2013-11-07 19:30:21
Φωτογραφία για Προσωπικότητα: 5 σημάδια ότι έχετε εμμονή με την τελειότητα
Εάν σας έχει τύχει να κλάψετε εξαιτίας ενός κακού βαθμού ή επειδή δεν κερδίσατε σε ένα παιχνίδι, μάλλον έχετε μια μικρή εμμονή με την τελειότητα.

 

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να επαινούν τα άτομα με φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Οι περισσότεροι τελειομανείς είναι όντως επιτυχημένοι, όμως το τίμημα που πληρώνουν για την επιτυχία τους μπορεί να είναι η χρόνια θλίψη και η απογοήτευση.

 

Η επιδίωξη της τελειότητας μπορεί να μας κάνει κακό ακόμη κι αν δεν εκφράζεται με ακραίο τρόπο. Μάθετε ποια είναι τα 5 σημάδια ότι η εμμονή σας με την τελειότητα έχει βγει εκτός ελέγχου.

 

1. Πάντα θέλετε να ευχαριστείτε τους άλλους

 

Η εμμονή με την τελειότητα ξεκινά από την παιδική ηλικία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι παροτρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν πολύ για να πάρουν καλούς βαθμούς και τα επιβραβεύουν όταν τα καταφέρνουν –ενώ αντίθετα τα τιμωρούν όταν αποτυγχάνουν. Οι τελειομανείς μαθαίνουν από μικρή ηλικία να πιστεύουν στο μότο «Καταφέρνω, άρα υπάρχω» και δεν υπάρχει τίποτα που να τους ικανοποιεί περισσότερο από το να ικανοποιούν τους άλλους με τις επιδόσεις τους.


 

2. Γνωρίζετε ότι η εμμονή με την τελειότητα κάνει κακό, αλλά τη θεωρείτε τίμημα της επιτυχίας.

 

Ένας κλασικός τελειομανής είναι ικανός να φτάσει στα άκρα προκειμένου να αποφύγει τη μετριότητα ή την αποτυχία και πιστεύει ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς κόπο. Οι ψυχολόγοι τονίζουν πως κάθε τελειομανής γνωρίζει ότι οι υψηλοί στόχοι προκαλούν στρες, όμως θεωρεί ότι μόνο έτσι θα καταφέρει να διαπρέψει.

 

3. Αναβάλλετε συνεχώς πράγματα

 

Αν και οι τελειομανείς χαρακτηρίζονται από μια έντονη επιθυμία να πετύχουν, αυτή ακριβώς η επιθυμία μπορεί παραδόξως να τους κάνει να αποτύχουν. Η εμμονή με την τελειότητα συνδέεται άμεσα με το φόβο της αποτυχίας και πολλές φορές οδηγεί στην αναβλητικότητα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που δρουν με γνώμονα την κοινωνική αποδοχή έχουν την τάση να αναβάλλουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Αυτό οφείλεται στην ανησυχία ότι οι γύρω τους πρόκειται να τους αποδοκιμάσουν.

 

4. Ασκείτε έντονη κριτική στους άλλους

 

Η αρνητική κριτική είναι ένας συνήθης μηχανισμός άμυνας: απορρίπτουμε τους γύρω μας όταν δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας.

 

5. Πιστεύετε στο «όλα ή τίποτα»

 

Οι τελειομανείς είναι άνθρωποι των άκρων που δεν αναζητούν ενδιάμεσες λύσεις. Ξεκινούν κάτι μόνο όταν πιστεύουν ότι μπορούν να φτάσουν ως το τέλος και τα παρατούν εξ αρχής εάν υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι τελειομανείς αποφεύγουν το ρίσκο, κάτι που αποτρέπει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.
onmed.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το φρέσκο Chevrolet Spark από 6.990€
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το "φρέσκο" Chevrolet Spark από 6.990€
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ