2013-11-24 14:52:05
Φωτογραφία για Διεθνής ικανοποίηση για συμφωνία στη Γενεύη
Ικανοποίηση επικρατεί στη διεθνή κοινότητα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πρώτο σημαντικό βήμα για την επίλυση του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τεράστια προσκόμματα» παραμένουν στο θέμα αυτό και κάλεσε το αμερικανικό Κονγκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Σε επίσημη παρέμβασή του από τον Λευκό Οίκο -αργά το βράδυ στην Ουάσινγκτον- ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο, «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση».

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και ότι βασικοί περιορισμοί «φράσσουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας».


Για «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

«Η προσωρινή συμφωνία που υιοθετήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνιστά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελεί ένα βήμα προς τη διακοπή του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και συνεπώς προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ιράν», επισημαίνει ο Ολάντ.

«Η συμφωνία αυτή σέβεται τις απαιτήσεις που είχε εγείρει η Γαλλία για τα αποθέματα και τον εμπλουτισμό ουρανίου, την αναστολή της λειτουργίας νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων και τον διεθνή έλεγχο. Η Γαλλία θα συνεχίσει να κινητοποιείται για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για το θέμα αυτό», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει χαμένους.

«Δεν υπάρχει χαμένος, όλος ο κόσμος είναι κερδισμένος», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο τέλος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο σε πιο ενδελεχείς επιθεωρήσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενισχύει την εμπιστοσύνη στη Μέση Ανατολή και μειώνει τους φόβους για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», εξήγησε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί για τη σοβαρή βούλησή του να επιτευχθεί συμφωνία. «Με την άφιξη ενός νέου προέδρου στην ιρανική ηγεσία, αισθανθήκαμε ότι οι δηλώσεις για βούληση επίλυσης αυτής της αντιπαράθεσης είχαν αξιόπιστη βάση».

Η Κίνα χαιρετίζει σήμερα την συμφωνία, η οποία θα «βοηθήσει στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στη διατήρηση του διεθνούς προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

«Η συμφωνία επίσης θα βοηθήσει τους διάφορους παράγοντες να αρχίσουν την διεξαγωγή κανονικών ανταλλαγών με το Ιράν και θα συμβάλλει σε μια καλύτερη ζωή για τους Ιρανούς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας που μετείχε στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, καθώς η χώρα του ανήκει στην ομάδα 5+1, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Πεκίνο επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, καθώς η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια αυτή για να συνεχίσει την ανάπτυξή της.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΔΩΣΕ ΤΟ... ΣΥΝΘΗΜΑ Ο ΦΟΥΣΤΕΡ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΔΩΣΕ ΤΟ... ΣΥΝΘΗΜΑ Ο ΦΟΥΣΤΕΡ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ