2012-04-13 09:11:21
Φωτογραφία για .Μ.ΦΕΚΤΕΡ: Η φορολόγηση μαύρου χρήματος θα αποφέρει πολλά έσοδα
Την επίτευξη μιας βασικής συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελβετία για τη φορολόγηση του "μαύρου χρήματος" Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ από την Πορτογαλία, όπου συνοδεύει τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα αυτή.

Η ίδια προτίθεται να υπογράψει αύριο το απόγευμα στη Βέρνη, με την Ελβετίδα ομόλογό της, Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, τη σχετική συμφωνία, η οποία προβλέπει ένα φορολογικό συντελεστή μεταξύ 15 και 38%, κατά τι μικρότερο από εκείνο που προβλέπεται στην αντίστοιχη συμφωνία Ελβετίας-Γερμανίας και που κυμαίνεται μεταξύ 34 και 41%.

Όπως ανέφερε η κ. Φέκτερ, αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η φοροδιαφυγή στη Γερμανία αφορά και φόρους επιτηδεύματος, κληρονομιάς και περιουσίας, ενώ στην περίπτωση της Αυστρίας μόνον φόρο προσόδου κεφαλαίου και, υπό προϋποθέσεις, φόρο εισοδήματος.


Ανακοίνωσε ακόμη, πως, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη φορολόγηση λογαριασμών Αυστριακών στην Ελβετία, θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσής της στην Ελβετία (όπου απαιτείται η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος) και στην Αυστρία, με στόχο, αφού τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013, να αποδείξει την πλήρη αποτελεσματικότητά της εντός του έτους.

Η Αυστρία έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό της για το 2013 και στο πλαίσιο του "πακέτου λιτότητας" ύψους 27 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, την είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ από αυτό τον φόρο "μαύρου χρήματος", είναι όμως ακόμη ασαφές ποιο θα είναι το ποσό που πραγματικά θα εισπραχτεί το 2013, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν οι φοροφυγάδες.

Από το 2014 και μέχρι το 2016, τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός και για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια Ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες πρέπει να ανέρχεται ανάμεσα σε 15 έως 20 δισεκατομμύρια Ευρώ, χωρίς να μπορεί να διακριβωθεί τι ποσοστό από αυτό το ποσό είναι "μαύρο χρήμα".
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ