2013-11-09 10:12:29
Φωτογραφία για Nέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών
Νέα 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, αποφάσισε η χθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών. Την ίδια ώρα, παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η θέση των εργαζομένων διοικητικών υπαλλήλων ήταν ότι η κινητοποίησή τους αφορά το κρίσιμο θέμα της διαθεσιμότητας, με την οποία πλήττονται δεκάδες εργαζόμενοι των δύο Ιδρυμάτων, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Από την πλευρά των αιτούντων τέθηκε ζήτημα δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της απώλειας του εξαμήνου, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που απειλείται στις σχολές με αντίστοιχη ζημία σε ερευνητικά προγράμματα.

Βέβαια, η συγκεκριμένη κίνηση δεν έγινε από την πλευρά του Συμβουλίου παρ' ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στην παρέμβασή του. Βέβαια, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου, Ευανθία Τσιλήρη, «από την πρώτη στιγμή έχουμε ορίσει προσωπικό ασφαλείας (ηλεκτρολόγους, φύλακες κ.ά.)
. Αυτό που ζητάει το Συμβούλιο είναι προσωπικό λειτουργίας. Δηλαδή, διευθυντές υπηρεσιών, γραμματείς κ.ά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει να λήξουμε την απεργία μας, διότι τόσοι θα μείνουμε πλέον μετά τη διαθεσιμότητα των 200. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εάν θέλει το Συμβούλιο να προσφύγει στη δικαιοσύνη ας το κάνει. Το Πρωτοδικείο εδώ είναι ας πάει να μας κάνει μήνυση».

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρεται:

"Η κυβέρνηση και οι εταίροι της προκειμένου να περάσουν την πλήρη διάλυση του δημόσιου Πανεπιστήμιου χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα, απέναντι στην σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων. Συκοφάντησαν, τρομοκράτησαν, καταπάτησαν δικαιώματα, άλλαξαν νόμους στο αυταρχικότερο, τροποποίησαν αποφάσεις, χάλκευσαν στοιχεία και δείκτες και τελικά ποινικοποίησαν τον αγώνα των εργαζομένων με την αίτηση να κριθούν οι αγώνες «παράνομοι και καταχρηστικοί».

Δεν κατόρθωσαν όμως να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα, την συσπείρωση και την απόφαση μας να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του δικαιώματος μας στην ζωή και την δουλειά. Στον κατήφορο της αυταρχικότητας και της τρομοκρατίας ακολούθησαν την κυβέρνηση και τα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων.

Δυστυχώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο σε απόφαση του κατά πλειοψηφία (αλήθεια γιατί δεν ανακοινώνουν τα πρακτικά) απειλεί για προσφυγή στην δικαιοσύνη στον δρόμο του Αρβανιτόπουλου.Δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη η απόφαση του Συμβουλίου, δεν είχαμε αυταπάτες για τον ρόλο του τοποτηρητή που τους αναθέτει έτσι και αλλιώς ο Νόμος 4009 και ευχαρίστως από ότι φαίνεται τον εκπληρώνουν.

Η πολιτική της τρομοκρατίας και των απειλών που υιοθετήθηκε εκφράζει και την στάση και την πολιτική που θα ακολουθηθεί στην πορεία υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων στην παιδεία προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Σημειώνουμε:Καμιά κουβέντα για την ζημιά που θα υποστεί το Πανεπιστήμιο από τις διαθεσιμότητες. Καμιά κουβέντα για την περιβόητη «αξιολόγηση δομών του Υπουργείου και τον τρόπο που αντιμετώπισε την ιατρική της Πάτρας, την Πολυτεχνική και όλα τα εργαστηριακά τμήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Καμιά κουβέντα για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Για την διάλυση του Πανεπιστήμιου Πατρών φταίνε οι Διοικητικοί Υπάλληλοι κατά το Συμβούλιο Ιδρύματος. Οσο για το προσωπικό «λειτουργίας» που μας ζητάνε ας φροντίσουν να μάθουν αν μένουν τόσοι μετά την διαθεσιμότητα στις γραμματείες, στο πρωτόκολλο, στην οικονομική υπηρεσία καθώς και τι ορίζει ο νόμος για προσωπικό ασφαλείας. Άλλο Πανεπιστήμιο, αυτό της αγοράς και της γνώσης εμπόρευμα ονειρεύονται να υπηρετήσουν τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου.Γι αυτό κινήθηκαν συντεταγμένα με την λογική της αγέλης ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων.Γι’ αυτό αρέσκονται να είναι το μακρύ χέρι του Υπουργού στο Πανεπιστήμιο.Δεν μας τρομάζουν οι απειλές. Ας ζητήσουν και αυτοί στα χνάρια του Υπουργείου να κηρυχθεί η απεργία μας παράνομη και καταχρηστική.Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε:Ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσειςΕνάντια στην πειθαρχική δίωξη της αργίας που απειλούνται οι συνάδελφοι μας που δε δέχτηκαν εθελοντικά να βάλουν το κεφάλι τους στη «καρμανιόλα» της διαθεσιμότητας. Υπέρ μιας αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας στην υπηρεσία του λαού και όχι των μεγαλοσυμφερόντων. Συνεχίζουμε με 48ωρη απεργία 11 και 12 Νοεμβρίου και Γενική Συνέλευση στις 12 Νοεμβρίου".
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ