2013-11-08 11:27:06
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι 7 «πληγές» στο σχέδιο Στουρνάρα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων σύμφωνα με την ΟΚΕ
Να πληρώσουν περισσότερα αγρότες και επιχειρήσεις για τα επαγγελματικά ακίνητα που τους αποφέρουν έσοδα, ώστε να μειωθούν... τα σπίτια και τα αστικά ακίνητα ζητά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στη γνωμοδότησή της επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήταν σειρά της ΟΚΕ να βγει «κόντρα» στο σχέδιο Στουρνάρα για τον νέο φόρο ακινήτων.

Προτείνει να πληρώνουν λιγότερο φόρο όσοι έχουν ακόμα υποθήκη στο σπίτι που πήραν με δάνειο ενώ εντοπίζει και το πρόβλημα με την φορολόγηση στα χωριά για τα εντός οικισμού οικόπεδα.

Επιπλέον ζητά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση την αξία της και με μεγάλο αριθμό φορολογικών συντελεστών, αλλά και με ταυτόχρονη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να μην υπάρχει σημαντική απόκλιση με τις πραγματικές αξίες.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για τις αντιδράσεις της ΟΚΕ, θεωρώντας πως με τις παρεμβάσεις που προτείνει «δεν βγαίνουν» έσοδα 2,9 δισ. από τα ακίνητα. Ωστόσο η Ο.Κ.Ε. πάντως υποδεικνύει εμμέσως ποιοι πρέπει να επιβαρυνθούν και πρέπει να ελαφρυνθούν περισσότερο, προτείνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις.


Συγκεκριμένα:

1. Όλοι οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Δεν δικαιολογούνται εξαιρέσεις συγκεκριμένων ομάδων ή συμφερόντων (μεγαλοκτηματίες, επαγγελματικά ξενοδοχεία, κλπ), ούτε πρέπει να πέφτει το βάρος σε ορισμένες μόνο κοινωνικές ομάδες.

2. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να γίνεται με βάση την αξία της. Οι αντικειμενικές αξίες, δεν έχουν αναθεωρηθεί από το 2007, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές αγοραίες αξίες, καθώς έχουν μειωθεί πάρα πολύ λόγω της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί αναγκαία την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

3. Θα πρέπει να προβλέπεται ένας μεγάλος αριθμός φορολογικών συντελεστών που θα αυξάνονται προοδευτικά για να υπάρχει αναλογικότερη φορολόγηση με βάση την αξία του ακινήτου.

4. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια ανέργους, ΑμεΑ, άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας κ.λπ.), καθώς και να θεσπισθεί απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι κάποιου ποσού αντικειμενικής αξίας.

5. Θα πρέπει να προβλέπονται μειωμένοι συντελεστές για τα ακίνητα που δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, για τα αγροτεμάχια που δεν αξιοποιούνται, καθώς και για τα διατηρητέα και ιστορικά κτίρια.

6. Τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εντός ζώνης και οικισμού τα οποία καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να έχουν την αντιμετώπιση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων και όχι των οικοπέδων, για όσο διάστημα καλλιεργούνται.

7. Να ληφθεί μέριμνα για διαφοροποίηση φορολόγησης των ενυπόθηκων ακινήτων με ανεξόφλητα δάνεια.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ