδες επιστημόνων, το 30% των οποίων απαρτίζονταν από νέους ερευνητές
. Στις προτάσεις που υπεβλήθησαν συμμετείχαν συνολικά 3.337 Έλληνες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων από, ελληνικά κυρίως, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικά ιδρύματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και ανεξάρτητες ομάδες, αριθμός που, μεταξύ άλλων, αντανακλά το σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας.

Ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης του Προγράμματος «Επιστημονικές Μελέτες» και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, καθηγητής κος Κώστας Γαβρόγλου, επεσήμανε: «Για έβδομη συνεχή χρονιά, έχουμε εντυπωσιαστεί από το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των προτάσεων, τα βιογραφικά των υποψηφίων που αποτυπώνουν μία δυναμική πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και το μεγάλο πλήθος των νέων επιστημόνων, οι οποίοι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την ολοένα αυξανόμενη τάση διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, συνεχίζουν την έρευνά τους στη χώρα μας.»

Από την έναρξη του προγράμματος, το 2008, μέχρι σήμερα το Ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει 100 ερευνητικά προγράμματα στα οποία απασχολήθηκαν 400 μελετητές.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι τίτλοι και οι συντονιστές των 19 επιστημονικών μελετών που θα χρηματοδοτηθούν το 2014. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις επιλεγείσες ομάδες υπάρχουν στον ιστότοπο του Ιδρύματος www.latsis-foundation.org.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ολυμπιακός-Μπάγερν [47-39]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ολυμπιακός-Μπάγερν [47-39]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ