2013-11-16 09:19:04
Φωτογραφία για Nέος φόρος ακινήτων: Ποιοι πληρώνουν, ποιοι γλιτώνουν
Φόρο από 4,4% έως 21,6% χαμηλότερο σε σχέση με το ΕΕΤΑ για τα σπίτια, 70%-90% μικρότερο «βασικό φόρο» για τα οικόπεδο σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) και βασικό φόρο 1-3 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το σχέδιο στο οποίο καταλήγουν το Μαξίμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μαξίμου και κόμματα συγκλίνουν σε ένα φόρο, για τον οποίο προτείνεται να ονομαστεί Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) και που προβλέπει:

- Φόρο 2-13 ευρώ ανά τμ και με 12 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή για τα σπίτια,

- Βασικό φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα στα οικόπεδα, με 25 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται. Για βοηθητικούς χώρους θα ισχύει έκπτωση 90% από τον ΕΦΙΑ που επιβάλλεται στους κύριους χώρους.

- Φόρο 1 ευρώ ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια, που πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1-3 ανάλογα με την περιοχή. Ο φόρος αυξάνεται 10% αν το αγροτεμάχιο αρδεύεται και διπλασιάζεται (+100%) αν έχει καλλιέργειες. Αντιθέτως μειώνεται τελεί υπό απαλλοτρίωση (-25%), αν είναι βοσκότοπος (-50%) ή αν είναι δασικό (-90%).


- Θεσπίζεται συμπληρωματικός φόρος σαν τον ΦΑΠ, μόνο για τα αστικά ακίνητα. Θα ξεκινά από περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και άνω , αντί 200.000 που ίσχυε για τον ΦΑΠ και με χαμηλό συντελεστή 0,1% αντί 2% με τον ΦΑΠ. Θα αυξάνεται όμως έως και στο 1% για περιουσίες πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

- Οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

Τρύπα 250 εκατ.ευρώ στο νέο σχέδιο για τη φορολογία ακινήτων

Τα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα όμως αν εκτός από τα αγροτικά ακίνητα, θα εξαιρεθούν από το φόρο και τα αγροτεμάχια. Το Μαξίμου υπολογίζει πως έτσι θα βεβαιωθούν το 2014 φόροι ακινήτων ύψους 3,24 δισ. ευρώ (3,1 δισ. αν εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια) και το προς είσπραξη ποσόν θα φτάσει στα 2,65 δισ. αντί 2,9 δισ. που έθεταν σαν στόχο Τρόικα και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι από το νέο σχέδιο το οποίο προωθείται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δημιουργείται τρύπα περίπου 250 εκατ. ευρώ στα έσοδα που υπολόγιζε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από το φόρο ακινήτων. Πώς θα καλυφθεί το ποσό αυτό είναι κάτι που δεν διευκρινίζεται ακόμη από τα κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ